Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jozue - nástupce Mojžíšův: jeho boje a mravní profil jeho činů i celé Bible

Byly Jozuovy války při dobývání zaslíbené země Kanaánu bohapustým vražděním anebo jsou morálně omluvitelné či dokonce odůvodněné? Je Bible učebnicí násilí a inspirací mravního úpadku anebo naopak vzorem morálního konání?

Vytčený způsob Jozuovy obhajoby:

Nepřátelé či kritici křesťanské víry rádi poukazují na údajné vzory nemorálního konání v Bibli. I mnozí křesťané si myslí, že Bible – kterou sami častokrát znají jen velmi málo – je prý plná vraždění a jiných nemorálností a že ji tedy jako celek nemůžeme prohlásit za studnici a vzor svatosti, pokud ji nejprve historicko-kriticky nezrelativizujeme. Knihu Jozue by chtěli relativizovat ze všeho nejvíce. Nemohou totiž pochopit, jak mohl Hospodin, Bůh milosrdný a slitovný, nařídit zabíjení v ní popsané! Na neopodstatněnost rouhavých a scestných tvrzení tipu, že „Bůh Starého zákona je krvelačný a zvrhlý zločinec“ – která koneckonců nejsou ničím jiným než starověkou gnózí, proti níž účinně vystupoval např. už sv. Irenej – jsem v souvislosti s patriarchy poukázal už v předešlých článcích. (Abrahám, Jakub, Jakubův zápas s Bohem, Josef, Mojžíš.) Tento článek hodnotí mravní stránku Jozuových činů, tak jak je popisuje Bible. Zprávy podané Biblí přijímá tedy jako fakta a o jejich pravdivosti nepochybuje, což platí především o zaznamenaných zázracích a divech, které ostatně tvoří podstatu a osnovu celého vyprávění o dobytí zaslíbené země. Pseudobiblické výklady stylu, že popsané války a boje jsou jen obrazem statečnosti Božího lidu, že Jozue vlastně žádnou válku nevedl, že Jericho nemělo žádné hradby, že jejich pád je jen metaforou atd. apod., zde nemají místo. Jen když biblické vyprávění o Mojžíšových a Jozuových válečných činech – včetně všech zaznamenaných Božích zázraků, kterými byly tyto boje doprovázeny – přijmeme jako historickou realitu, můžeme správně pochopit i mravní poselství tohoto vyprávění jak nám je Písmo svaté podává. (Poznámka: slovem mravní rozumím týkající se hodnoty lidských skutků, slovem morální pak mravně dobrý.)

Ospravedlňující důvody k vedení války Jozuem:

Vyhnání a vyhlazení původního obyvatelstva Kanaánu nebylo způsobeno na prvním místě Jozuovými vojenskými výpady, ale hlavně přímými Božími tresty. Při realizaci tohoto Božího trestu hrálo svou roli částečně i přičinění izraelských bojovníků. Ti však k tomuto boji měli dostatečné důvody představující pro ně nejen mravní ospravedlnění takto vedené války, ale i mravní povinnost ji vést.

1. Hospodin jim přikázal vykonat nad těmi národy trest.

2. Národy Kanaánu byly poddány modlářským kultům, jejichž nedílnou součástí byly zločinecké zvyky a pseudozákony, které samy o sobě zasluhovaly trest. Izraelité pak v zemi nastolili podstatně spravedlivější řád.

3. Oni sami byli otroky odsouzenými k vyhlazení a v poušti přežívali jen díky Božím zázrakům, což znamená, že při obsazování Kanaánu stále bojovali o vlastní přežití, a vedli tedy v podstatě válku obrannou.

4. Válku nezačali Izraeliti, ale Síchon a Óg v Zajordání.

5. Po vítězství nad těmito agresory se Izraelité automaticky ocitli ve válečném stavu s dalšími okolními králi, přičemž uzavření míru s nimi by znamenalo i uznání jejich božstev, což je podmínka z mravního hlediska naprosto nepřípustná.

