Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Realita některých podřízených - život jako neustálá hodina aerobiku

V oblasti "kultura organizace" vzniklo tzv. manažerské paradigma, tedy přesvědčení o tom, že vedoucí nemusí být odborník, stačí, když bude manažerem. Stačí to? K čemu to může vést?

Už roky sama sobě a svým známým slibuji, že napíšu tento článek, ale stále mě nanapadalo vhodné aranžmá a design textu. Původně článek měl být o tom, jak lidé v převážně dělnických profesích velmi často marodí a také bývají na úřadě práce. A o tom, jaké na sebe stavíme mnohdy nesmyslně náročné požadavky. Vinit jsem z toho nechtěla je, ale společnost, především manažery, kteří takové lidi často až nelidsky honí, takže člověk pak šťastně upadne do nemoci, aby si alespoň trochu odpočinul, pak do dlouhodobé nemoci, a následně ztratí práci. 

Jistě znáte ze svého okolí, že pro nemálo lidí je standardní, že pracují a studují dvě vysoké školy, a pak se diví, proč jednoho dne nevstanou z postele a stěží zvládnou i sebeobsluhu a nákup potravin. 

Také jsem si chtěla pozitivně přeznačkovat chování, které je v mé společenské vrstvě často označováno ne příliš lichotivě. Lidé s vysokoškolským vzděláním nemají mnoho porozumění pro dělníky, kterým nezbyde nic jiného v rámci zachování jejich zdraví, než aby se uchýlili (především nevědomě, ne jako simulantství!) do nemoci a tak si odpočinuli od obtížných pracovních podmínek, zatímco my vysokoškoláci si často vyjednáme slušné pracovní podmínky, třeba volnou pracovní dobu - což podotýkám, může být i bič na zaměstnance, protože je hodnocen podle odvedené práce, ne podle doby strávené v zaměstnání.

Mnozí zaměstnanci jsou totiž nuceni celou pracovní dobu kmitat a pracovat tak, jak je běžné pouze z posilovny nebo z hodiny aerobiku - a jak je zřejmé, taková náročná hodina se za den dá zvládnout pouze jedna.

Že tomu tak nemusí být, ukazuje moje zkušenost z Irska. Orientace na výkon je doménou firem v podnikatelském sektoru, řekl mi na úvod šéf irské neziskové organizace pro oběti mučení, kam jsem se přihlásila na stáž. U nás v naší neziskové organizaci se zaměřujeme na lidské vztahy, řekl.

I v oblasti sociálních služeb se péče o lidi, myšleno pracovníky organizace, dlouho nebyla prioritou. Vedoucí např. terénních sociálních služeb často říkali, že tato práce se dá dělat tak rok, dva, následně že pracovník vyhoří a odchází do nemoci, na úřad práce nebo do jiného zaměstnání - a s lidmi fakt už nechce pracovat.

Není to škoda? A kde se bere to přesvědčení nadřízených, že o zaměstnance není potřeba pečovat, vytvářet mu lidské a důstojné pracovní podmínky?

Často poznáte takového nadřízeného právě podle toho, že je vidět, že netuší, čím daný podřízený prochází, co musí zvládnout a jak náročná je jeho pracovní pozice. Je vidět, že vedoucí sám tuto cestu neprošel. Slyšela jsem, že v jistém řetězci na rychlé občerstvení, kteří mnozí budou hanět pro jejich kaloricky náročná jídla, musí každý vedoucí zaměstnanec projít všemi pracovními pozicemi, včetně uklízení toalet. A je to užitečné, vědět, co každá pozice obnáší. Umíme se sice vcítit do druhých lidí, ale projití podobnou zkušeností nám v empatii může pomoci ještě více.

Vyprávěla mi i jedna známá, že v práci ji dávala úkoly i její přímá nadřízená i vedoucí organizace a dávala jí je současně, což ji nijak nevyvedlo z míry, a jednoduše se zeptala, který z úkolů má splnit. Ale mnoho ostatních lidí by to mohlo uvést do stresu.

Takže pokud se vrátím k otázce z úvodu, zda vedoucí musí být odborníkem v dané oblasti nebo stačí, aby byl odborníkem v managementu, je zřejmé, že odpověď není jednoznačná. Určitě znáte mnoho vedoucích, kteří jsou skvělými managery na svém místě a současně nejsou odborníky v oboru, umí dobře vést lidi.

Mnohým dalším vedoucím zase pomáhá, že jsou odborníky v dané oblasti a sami na sobě si vyzkoušeli, jak vypadá a jaké nároky má daná profese a pracovní pozice.

A určitě je fajn chápat, že když lidé upadají do nemoci, že i z hlediska makroekonomického je výhodnější, zvolnit v pracovním procesu a udržet je na trhu práce, než je svými neúměrnými nároky uvrhnout do syndromu vyhoření, do nemoci a do nezaměstnanosti,

Závěrem bych uvedla příklad zakladatele pozitivní psychologie, 31. nejcitovanějšího psychologa 20. století, Martina Seligmana, který pracoval jako vedoucí kliniky. Když se kolem oběda procházel po klinice, potkal kolegyni lékařku a ptal se jí, jaký byl oběd. Odpověděla mu, že žádný, že neúnavně pečuje o své pacienty. Martin Seligman jí odpověděl, že ještě jednou mu dá podobnou odpověď, tak ji propustí. Lékař, který se nedokáže postarat o své potřeby, nemůže dobře léčit pacienty, řekl.

