Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

M. Jan Hus: "Papež není zjevný a pravý nástupce sv. Petra, žije-li mravy protivnými..."

Husova kritika církevní okázalosti byla tak ostrá, že nikdo z biskupů, kteří ho soudili, něměl ani ochotu uvažovat nad skutečným věroučným smyslem jeho textů.

Citace 13. žalobního článku: „Papež není zjevný a pravý následník knížete apoštolů Petra, žije-li mravy protivnými Petrovi. A vyhledává-li lakomství, pak je náměstek Jidáše Iškariotského dle napodobování lakomství. A stejně jasně kardinálové nejsou zjevní a praví následníci družiny jiných apoštolů Kristových, nežijí-li po způsobu apoštolů, zachovávajíce přikázání a rady Pána Ježíše Krista.“

Hus u tohoto článku dopsal tutéž poznámku jako u předcházejícího: „úřadem i zásluhou“. Uvedený Husův výrok je správný a pravdivý, pokud se mu nepřikládá jiný smysl, než Hus mínil. Být nástupcem Petra a být jeho zjevným nástupcem, to jsou dvě rozdílné věci. Pokud papež dává svým životem veřejné pohoršení, tak ztrácí minimálně tu zjevnost nástupnictví Petra a je v nebezpečí, že skrze bludy a zjevnou zradu víry ztratí i samotný úřad.

Článek je vzat z 14. kap. O církvi. Hus tam polemizuje s vyhlášením pražských teologů, kteří se snažili o likvidaci reformního hnutí v církvi. Říká: „Ambrož říká v 22. oddíle, v závěrečné kvestii: ‚Varujte se, bratři, lži!‘ ... ‚Neboť je to lež říkat si křesťan a skutky Kristovy nečinit. Neboť je to lež prohlašovat sebe za biskupa, kněze nebo duchovního a jednat v rozporu s tímto stavem.‘ ... ‚Všechny preláty nemůžeme pokládat za preláty. Neboť biskupa nedělá jméno, nýbrž život.‘ A v 40. distinkci pod záhlavím ‚Není vpravdě knězem, kdo se knězem nazývá‘, říká Chrysostomos: ‚Je mnoho kněží, a přece je málo kněží.‘ “ Tyto citáty vypisuje Hus z Gratiánových dekretálií, které sloužili jako právní příručka, a komentuje je takto: „Nuže z těchto a jinde uvedených výroků je patrné, že papež není zřejmým a pravdivým nástupcem Petra, knížete apoštolů, žije-li mravním životem v rozporu s Petrem. A jde-li po lakotě, pak je náměstkem Jidáše Iškariotského, který si zamiloval mzdu nepravosti, když prodal Pána Ježíše Krista.

A se stejnou nepopíratelností nejsou kardinálové zřejmými a pravdivými nástupci sboru ostatních Kristových apoštolů, nežijí-li po způsobu apoštolů a nezachovávají-li přikázání a rady Pána našeho Ježíše Krista. Vcházejí-li totiž jinudy než prvními dveřmi, jimiž je Pán Ježíš Kristus, pak jsou zloději a lotři, jak prohlašuje sám Spasitel o všech takových, když říká: ‚Všichni, kteří přišli, jsou zloději a lotři‘ - Jan 10. Všichni tedy, kteří říkají, že jsou pravdivými a zřejmými náměstky Kristovými a jsou si vědomi svého zločinu, lžou. Proto praví Duch v 3. kapitole Zjevení, že ti, kteří jsou ‚ze synagogy satanovy, říkají, že jsou židé, ale nejsou jimi, nýbrž lžou.‘

Proto jestliže kardinálové shromažďují a směňují církevní obročí a za jejich prodej přijímají sami nebo prostřednictvím jiných peníze, a tak v rozmařilosti a v nesmírné pýše pohlcují a stravují majetek chudých,“ (por. dnes v ČR církevní restituce) Hus pokračuje: „a jestliže nečiní ani divy, ani nekážou lidu slovo Boží, ani neslouží mše, ani se zbožně nemodlí ani neplní služby diakonů, které ustanovili apoštolové - Skutky 6, poněvadž ani nevykonávají jejich povinnosti ani podle jejich života nežijí, v čem jsou, prosím vás, náměstky apoštolů?

