Dva centimetry sněhu? Povolejte armádu!

A je to tu zase! Už, už to vypadalo, že je všemu konec, ale ouha. Ta bílá hmota zase padá!

Dokud napadlo jen pár vloček a sníh rychle roztál, aniž zanechal stopy, bylo hej. Ale jakmile zůstal ležet, což na Lucemburk není zas tak obvyklé, tak nastal poplach.

Sice jsou sněhu jen dva centimetry, ale to vůbec nebrání cestářům přistavit tři Tatry na náměstíčko asi tak sto metrů čtverečních, k nim partu chlapíků v oranžových nebo žlutých vestách, na každou dvojici jedno kolečko, každému do ruky lopatu nebo hrablo. Úklid probíhá organizovaně a spořádaně.

Lidé se pořád usmívají a děti se radují, že je zima.

Stihlo zamrznout i jezírko v parku, kde obvykle kvetou lekníny. Teď na ledě zkouší tatínek s dětmi nové brusle. Jenže tady se obvykle venku nebruslí, protože tu nebývá mráz! Hned se najde několik starostlivých kolemjdoucích, kteří bruslaře varují, že to je nebezpečné a ať jdou pryč! A hned další den přibude cedule se zákazem bruslení!

I když sníh leží, tak se skoro nikdo nekouluje, stejně tak sněhulák je výjimkou.

Humor ale lidem nechybí a respekt k pravidlům taky ne. Někdo staví sněhuláka asi tak půl metru vysokého, dokonce ho vybavuje šálou. Staví ho těsně před parkovací místo před domem, kde obvykle parkuje pick-up. Myslíte, že řidič vezme sněhuláka "do teplých" a přesune ho o kousek vedle? Omyl! Radši každý den pracně provádí parkovací manévry a dělá to tak dlouho, dokud sněhulák neroztaje...

Za několik dnů se sněhová nadílka opakuje. Tentokrát padá těžký sníh s deštěm, je kolem nuly, na ulicích se tvoří čtyřcentimetrové "mejdlo" a všechno se zastavuje.

Autobusy nevyjedou ani mírný kopeček, protože jim letní gumy kloužou, auta jezdí krokem.

Doprava se zpomaluje, parkoviště jsou plná.

Obrovský černý Mercedes dává přednost malému Káčku, které vyjíždí z parkoviště. Káčko udiveně kouká, protože přednost má samozřejmě Mercedes. Po chvíli váhání ale opatrně vyjíždí na ulici...

Už chápu, proč Mercedes dával přednost! Pomaličku se rozjíždí a doslova "plave" ve sněhové kaši! Na letních gumách potřebuje dvě parkovací místa, aby mohl zaparkovat a zároveň nepoškodil auta kolem.

Sníh pořád padá.

Došla posypová sůl.

Cestáři nikde nejsou, město je totálně ucpané. Cesta, která jindy trvá dvacet minut, trvá čtyři hodiny.

Autobusy nejedou a ty, které se objeví mimo interval, na některých zastávkách vůbec nezastavují. Jsou tak plné, že už se tam nikdo další nevejde!

Část lidí se nedostala domů vůbec. Museli přespat u známých, někteří v hotelu.

Tohle byla situace minulého týdne.

Dneska ráno vyjdu ven, a co to? K zemi se snáší malé vločky. Že by se zase vracela zima???

Je podvečer, drobný snížek pořád padá...

Autor: Stanislava Boudová | čtvrtek 11.2.2010 16:55 | karma článku: 41,32 | přečteno: 3080x