Dovolte mi představit Vám Belgický Gent.

Když jsem poprvé vykročila ze dveří hotelu, přímo do starobylého centra Gentu, moje první věta byla: „Já jsem v pohádce!“ Gent je pohádkové město. Gent je skrytý poklad Evropy! Podle mne si toto více než tisíc let staré město zaslouží větší pozornost, vždyť Gent byl ve středověku významnější než Londýn a velmi se přibližoval počtem obyvatel, univerzitním životem a kulturním děním k Paříži. Domečky Gentu vypadají, jak kdyby někdo poskládal starodávné lego, některé jsou z dvanáctého stolentí a odrážejí se do vody dvou řek Šeldy a Leie.

Znakem obyvatelů Gentu, je oprátka. Psal se rok 1540 a císař Karel V., mimochodem Gent je jeho rodné město, odsoudil místní občany k oprátce. Jednalo se ale o oprátku symbolickou a obyvatelé Gentu museli chodit po městě oblečeni v dlouhých bílých košilích, bosi a s oprátkou na krku a na závěr pokleknout před císařem a prosit o odpuštění. Občané Gentu jsou na svoji rebelii hrdí. Sami o sobě říkají:

"My lidé z Gentu jsme tvrdohlaví a pyšní. Kdybychom na to nebyli tak pyšní, tak bychom to asi považovali za chybu. "

To není obvyklý úvod do turistického průvodce, že?

Takto “Nositelé oprátky" - obyvatelé Gentu – vidí sami sebe. Já mám naprosto opačnou zkušenost, obyvatelé Gentu jsou pro mne pozoruhodně uvolnění a přátelští lidé! Na tváři mají stále úsměv, milují jídlo a pivo a vždy se s vám velmi rádi podělí o historky z Gentu nebo celé Belgie.

evaannamarierajče.net

Ale jejich tvrdá povaha, má téměř tisíciletou historii, setkal se s ní každý, kdo se nad tímto Vlámským městem pokusil získat kontrolu. Dokonce i středověký hrad v samém srdci starého města nebyl postaven na ochranu obyvatel před invazí, ale na ochranu vládce před obyvateli! A teď tam najdete muzeum "mučení”…

 

evaannamarierajče.net

 

Název Gent, pochází z latinského Candia nebo Gandii, což znamená "půda zamknutá soutokem řek". V tomto případě, to jsou řeky Šeldy a Leie. Díky nim je teď Gent jeden z největších Belgických přístavů ve vnitrozemí.

 

evaannamarierajče.net

Gent byl založen v roce 630, kdy se misionář svatý Amandus rozhodl, že je to ideální místo pro opatství. A založil tu hned dva kláštery.

Od roku 1000, byl Gent jedním z nejdůležitějších měst v Evropě, a to skoro až do poloviny šestnáctého století. Gent byl větší než v Londýn, jen o málo menší než Paříž.

evaannamarierajče.net

Jedním z důkazů, že město bylo velmi bohaté, je zvonice Belfort, která se stala mocným symbolem nezávislosti a prosperity. Tato zvonice měla padesát dva zvonů, největší z nich je vyšší než člověk.  Na zvonu je nápis, který v překladu říká: „Mé jméno je Roland, když cinkám, hoří oheň, když zvoním tak ohlašuji vítězství naší země!“

Nad zvonem Roland, v horní části věže, letí Golden Dragon - Gulden Draak – Zlatý drak. Ve všech kulturách, ve všech pohádkách, draci brání poklad. V tomto případě dokumenty o svobodném Gentu byly opravdu pokladem.

Legenda vypráví, že norský král Sigrid Magnusson dal sochu Zlatého drak císaři Constantinople (nyní Istanbul, Turecko) při křížové výpravě okolo roku 1111.

O sto let později, se v průběhu jiného tažení, stal císařem v Konstantinopoli vlámský Baldwin IX a tomu se socha Zlatého draka tak líbila, že si ji přivezl zpět do svých rodných Flander. Baldwin ji umístil ve své rodné vesnici Biervliet, severně od Gentu. V roce 1382, si ji občané Gentu ukradli pro sebe, což vedlo k válce mezi těmito městy, a Gent vyhrál. Od té doby, Gulden Draak – Zlatý Drak sedí na vrcholu věže Belfort a hlídá poklad Gentu. A také je symbolem Belgického piva, Gulden Draak.

Ve městě najdete skryté kláštery, kostely a je to město plné galerií a rozkošných malých obchůdků.  Nejkrásnější atmosféra je tu na jaře a v létě. Na břehu řeky sedí studenti, hrají na kytaru, popíjí pivo a užívají si lenivou atmosféru Gentu. Gent je jedno z největších univerzitních měst, studuje v něm 60tisíc studentů.

evaannamarierajče.net

Nádherný je pohled na město z lodi. Prohlídka města na lodi je nezapomenutelný zážitek za 3€. Průvodci - kapitáni lodí mluví perfektně několika jazyky a z vody mi Gent připomíná Amsterdam. 

evaannamarierajče.net

Ale to si radši nechávám pro sebe, jelikož obyvatelé Flander nemají zrovna v oblibě Holanďany..

evaannamarierajče.net

Miluji hospůdky a kavárničky a silnou atmosféru středověkého Gentu, úžasně tu vaří a mají tu skvělé Belgické pivo.. Ale hospody, belgické jídlo a pivo jsou téma na další můj blog o Belgii.. 

evaannamarierajče.net

evaannamarierajče.net

evaannamarierajče.net

evaannamarierajče.net

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Eva Staníková | pondělí 25.2.2013 18:46 | karma článku: 16,20 | přečteno: 961x
  • Další články autora

Eva Staníková

Den volna v Paříži

27.5.2013 v 21:04 | Karma: 11,76

Eva Staníková

Moje zelená jarní očista..

6.3.2013 v 23:32 | Karma: 8,36