Zdali v tom, že hromadí obročí anebo že číhají na dary jako Gézi (Géchazí), nebo v tom, že se naučili přicházet časně zrána k papeži v pyšném vystrojení s nákladnou jízdní družinou, ne že by měli daleko nebo cesta byla neschůdná, nýbrž aby vystavili světu na odiv svou vypínavost i ostrý protiklad s Kristem a jeho apoštoly, kteří pěšky obcházeli v prostém šatě města, městečka a vesnice, zvěstujíce evangelium království Božího? Zdali také v tom jsou pravými a zřejmými náměstky apoštolů, že dovolují, aby je lidé na kolenou uctívali, anebo že cizincům navštěvujícím papeže, sedícího na vyvýšeném trůnu v nádherném rouše, které splývá až k nohám, ano až daleko pod křeslo, ukládají, aby klečíce pokorně hleděli políbit blažené nohy, jakoby svatost samého otce papeže stékala od hlavy až na patu? Cožpak nabývají nemocní zdraví z dotyku oněch nohou?

I přes tuto ostrou kritiku Hus nijak nepopírá právní ani svátostnou platnost úkonů takovýchto nemravných prelátů, nýbrž upozorňuje, že jejich konání je nehodné a nezáslužné a že toto hledisko má být v církvi prvořadé. Být nástupcem Petra a být jeho zjevným nástupcem, to jsou přeci dvě různé věci. Pokud papež žije evidentně hříšně v mamonářství, v morální nečistotě, v pýše, ve světské pompě a odmítá pokání, pak je jen otázka času, kdy se pro tuto zatvrzelost v nekajícnosti dopustí i hříchu proti Duchu svatému a hereze. O herezi Písmo svědčí: „I kdyby anděl z nebe vám hlásal jiné evangelium, budiž proklet“. (Gal 1,8-9) V Husově době preláti hřešili machinacemi s majetkovým obročím, s odpustky a vydíráním desátků, svatokupectvím (simonií). Hereze je ignorace pravdy a nenávist k ní. Proto Hus opakoval: „Miluj pravdu, hledej pravdu...“

Autor: Stanislav Cigánek | pátek 13.7.2018 19:11 | karma článku: 8,06 | přečteno: 136x
  • Další články autora

Stanislav Cigánek

Veřejný dopis panu premiérovi - "zastavte corona-šikanu"

V ČR, která má 10 mil. obyvatel dlouhodobě umírá cca 300 lidí denně. Těch 400 mrtvých za 8 měsíců s pozitivním testem na covid-19 je naprosto zanedbatelné číslo. Navíc prakticky všichni z nich zemřeli i v důsledku jiných nemocí!

20.8.2020 v 9:21 | Karma: 28,00 | Přečteno: 932x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Cigánek

„Bratři, nechceme vás nechat v nevědomosti o údělu těch, kdo zesnuli.“ (1Sol 4,13)

Nesmrtelnost duše a věčnost pekla – katolická apologie proti adventistům Adventisté učí, že lidská duše není nesmrtelná a umírá spolu s tělem. Kristus sestoupil do pekel a tak i duše každého člověka existuje po smrti.

18.3.2020 v 13:17 | Karma: 9,13 | Přečteno: 625x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Cigánek

„Třicet let svobody“ nebo skutečnou svobodu

Proč se tedy stále mluví o revoluci, svržení totality a údajném nástupu svobody, když ve skutečnosti šlo pouze o reformu systému, která byla dohodnuta a připravena dopředu, a to na mezinárodní úrovni světových velmocí?

16.11.2019 v 18:23 | Karma: 15,40 | Přečteno: 452x | Diskuse| Ona

Stanislav Cigánek

Člověkem od početí

Podle učení katolické církve má člověk nesmrtelnou duši od okamžiku svého početí a proto usmrcení dítěte v lůně matky je vraždou. To je všeobecně známo. Málokterý katolík však umí tento postoj obhájit.

18.10.2019 v 20:00 | Karma: 13,06 | Přečteno: 433x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Cigánek

Mariánský sloup na Staroměstské náměstí – ano či ne?

Ať bojovníci za Mariánský sloup spojí svou aktivitu s apelem na své biskupy, aby po vzoru italského politika Salviniho zvedli posvátný růženec Blahoslavené Panny Marie a zahájili růžencové tažení za vystoupení Česka z EU.

20.6.2019 v 21:31 | Karma: 7,54 | Přečteno: 288x | Diskuse| Praha a střední Čechy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Začaly maturity. Podle učitelů lehké, studenty ale trápily logaritmy

2. května 2024  16:42

Studenti posledních ročníků maturitních oborů poprvé usedli k maturitním písemkám. Ve čtvrtek...

Auto vyjelo ze silnice a srazilo tři chodce. Žena zemřela, dvě děti jsou zraněné

2. května 2024  16:40

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

D35 u Litovle blokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  16:36

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici komplikovala více než sedm hodin nehoda...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  16:34

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 521x
Zabývám se katolickou apologetikou, osobností M. Jana Husa a českým reformním hnutím 14/15 st. Články na tato i jiná témata uveřejňuji např. na webu pravover.cz