6. Při obléhání jednotlivých měst měli obyvatelé vždy možnost se vzdát a přejít pod ochranu Izraelitů, tak jako to udělala nevěstka Rachab, která se dokonce dostala do rodokmene Božího Syna Pána Ježíše Krista. Takové přejití na stranu Izraele bylo samozřejmě podmíněno vyznáním Hospodina a přijetím jeho zákonů, čímž také dotyčný zrušil důvod, pro nějž se na něj vztahoval onen Boží trest.

7. Všichni obyvatelé kenaanské země byli k obrácení se a přejití na Hospodinovu stranu vyzvání přímo jím – Bohem -  a to skrze mimořádné a neslýchané zázraky a znamení, jak jsme si je vyjmenovali. Tato Boží znamení poskytla všem těm národům více než dostatečný důkaz, že Hospodin Bůh Izraele je skutečně jediným pravým Bohem.

Celý článek o 15 stranách čtěte zde:

Autor: Stanislav Cigánek | neděle 10.6.2018 12:55 | karma článku: 13,52 | přečteno: 399x
  • Další články autora

Stanislav Cigánek

Veřejný dopis panu premiérovi - "zastavte corona-šikanu"

V ČR, která má 10 mil. obyvatel dlouhodobě umírá cca 300 lidí denně. Těch 400 mrtvých za 8 měsíců s pozitivním testem na covid-19 je naprosto zanedbatelné číslo. Navíc prakticky všichni z nich zemřeli i v důsledku jiných nemocí!

20.8.2020 v 9:21 | Karma: 28,00 | Přečteno: 932x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Cigánek

„Bratři, nechceme vás nechat v nevědomosti o údělu těch, kdo zesnuli.“ (1Sol 4,13)

Nesmrtelnost duše a věčnost pekla – katolická apologie proti adventistům Adventisté učí, že lidská duše není nesmrtelná a umírá spolu s tělem. Kristus sestoupil do pekel a tak i duše každého člověka existuje po smrti.

18.3.2020 v 13:17 | Karma: 9,13 | Přečteno: 625x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Cigánek

„Třicet let svobody“ nebo skutečnou svobodu

Proč se tedy stále mluví o revoluci, svržení totality a údajném nástupu svobody, když ve skutečnosti šlo pouze o reformu systému, která byla dohodnuta a připravena dopředu, a to na mezinárodní úrovni světových velmocí?

16.11.2019 v 18:23 | Karma: 15,40 | Přečteno: 452x | Diskuse| Ona

Stanislav Cigánek

Člověkem od početí

Podle učení katolické církve má člověk nesmrtelnou duši od okamžiku svého početí a proto usmrcení dítěte v lůně matky je vraždou. To je všeobecně známo. Málokterý katolík však umí tento postoj obhájit.

18.10.2019 v 20:00 | Karma: 13,06 | Přečteno: 433x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Cigánek

Mariánský sloup na Staroměstské náměstí – ano či ne?

Ať bojovníci za Mariánský sloup spojí svou aktivitu s apelem na své biskupy, aby po vzoru italského politika Salviniho zvedli posvátný růženec Blahoslavené Panny Marie a zahájili růžencové tažení za vystoupení Česka z EU.

20.6.2019 v 21:31 | Karma: 7,54 | Přečteno: 288x | Diskuse| Praha a střední Čechy
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Poslanci se rozhodli umožnit prodej některých lehčích drog dospělým

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  13:37

Přímý přenos Dospělí si v Česku budou moci koupit lehké drogy jako HHC, kratom nebo konopí s nízkým obsahem THC,...

Při čelním střetu zemřela těhotná spolujezdkyně, řidička jela v protisměru

3. května 2024  13:31

Dopravní policisté i kriminalisté stále šetří tragickou nehodu, která se stala minulý týden u...

Požár v garáži způsobila baterie elektrokoloběžky, škoda dosáhla půl milionu

3. května 2024  13:21

Čtyři jednotky hasičů musely dnes zasahovat u ranního požáru garáže v České Rybné nedaleko Proseče...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu, zaseklý kmen soupravu zvedl z kolejí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 13:15

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 521x
Zabývám se katolickou apologetikou, osobností M. Jana Husa a českým reformním hnutím 14/15 st. Články na tato i jiná témata uveřejňuji např. na webu pravover.cz