Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

M. Jan Hus: "Petr nebyl ani není hlavou svaté církve katolické"

Na základě těchto Husových slov tvrdili kostničtí soudci, že Hus je proti papežství, a totéž tvrdí i dnešní Husovi kritici. Jde však o citát značně zkreslený.

Je to totiž citát vybraný z jeho knihy O církvi, v níž termínu "církev katolická" dává daleko širší význam, než obvykle má, a také to zde široce zdůvodňuje. Citát je uváděn jako 7. z žalobních článků vytažených z Husových knih.

Jan Hus k tomuto žalobnímu článku, který představoval falešné obvinění, že popírá samotné papežství, připsal: „ církve obecné v nejvlastnějším smyslu“. Hus, vzhledem k složité situaci v církvi, vnímal potřebu zdůraznit rozlišení mezi Tajemným Tělem Kristovým, v něž je katolík vázán věřit („věřím ve svatou všeobecnou apoštolskou církev“ - Krédo), a zevnější církevní strukturou. To znamená, že musíme rozlišovat mezi Tajemným Tělem Kristovým, jehož hlavou je Kristus, a církevní strukturou, v jejímž čele stojí papež jako dočasný zástupce Kristův. Rozlišení je nutné proto, že v době Jana Husa docházelo k velkému zneužívání církevní autority. K pohoršení a k velké škodě církve bylo přehnané pěstování kultu papeže, jako by on sám byl předmětem katolické víry. Církevníci se tak schovávali za jeho autoritu s cílem budování vlastní kariéry, v touze být pokládáni za jakési polobohy. Pravověrný kněz Hus proto zdůraznil, že hlavou Tajemného Těla církve je Kristus, a papež by měl být Jeho poslušným a věrným služebníkem, který pracuje na spáse duší. To, že stojí v čele pozemské církevní struktury, není důvodem, aby byl zároveň světským pánem, povýšeným nad králi a nad císaři, protože si uzurpoval nadlidskou čest, přestože sám žije zhýralým životem. V té době mezi sebou soupeřili tři papežové, vedli proti sobě války a vybírali k tomu peníze za tzv. odpustky. Tyto zlořády Hus jasně káral a za to byl odsouzen. Uměle z něho udělali heretika, aby ho mohli potupně upálit. To je podstatou monstrprocesu s Husem.

Článek je vytažen z 9. kap. O církvi. Celý odstavec zní: „Předpokládejme tedy to, co jsme řekli shora v 1., 2., 3. a 4. kapitole, že svatá církev obecná, kterou tvoří všichni předurčení k spasení, jest jediná, a že jediný Kristus je hlavou této církve, právě tak jako je sám nejdůstojnější osobou v té církvi, která jí a jejím údům dává pohyb a vnímání v životě milosti. Tu je naprosto zřejmé, že Petr ani nebyl ani není hlavou svaté církve obecné. A pravdivý je výrok blaženého Dionysia, že Petr byl mezi apoštoly hlavním vůdcem a základem církví, jak jsme o málo výše pověděli o apoštolech. A pravdivý je také Augustinův výrok, že byl první mezi apoštoly podle jisté výsady. Pravdivý je také Marcelův výrok, že Petr byl hlavou celé církve, kterou spravoval učením a příkladem. Avšak nebyl osobou důstojnější než Kristova matka, ani nebyl rovný Kristu.“

Zde vidíme mistrovskou manipulaci falešných žalobců a soudců. Stačí si přečíst celý odstavec, ze kterého je věta vytržena, a je jasné, že Hus zde víru v Petrův úřad a papežský primát potvrzuje a vysvětluje, v jakém smyslu je hlavou církve jedině Kristus sám.

Dále se Hus odvolává na sv. papeže Řehoře, který odmítal pyšné tituly, jako například „hlava církve“, „nejsvětější otec“, „nejosvícenější“ atd. a vyžadoval, aby ho nazývali titulem „služebník služebníků Božích“ (servus servorum Dei).

Autor: Stanislav Cigánek | sobota 7.7.2018 19:35 | karma článku: 13,93 | přečteno: 463x
  • Další články autora

Stanislav Cigánek

Veřejný dopis panu premiérovi - "zastavte corona-šikanu"

V ČR, která má 10 mil. obyvatel dlouhodobě umírá cca 300 lidí denně. Těch 400 mrtvých za 8 měsíců s pozitivním testem na covid-19 je naprosto zanedbatelné číslo. Navíc prakticky všichni z nich zemřeli i v důsledku jiných nemocí!

20.8.2020 v 9:21 | Karma: 28,00 | Přečteno: 932x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Cigánek

„Bratři, nechceme vás nechat v nevědomosti o údělu těch, kdo zesnuli.“ (1Sol 4,13)

Nesmrtelnost duše a věčnost pekla – katolická apologie proti adventistům Adventisté učí, že lidská duše není nesmrtelná a umírá spolu s tělem. Kristus sestoupil do pekel a tak i duše každého člověka existuje po smrti.

18.3.2020 v 13:17 | Karma: 9,13 | Přečteno: 625x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Cigánek

„Třicet let svobody“ nebo skutečnou svobodu

Proč se tedy stále mluví o revoluci, svržení totality a údajném nástupu svobody, když ve skutečnosti šlo pouze o reformu systému, která byla dohodnuta a připravena dopředu, a to na mezinárodní úrovni světových velmocí?

16.11.2019 v 18:23 | Karma: 15,40 | Přečteno: 452x | Diskuse| Ona

Stanislav Cigánek

Člověkem od početí

Podle učení katolické církve má člověk nesmrtelnou duši od okamžiku svého početí a proto usmrcení dítěte v lůně matky je vraždou. To je všeobecně známo. Málokterý katolík však umí tento postoj obhájit.

18.10.2019 v 20:00 | Karma: 13,06 | Přečteno: 433x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Cigánek

Mariánský sloup na Staroměstské náměstí – ano či ne?

Ať bojovníci za Mariánský sloup spojí svou aktivitu s apelem na své biskupy, aby po vzoru italského politika Salviniho zvedli posvátný růženec Blahoslavené Panny Marie a zahájili růžencové tažení za vystoupení Česka z EU.

20.6.2019 v 21:31 | Karma: 7,54 | Přečteno: 288x | Diskuse| Praha a střední Čechy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 521x
Zabývám se katolickou apologetikou, osobností M. Jana Husa a českým reformním hnutím 14/15 st. Články na tato i jiná témata uveřejňuji např. na webu pravover.cz