Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nenáviděná imunita

Imunita je nenáviděný a překonaný prvek českého práva. Politika dnes nechrání, dokonce si dovolím tvrdit, že naopak. Vysvětlím proč.

Reaguji na článek Jaroslava Škárky Proč jsem hlasoval proti vydání Davida Ratha k trestnímu stíhání, kde vysvětluje klady imunity. Domnívám se, na rozdíl od pana Škárky, že problém je složitější a pojďme o tom diskutovat. Ostatně, zřejmě ta diskuse bude nutná i na půdě Parlamentu. Po Davidu Rathovi bude mnoho poslanců a senátorů přehodnocovat svůj názor a je dobré říct k tomu co nejvíce argumentů.

V politických šarvátkách jsou snahy odpůrce jakýmkoliv způsobem odstavit. Fair play se v politice nehraje. Vzpomeňte na zadržení poslance Sládka a druhou volbu prezidenta Havla. Imunita neochránila nepohodlného poslance, deklarujícího jak bude hlasovat, před zadržením a prezident byl zvolen jen díky tomu, že byl na těch pár hodin v "díře".

Politik je zranitelný přes hrozbu zničení jeho mediálního obrazu, pověsti, kterou celý život budujete a během pár hodin ztratíte. Ti slušní, kteří na svou pověst dbají více než flegmatičtí a ovladatelní jsou díky ochraně své pověsti i vydíratelní. A do tohoto prostředí vedeme debatu, vážně myšlenou !!!, že padne návrh na změnu Ústavy a již podání trestního oznámení bude důvod ke ztrátě mandátu. Zkrátka presumpce viny na plný plyn. Pominu fakt, že presumpce viny je holý nesmysl a zneužitelný princip v politickém boji.  Fakt je ten, že již samotná žádost o vydání ke stíhání spouští u politika dnes, díky imunitě, lavinu. Mediokracie si užívá. Z textů novin se vytrácí slovo údajně spáchal a píše se na tvrdo spáchal, je to parchant, politická mrtvola. Titulní stránky máte zaručeny. Když pak kauza končí, objeví se jeden řádek na předposlední stránce, pokud vůbec. Samozřejmě v případě, kdy soud dospěje k závěru, že skutek není trestný čin, rozuměj oznamovatel jen plivnul a spřátelená soustava justiční mafie reaguje.

Volá-li lid po zrušení imunity, má pravdu. Jsem dnes v politice a volám po ní také. Máme mít všichni stejné podmínky. Pokud říkám stejné, tak volám po tom, aby i politici měli právo na ochranu osobnosti a do doby odsouzení se k nim všichni chovali jako k nevinnému. Jsem přesvědčen, že pokud by imunita nebyla, velmi by si rozmysleli i výrobci kauz, že u soudu se může prokázat, že obvinění je vykonstruované a ti, kdo jej připravili se mohou soudního projednávání bát. Tím chci na stůl položit úvahu, že i výrobcům pomluv může dnes vyhovovat, když kauza končí imunitou. Plivanec zůstane a to jim stačí. Prokázat plivanec u soudu bývá těžší. Mluvím obecně, s Rathem ani nikým jiným to nemá nic společného.

Pokud je komukoliv bez imunity sděleno obvinění, není automaticky dáno právo uspořádat tiskovou konferenci a v podstatě tvrdit, že je vinen. Nikomu do toho nic není. Z ročního vláčení ve sdělovacích prostředcích se po odstranění imunity bude moci legálně představit veřejnosti fakt, že má politik nějaký problém až tehdy, když soud přijme obžalobu. A procento mediálních kauz prudce klesne. Teprve po shromáždění všech důkazů, ne předtím, by melo být možné veřejně mluvit o stíhání politika. Tedy podle stejných pravidel, jako u jiných. Volám tedy stejně jako lid, buďme si před justicí všichni rovni.

A na závěr ještě pár poznámek k mému vystoupení ve Sněmovně k Davidu Rathovi. Ministru spravedlnosti bych v reakci na jeho vystoupení v Událostech komentářích rád sdělil, že projevy, stejně jako články si píšu sám. Možná to bude tím, že nemám diplom z Plzně a jeho barva je červená. 

Můj projev nebyl o jeho vině či nevině a nebyl ani jeho obhajobou. Avšak stejně, jako nemohu akceptovat korupci, krádeže a vraždy nemohu akceptovat překračování pravomocí orgánů státní správy. Je to stejně zavrženíhodné a v širším kontextu to ohrožuje samu podstatu demokratického státu. 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Stanislav Huml | čtvrtek 7.6.2012 16:30 | karma článku: 20,42 | přečteno: 1295x
  • Další články autora

Stanislav Huml

Kalašnikov volby nevyhrává

Je to trochu jinak, než píší média, jako ostatně vždy, a prezident odpovídal obecně, dokonce o sobě. A byl to evidentně vtip. Trochu jednodušší, ale stále jen vtip.

26.1.2016 v 22:49 | Karma: 41,64 | Přečteno: 2179x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Huml

Jde o bezpečnost nebo o prachy?

Nášivky s reflexními prvky byly shledány účinnějšími než aktivní osvětlení. A věta "Cestující, který ve vozidle stojí, přidržuje se za jízdy zařízení vozidla k tomu určených," byla shledána dostatečnou.

9.12.2015 v 21:29 | Karma: 25,97 | Přečteno: 1344x | Diskuse| Politika

Stanislav Huml

Nacista nebo vlastenec? Imigrace a islám.

Hledám svůj vlastní postoj a snažím se pochopit i všechny kolem sebe.Proč ten strach, a je reálný? Jak z toho ven a je ještě čas? Je nějaké východisko? Nemlžím a snažím se nalézt pravdu v historii. Budu teď hodně otevřený.

8.11.2015 v 23:43 | Karma: 46,24 | Přečteno: 8125x | Diskuse| Politika

Stanislav Huml

Bartuška to tak nemyslel, tvrdil Klvaňa v pořadu Máte slovo.

Schvalování masových vražd v Oděse to prý rozhodně není, nic takového bartuškův výrok neobsahuje. Tvrdili pánové Klvaňa a Vondra. Nu pojďme si jej podrobněji rozebrat. Důkaz je ve výroku samém a nejen v něm.

1.5.2015 v 1:05 | Karma: 44,82 | Přečteno: 7706x | Diskuse| Politika

Stanislav Huml

Oděsa 2014 Memento

2. května to bude rok, kdy jsem šokován sledoval videa z Oděsy, ukrajinského města, kde parta grázlů vraždila ukrývající se civilisty v Domě odborů. Zapalovala je molotovými koktejly a když se snažili uniknout oknem stříleli po nich, ty kteří skočili byli dobíjeni na chodníku. Strašné odporné zvěrstvo.Žádní zelení mužíci, ale obyvatelé Oděsy byli vražděni bandou lidí se zakrytými tvářem i, kteří předtím pochodovali kryti policií po městě.

29.4.2015 v 22:46 | Karma: 36,53 | Přečteno: 2061x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Vláda bude jednat o návrhu na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06

Návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se zřizováním...

Poslanci budou rozhodovat o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55

Sněmovna bude schvalovat zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4066x
Poslanec, hájící zájmy občanů.

Seznam rubrik