Jen podotýkám, že pozitivní psychologie neznamená, že se realita natírá narůžovo nebo na pozitivno, jde o vědomé soustředění se psychologů i na tzv. pozitivní aspekty lidského nitra (optimismus, nezdolnost, empatie, radost), v opozici vůči patologizaci a převažujícímu soustředění se na poruchy a odchylky.

To, že pracovitost nespočívá v sezení v práci ilustruje případ jednoho manželského páru, skladatele a textaře. Jeden z nich prý už v 6.00 ráno seděl ve studiu a skládal texty, zatímco druhý se aktivně zajímal o okolí a rád si pospal do oběda. Pak se zvedl a napsal geniální píseň. No, nedopřáli bychom mu ten čas, aby napsal více tak geniálních písní?

Autor: Stanislava Ševčíková | středa 2.11.2022 10:04 | karma článku: 13,11 | přečteno: 464x
  • Další články autora

Stanislava Ševčíková

Co děláme, když obéznímu říkáme: "Nežer!"?

Možná si myslíte, že obézní netuší, že nemá jíst, že jí, protože se neumí ovládat. Možná opak je pravdou - tak velmi se ovládá, až to neomezeně překračuje.. Možná dokonce nejí dostatečně (z hlediska nutričního obsahu potravy.

11.7.2023 v 9:06 | Karma: 18,52 | Přečteno: 687x | Diskuse| Ostatní

Stanislava Ševčíková

Azorské ostrovy - evropské překvapení pro cestovatele

Azorské ostrovy - součást Portugalska v Atlantiku směrem na americký kontinent - jsou příjemným překvapením pro cestovatele. Nalezneme na nich nádhernou krajinu, modré hortenzie, víno pěstované na čedičové lávě, velryby a další.

10.7.2023 v 13:38 | Karma: 13,67 | Přečteno: 278x | Diskuse| Cestování

Stanislava Ševčíková

Techniky Soucitného - Prokrustovo lože

Pokračuji v námětu na sci-fi fantasy a popíšu další dvě techniky organizace Dark Side, a to Prokrustovo lože a techniku dávej a důvěřuj, jednoho dne se srdce dostane "tam..." a mozek bude odpojen...

25.6.2023 v 11:34 | Karma: 2,96 | Přečteno: 121x | Diskuse| Poezie a próza

Stanislava Ševčíková

Recenze knihy Chaloupka strýčka Toma aneb o knize, která pomohla zrušit otroctví v USA

Kniha autorky Harriet Beecher Stoweové s názvem Chaloupka strýčka Toma údajně pomohla změnit náladu v americké společnosti a přispěla ke zrušení otroctví.

23.6.2023 v 18:26 | Karma: 12,92 | Přečteno: 377x | Diskuse| Občanské aktivity

Stanislava Ševčíková

Techniky Soucitného aneb havajská technika odpuštění... Ho´oponopono

Otrok musí přestat používat mozek a jeho srdce má v rukou organizace Dark Side. Když se to stane a otrok ztratí stud, srdce napne několik lidí, kteří jako vir nechtějí zabít hostitele, ale. odpusť a miluji tě, Ho ́oponopono..

22.5.2023 v 22:42 | Karma: 0 | Přečteno: 107x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Izrael má nový plán pro Gazu. Po válce by na ni mohly dohlížet i arabské státy

3. května 2024  16:30

Čelní představitelé izraelské vlády uvažují o rozsáhlém plánu poválečného uspořádání Pásma Gazy, v...

Německo sabotuje projekt bruselského Starlinku. Zvýhodňuje Francouze, tvrdí

3. května 2024  16:19

Evropská unie chtěla do roku 2027 na nízkou oběžnou dráhu Země vyslat soustavu satelitů v rámci...

Vlak po nárazu do stromu vrátil na koleje jeřáb, zvedal 21tunový kolos

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 15:56

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek vykolejil osobní vlak, skočila v pátek kolem...

Škody po požáru v Mionší jsou jen minimální, prales podle hasičů někdo zapálil

3. května 2024  11:46,  aktualizováno  15:54

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

  • Počet článků 129
  • Celková karma 6,37
  • Průměrná čtenost 686x
Studentka psychologie, vysokoškolská učitelka, sociální pracovnice, objevovatelka geografických i vnitřních světů, romantička a hledačka dalších pohledů, které  propojují dobro, mír a pokoj. Jsem ráda na straně lásky a hledání dialogu. Jsem hrdá na to, co jsme jako lidé na zemi dokázali ve prospěch celku a rozvoje. A není toho málo.

Osobní stránka Dipl.-Theol. Univ. Stanislava Ševčíková, Ph.D., MBA. (muni.cz)