Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

M. Jan Hus o „Bergogliovu Otčenáši“

Podle Jana Husa je papež, který zatvrzele zůstává v herezi, odpadlíkem. To znamená, že není členem církve a nemůže být ani její hlavou.

Křesťanský i nekřesťanský svět byl silně zaujat zprávou, že pan Bergoglio chce měnit slova Otčenáše „neuveď nás do pokušení“ na novou verzi „nedej nám upadnout do pokušení“. Slova této modlitby naučil své učedníky sám Pán Ježíš. Bergogliovi se ale Ježíšova slova zdají nerozumná a cítí potřebu je revidovat. Myslí si, že Bůh přeci nemůže někoho uvést do pokušení. Chová se jako malé dítě, které chce hned opravovat vše, čemu nerozumí. Tento zdánlivý rozpor v slovech modlitby Páně umí přitom vysvětlit i malé děti na katolickém náboženství.

Už M. Jan Hus k této otázce napsal: „Pokušení je nabádání rozumné osoby jinou rozumnou osobou k něčemu zlému… A k takovému pokušení dochází trojím způsobem v závislosti na úmyslu pokušitele, s jakým záměrem či cílem pokouší. Existuje pokušení za účelem, aby se ukázala ctnost pokoušeného a byla rozmnožena jeho odplata, a takto pokouší Bůh svaté lidi…“ (M. Jan Hus, Výklad Páteře, kap. 94 B).

Např. v 5. knize Mojžíšově 13,3 se říká: „Hospodin váš Bůh vás bude zkoušet (pokoušet), aby poznal, jestli ho milujete.“ A Sirachovec 2,1 říká: „Synu, přicházíš-li sloužit Hospodinu, připrav svou duši na pokušení.“ Podobně mluví Písmo na mnoha dalších místech. Vzpomenuté citáty uvádí sv. Augustin při výkladu právě těchto slov modlitby Páně a dodává vysvětlení, že jiný je ten, kdo uvádí (řecky „eisenenké“ – „vevádí“) v pokušení a jiný ten, kdo pokouší. Bůh skrývá svou ochrannou ruku a ďábel koná tu špinavou práci, ale těm, kdo Boha milují, to vše napomáhá k dobrému. (por. Augustin, De sermone in Domini monte, liber II, 8,29 a dále).

Bůh tedy své věřící zkouší tím, že je na určitý čas a do určité míry vydá napospas tomu zlému. Jakub 1,13 říká, že „Bůh sám nikoho nepokouší“. Přece to ale koná, a to právě tím, že nás přestane chránit se záměrem nás „vyzkoušet“. V doslovném znění Otčenáše není řečeno, že Bůh nás pokouší. Je tam řečeno, že nás do pokušení uvádí. On nás dovede do situace, kdy jsme vystaveni pokušiteli. Bůh tedy nepokouší, ale přece to pokušení způsobuje či zapříčiňuje a chce, i když samozřejmě nikdy nechce, abychom mu podlehli. Pedagogové stanovili známkovací stupnici, na které je i stupeň „neprospěl“. To ale neznamená, že si přejí, aby někdo neprospěl, právě naopak, přejí si, aby se každý vyšplhal aspoň o něco výše než je hodnocení „nedostatečně“. Neexistuje tedy žádný důvod slova Otčenáše měnit.

Jde o další z Bergogliových výstřelků, jimiž demonstruje své pohrdání neměnnými pravdami katolické víry. Nejjasněji to vyjadřuje jeho dokument Amoris laetitia, ve kterém popírá všeobecnou platnost morálních principů, hlavně ve věcech manželské morálky. Podstatou a příčinou tohoto morálního rozkladu, který Bergoglio zavádí, je ale jeho modlářství a služba ideálům antikřesťanských skupin. Jeho programem je splynutí katolické církve se všemi denominacemi i nekřesťanskými náboženství, de facto zavedení polyteismu a celosvětového náboženství new age, v němž je místo pro všechny kulty, pouze ne pro uctívání Pána Ježíše Krista jediného Spasitele všech lidí.

