Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kéž bych byla Židovka...

Jsou všichni lidé schopni dosáhnout podobně vrcholných výkonů? Věříme tomu, že ano, pokud o to usilují. Není to národnost nebo rasa, která nás determinuje, je to prostředí. Někteří lidé v minulosti si to ale nemysleli. Proč?

Jako civilizace jsme přesvědčeni o fundamentální rovnosti všech lidí (Listina základních práv a svobod, Všeobecná deklarace lidských práv, ale i židovsko - křesťanské hodnoty vyjádřené: Miluj svého bližního jako sám sebe, popř. Kantův morální imperativ, který ve zjednodušeně říká: Chovej se tak, jak bys chtěl, aby se chovali druzí lidé. Kant říká: Jednej tak, aby se maxima tvé vůle mohla stát principem všeobecného zákonodárství.

Poprvé jsem se setkala (s naštěstí pozitivními) stereotypy vůči určitému etniku na střední škole, kdy mě uchvátily ženy filosofky (rozuměj první ženy, které se kdy začaly věnovat tomuto oboru, protože ženy mohly studovat vysokou školu až od druhé poloviny 19, století, častěji byly přijímány na univerzity až ve století dvacátém. Šla jsem za paní učitelkou s tím, že bych chtěla být filosofka  a paní učitelka češtiny mi odpověděla, ať si hledám jiný obor, že ony jsou Židovky a já na ně nemám. Asi přání nebylo tak silné, protože jsem pouze suše  polkla a šla se věnovat dál svému pubescentnímu hledání své profese.

Jednou z těchto filosofek byla žákyně Edmunda Husserla, Edith Stein, pozdější bosá karmelitka Terezie Benedikta od Kříže, která zemřela v Osvětimi ve vyhlazovacím táboře asi 9. srpna 1944, společně se svou sestrou Rosou, také karmelitkou.. Edith Stein obdržela od svého učitele, Edmunda Husserla doporučení, že kdyby si mohl vyvolit za svou asistentku ženu, zvolil by Edith Stein. Po protižidovských zákonech v roce 1933 ztratila své místo a dopisem upozornila tehdejšího papeže Pia XI. na budoucí osud Židů.

Další filosofkou židovského původu, která stojí za zmínku, byla přítelkyně německého filosofa Martina Heideggera, autorka slavné knihy Eichmann v Jeruzalémě, Hannah Arendtová. Pocházela ze sekularizované židovské rodiny, žili v Königsberku, rodišti Immanuela Kanta, autora slavného kategorického imperativu. Při studiu na vysoké škole potkala svého učitele Heideggera. Je zřejmé, že jejich vztah skončil po tehdejším příklonu Martina Heideggera k národnímu socialismu a NSDAP. Právě na Martinu Heideggerovi máme možnost reflektovat "otázku viny" (srov.stejnojmenná  kniha K. Jaspoerse), někdo kdo se mýlil ve svém příklonu k NSDAP a jak tuto vinu svým životem napravoval.

Další, tentokrát méně známou myslitelkou, která mě zaujala, a kterou neznali ani někteří učitelé na univerzitě, kde jsem studovala - .byla Simone Weil, žena, která se zajímala o křesťanství, přesto nikdy nekonvertovala. Simone Weilová pocházela rodiny sekularizovaného francouzského lékaře, byla velmi nadaná a velmi usilovala o pozdvižení dělnické třídy, jako dělnice i sama pracovala. Při přijímacích zkouškách na slavnou školu École normale supérieure byla dokonce lepší než Simone de Beauvior, autorkou slavné knihy Druhé pohlaví.

Děkuji milé dámy, že jste a že jste byly. Bez vás bych nevěděla, že ženy mohou také o něco usilovat, že ženy mohou být nejen traktoristkou a dělnicí, jak nás učili, ale  také dobrou vědkyní, myslitelkou, výzkumnicí, soudkyní nebo ministryní, a někdy v budoucnosti třeba i prezidentkou. Pochopitelně neopomíjím nejkrásnější úlohu ženy, a to být dobrou mámou.

Autor: Stanislava Ševčíková | sobota 15.7.2017 18:09 | karma článku: 16,87 | přečteno: 585x
  • Další články autora

Stanislava Ševčíková

Co to znamená mít srdce? aneb nekonečné programy organizace Dark Side

V běžné řeči "mít srdce" znamená být laskavý, citlivý, vlastně spravedlivější než "pouhý rozum". Např. v práci, rozumný šéf nedá více než obvyklou mzdu, když by měl srdce, mělo by se za to, že by lidé měli být placeni podle zisku.

9.9.2023 v 9:03 | Karma: 2,62 | Přečteno: 92x | Diskuse| Poezie a próza

Stanislava Ševčíková

V Pandořině skříňce zůstala naděje... MY ale umíme zrušit i naději -nezušitelná totalita

Pokračuji v námětu na sci-fi. Organizace Dark Side vytváří další koncentraci neformálního programu PES do státní struktury a složek zákonodárné, výkonné a soudní + medií do jedné centrálně řízené organizace Totalita nekonečná.

8.9.2023 v 9:07 | Karma: 4,25 | Přečteno: 153x | Diskuse| Poezie a próza

Stanislava Ševčíková

Neporozumění papeži Františkovi aneb jaký byl úmysl (zákonodárce)?

Ve veřejném prostoru zaznívá odpor vůči slovům papeže Františka k lidem z Ruska. Apeloval na minulost cara Petra I. a Kateřiny II., což kritici interpretují jako utvrzení ruských křesťanů v tom, že Ukrajinu je potřeba rusifikovat

4.9.2023 v 13:38 | Karma: 14,60 | Přečteno: 388x | Diskuse| Občanské aktivity

Stanislava Ševčíková

Koupila jsem si burkini...

Zajímají mě reakce lidí a obzvláště mě zaujalo, že nějaký druh oblečení, konkrétně plavek, budí takové kontroverze. Tak jsem si burkini koupila také.

24.8.2023 v 19:51 | Karma: 11,93 | Přečteno: 791x | Diskuse| Kultura

Stanislava Ševčíková

Pohádka o nebi, které si vymýšlelo zločiny, aby vytvořilo hříšníka

Žilo bylo jedno nebe, kde andělé tak moc toužili po hříšnících, které by pak mohli smažit na oleji a napravovat, že si vymysleli svět, který předstíral zločiny, aby nevědomí lidé uvěřili, že druzí jsou také hříšníci a hřešili také

30.7.2023 v 15:47 | Karma: 6,34 | Přečteno: 224x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

Chceme osvobodit Haiti, říká šéf gangu. Je na seznamu nejhledanějších lidí FBI

30. dubna 2024  20:16

Stíhá jej haitská policie, je na seznamu deseti nejhledanějších lidí americké FBI a OSN na něj...

Hackeři nabourali web běloruské KGB. Zveřejnili udání a nabídky, i z Česka

30. dubna 2024  20:16

Hackeři sympatizující s opozicí proti autoritářskému režimu běloruského prezidenta Alexandra...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 129
  • Celková karma 6,36
  • Průměrná čtenost 686x
Studentka psychologie, vysokoškolská učitelka, sociální pracovnice, objevovatelka geografických i vnitřních světů, romantička a hledačka dalších pohledů, které  propojují dobro, mír a pokoj. Jsem ráda na straně lásky a hledání dialogu. Jsem hrdá na to, co jsme jako lidé na zemi dokázali ve prospěch celku a rozvoje. A není toho málo.

Osobní stránka Dipl.-Theol. Univ. Stanislava Ševčíková, Ph.D., MBA. (muni.cz)