Chvála mentorů a písemných kodexů s právy a povinnostmi pro začínající pracovníky

Na většině pracovních míst, kam jsem nastoupila, jsem byla obrazně hozena do vody, abych za pár dnů plavala jako běžný pracovník. S mentorem, který by se mě třeba ptal a prováděl mě začátky, by to bylo snažší.

Nikdy jsem v práci neměla mentora. Mělo to jednu výhodu, brzy jsem se "otrkala" a naučila jsem se fungovat vedle členů týmu a když jsem opravdu nevěděla, tak jsem se zeptala, mnohdy jsem ale nevěděla, že nevím...

A hlavně, člověk se stydí zeptat, na co má právo.... Jen zákonné právo, nic víc...

- Máš nárok na to, aby ti lékařskou prohlídku zaplatil zaměstnavatel a on ti to nikdo neřekl a Ty ses styděla zeptat a zjistila jsi to náhodou u nástupu jiného pracovníka?

- Šéf ti na brigádě řekl, že když budete pracovat nadprůměrně, že vám napíše hodiny navíc. Ty jsi dřela za dvě, aby sis něco vydělala, a přišel jiný pán a nenapsal ti navíc nic a ty ses opět styděla se zeptat?

- Další šéf na brigádě ti ani neřekl, jak se počítají odpracované hodiny a kam se píšou a ještě přidával nařizování dalších hodin práce a ty sis třeba myslela, že ti je nechce zaplatit?

- V jedné práci ti dají diář, tužku, blok a pracovní obuv a ty to můžeš pokládat za "tvoje", v další práci ti dokonce šéf daruje složky a knihy a ve třetí práci už nedostaneš nic? Jak to?

- Máš nárok na pracovní pomůcky, a nevíš, od kdy? 

- V organizaci jsou sick days a ty se dozvíš náhodou, když je vedoucí dává jiné kolegyni a tobě o tom nikdo neřekl?

- Nevíš, jaká máš práva a když se (konečně) ozveš, tak ti někdo vynadá, že je tam služebně starší a má větší práva?

- Máš pocit, že některá pravidla na pracovišti platí jen pro někoho nebo se "zapomíná" na to, aby se dávalo pracovníkům to, co zákon ukládá?

- Šéf ti řekne, že očekává, že část dovolené odpracuješ ještě pro firmu, protože to "tak dělají všichni" a ty se po pár letech únavou zhroutíš, ztratíš příjem i práci? Čí je to vina?

- Šéf ti jeden rok schválí nějakou aktivitu, provede na ni obsáhlé "výběrové řízení" za účasti dalších pracovníků, ty tím projdeš a on to za rok zruší, když máš i získané peníze - prostě proto, že "toho je hodně a nedá se to zvládnout" a ty bys to zvládla i za pět týdnů v kuse?

- Je ve vaší organizaci ve statutu organizace, tedy rovno zákonu a právní normě - zakotveno, že máte nárok na sabatical po 7 letech práce, pak se ukáže, že až s doktorátem a po doktorátu se ukáže, že ani s doktorátem?

 

K tomu by mohli sloužit zacvičující mentoři, kteří pracovníkovi jasně na začátku práce vysvětlí, na co má práva, ale i jaké má povinnosti, ono se totiž obvykle obojí poznává za provozu a není moc příjemné být trestán za něco, co na jiném pracovišti neplatilo nebo platilo dokonce úplně jinak.

Také je jistě užitečný nějaký pracovní manuál, kde jsou vysvětlena obsáhle všechna práva a povinnosti zaměstnavatele a také etický kodex chování na pracovišti,  co se očekává, že zaměstnanec bude dělat.

V jedné práci, a to i neziskovce mají pracovníci k dispozici pro soukromé účely mobil, notebook i pracovní auto, v jiné organizaci vám zaměstnavatel strhne i korunu navíc za hovor, který jste realizovali. (Slyšela jsem o hovoru za 1,09 Kč - zaměstnavatel si strhl 2 Kč - detail, ale je to téměř o 100%) více než je původní cena hovoru)..

 

Autor: Stanislava Ševčíková | středa 24.1.2024 7:49 | karma článku: 7,81 | přečteno: 149x