Závěrem uvádím, co by řekl M. Jan Hus na adresu současného pseudopapeže Bergoglia. Citát je z Husova spisu proti Pálčovi: „...pokud je (papež) předzvěděný,“ (heretik) „potom je jako apoštol Jidáš, zloděj a syn zatracení! Jak je tedy hlavou svaté církve bojující, a to, jak praví lhář (Páleč), hlavou tělesnou, když není ani údem svaté církve bojující? Neboť kdyby byl údem církve, pak by byl údem Kristovým, a kdyby byl údem Kristovým, lnul by ke Kristu milostí předurčení i přítomné spravedlnosti a byl by jeden duch s Bohem, jak ukazuje Apoštol v 1 Kor 6: ‚Což nevíte, že vaše těla jsou údy Kristovými? Mohu snad vzít údy Kristovy a učinit z nich údy nevěstky? Naprosto ne! Což nevíte, že ten, kdo se spojuje s nevěstkou, je s ní jedno tělo? Vždyť Písmo říká: Budou dva jedno tělo. Ale ten, kdo se spojuje s Pánem, je s ním jeden duch.‘ Papež, pokud je předzvěděný a zlý, pak lne poutem předzvědění a konečné nekajícnosti“ (hřích proti Duchu svatému) „k veliké nevěstce, o níž je řeč v celé 18. kap. Zjevení. ... V 79. distinkci (Graciánových dekretů) se říká: ‚Bude-li někdo nastolen na apoštolskou stolici za peníze nebo lidskou přízní nebo občanskou či vojenskou vzpourou bez jednomyslné a kanonické volby, nebudiž pokládán za apoštolského nástupce, nýbrž za odpadlíka.‘“

Autor: Stanislav Cigánek | neděle 10.12.2017 22:03 | karma článku: 20,46 | přečteno: 621x
  • Další články autora

Stanislav Cigánek

M. Jan Hus: "Papež není zjevný a pravý nástupce sv. Petra, žije-li mravy protivnými..."

Husova kritika církevní okázalosti byla tak ostrá, že nikdo z biskupů, kteří ho soudili, něměl ani ochotu uvažovat nad skutečným věroučným smyslem jeho textů.

13.7.2018 v 19:11 | Karma: 8,06 | Přečteno: 136x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Cigánek

M. Jan Hus: "Katolík nemá věřit, že římský papež je hlavou církve"

Hus nebyl protestantem, nezrušil víru v papežství, ale zdůraznil, že ten, kdo se vydává za papeže, jím ve skutečnosti nemusí být.

12.7.2018 v 20:52 | Karma: 8,66 | Přečteno: 210x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Cigánek

M. Jan Hus: "Nikdo nemůže bez zjevení vědět, že je hlavou církve"

Z 13. kapitoly spisu O církvi je vytažen i 10. žalobní článek. Žalobncům se zdálo, že Hus zpochybňuje jistotu, že někdo zastává církevní úřad (papež, biskup).

11.7.2018 v 12:35 | Karma: 11,54 | Přečteno: 430x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Cigánek

M. Jan Hus: "Světskou moc dal papeži císař Konstantin"

Hus zastával nadřazenost duchovní moci nad tou světskou, chtěl však aby tato její nadřazenost byla uplatňována duchovními prostředky, a ne skrze peníze a ozbrojené konflikty.

9.7.2018 v 18:48 | Karma: 8,71 | Přečteno: 250x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Cigánek

M. Jan Hus: "Kněží, kteří prodávají svaté věci za peníze, jsou heretici"

Svatokupectví jakožto kacířství vykreslil Hus ve svých česky psaných "Knížkách o svatokpectví". Toho se týká i 8. žalobní článek. Žalobci ho formulovali tak, jako by Hus učil, že každý těžký hřích je kacířstvím, což neučil.

8.7.2018 v 18:24 | Karma: 13,51 | Přečteno: 290x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 521x
Zabývám se katolickou apologetikou, osobností M. Jana Husa a českým reformním hnutím 14/15 st. Články na tato i jiná témata uveřejňuji např. na webu pravover.cz