Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dovolte mi představit Vám Belgický Gent.

Když jsem poprvé vykročila ze dveří hotelu, přímo do starobylého centra Gentu, moje první věta byla: „Já jsem v pohádce!“ Gent je pohádkové město. Gent je skrytý poklad Evropy! Podle mne si toto více než tisíc let staré město zaslouží větší pozornost, vždyť Gent byl ve středověku významnější než Londýn a velmi se přibližoval počtem obyvatel, univerzitním životem a kulturním děním k Paříži. Domečky Gentu vypadají, jak kdyby někdo poskládal starodávné lego, některé jsou z dvanáctého stolentí a odrážejí se do vody dvou řek Šeldy a Leie.

Znakem obyvatelů Gentu, je oprátka. Psal se rok 1540 a císař Karel V., mimochodem Gent je jeho rodné město, odsoudil místní občany k oprátce. Jednalo se ale o oprátku symbolickou a obyvatelé Gentu museli chodit po městě oblečeni v dlouhých bílých košilích, bosi a s oprátkou na krku a na závěr pokleknout před císařem a prosit o odpuštění. Občané Gentu jsou na svoji rebelii hrdí. Sami o sobě říkají:

"My lidé z Gentu jsme tvrdohlaví a pyšní. Kdybychom na to nebyli tak pyšní, tak bychom to asi považovali za chybu. "

To není obvyklý úvod do turistického průvodce, že?

Takto “Nositelé oprátky" - obyvatelé Gentu – vidí sami sebe. Já mám naprosto opačnou zkušenost, obyvatelé Gentu jsou pro mne pozoruhodně uvolnění a přátelští lidé! Na tváři mají stále úsměv, milují jídlo a pivo a vždy se s vám velmi rádi podělí o historky z Gentu nebo celé Belgie.

evaannamarierajče.net

Ale jejich tvrdá povaha, má téměř tisíciletou historii, setkal se s ní každý, kdo se nad tímto Vlámským městem pokusil získat kontrolu. Dokonce i středověký hrad v samém srdci starého města nebyl postaven na ochranu obyvatel před invazí, ale na ochranu vládce před obyvateli! A teď tam najdete muzeum "mučení”…

 

evaannamarierajče.net

 

Název Gent, pochází z latinského Candia nebo Gandii, což znamená "půda zamknutá soutokem řek". V tomto případě, to jsou řeky Šeldy a Leie. Díky nim je teď Gent jeden z největších Belgických přístavů ve vnitrozemí.

 

evaannamarierajče.net

Gent byl založen v roce 630, kdy se misionář svatý Amandus rozhodl, že je to ideální místo pro opatství. A založil tu hned dva kláštery.

Od roku 1000, byl Gent jedním z nejdůležitějších měst v Evropě, a to skoro až do poloviny šestnáctého století. Gent byl větší než v Londýn, jen o málo menší než Paříž.

evaannamarierajče.net

Jedním z důkazů, že město bylo velmi bohaté, je zvonice Belfort, která se stala mocným symbolem nezávislosti a prosperity. Tato zvonice měla padesát dva zvonů, největší z nich je vyšší než člověk.  Na zvonu je nápis, který v překladu říká: „Mé jméno je Roland, když cinkám, hoří oheň, když zvoním tak ohlašuji vítězství naší země!“

Nad zvonem Roland, v horní části věže, letí Golden Dragon - Gulden Draak – Zlatý drak. Ve všech kulturách, ve všech pohádkách, draci brání poklad. V tomto případě dokumenty o svobodném Gentu byly opravdu pokladem.

Legenda vypráví, že norský král Sigrid Magnusson dal sochu Zlatého drak císaři Constantinople (nyní Istanbul, Turecko) při křížové výpravě okolo roku 1111.

O sto let později, se v průběhu jiného tažení, stal císařem v Konstantinopoli vlámský Baldwin IX a tomu se socha Zlatého draka tak líbila, že si ji přivezl zpět do svých rodných Flander. Baldwin ji umístil ve své rodné vesnici Biervliet, severně od Gentu. V roce 1382, si ji občané Gentu ukradli pro sebe, což vedlo k válce mezi těmito městy, a Gent vyhrál. Od té doby, Gulden Draak – Zlatý Drak sedí na vrcholu věže Belfort a hlídá poklad Gentu. A také je symbolem Belgického piva, Gulden Draak.

Ve městě najdete skryté kláštery, kostely a je to město plné galerií a rozkošných malých obchůdků.  Nejkrásnější atmosféra je tu na jaře a v létě. Na břehu řeky sedí studenti, hrají na kytaru, popíjí pivo a užívají si lenivou atmosféru Gentu. Gent je jedno z největších univerzitních měst, studuje v něm 60tisíc studentů.

evaannamarierajče.net

Nádherný je pohled na město z lodi. Prohlídka města na lodi je nezapomenutelný zážitek za 3€. Průvodci - kapitáni lodí mluví perfektně několika jazyky a z vody mi Gent připomíná Amsterdam. 

evaannamarierajče.net

Ale to si radši nechávám pro sebe, jelikož obyvatelé Flander nemají zrovna v oblibě Holanďany..

evaannamarierajče.net

Miluji hospůdky a kavárničky a silnou atmosféru středověkého Gentu, úžasně tu vaří a mají tu skvělé Belgické pivo.. Ale hospody, belgické jídlo a pivo jsou téma na další můj blog o Belgii.. 

evaannamarierajče.net

evaannamarierajče.net

evaannamarierajče.net

evaannamarierajče.net

Autor: Eva Staníková | pondělí 25.2.2013 18:46 | karma článku: 16,20 | přečteno: 961x
  • Další články autora

Eva Staníková

Umění Pařížských ulic - "Paris Street Art"

Nemám ráda Pařížské metro. Ke svojí přepravě používám městské kola "Velib" nebo svoje nohy. Nikdy jsem se nenachodila tolik kilometrů městem, jako za poslední dva roky v Paříži! Jakmile skončím v práci, vydávám se pěšky, směr domov a vždy si vyberu jinou uličku nebo náměstí! Jak se tak proplétám městem, tak kromě pekáren, květinářství a tisíce turistů, každý den potkávám nové výtvory neznámých pouličních umělců. Tyto ukázky jsou z ulic a uliček Paříže 1 a 4.

31.5.2013 v 14:21 | Karma: 9,39 | Přečteno: 360x | Diskuse| Kultura

Eva Staníková

Jen na moment žít na francouzském venkovském hradě..

Strávila jsem tři dny na hradě, na francouzském venkově. Jako v pohádce, na hradě ze 13tého století, který je kousek od Lyonu ve Francii. Samozřejmě už to tu jako ve 13tém století nevypadá! Celý hrad byl minulý rok zrekonstruovaný. Interieér je stylizován do francouzského venkovského dekoru. My jsme tu pořádali „team building“ neboli utužování kolektivu s francouzskými kolegy. Francouzský venkov má bohatou historii a také je plný starých hradů a zámků obklopených nádhernými parky a zahradami. Udržování těchto památek vyžaduje silné investice, tak se jejich vlastníci spojili v organizaci, která zrekonstruovala asi 100 hradů po celé Francii a nabízí je za účelem pořádání konferencí a mítinků. Podle mne fantastický podnikatelský záměr! A protože jsem se tu cítila jako doma, tak jsem si pořídila pár obrázků na památku.

29.5.2013 v 16:54 | Karma: 12,96 | Přečteno: 565x | Diskuse| Cestování

Eva Staníková

Den volna v Paříži

Dnes ráno jsem se probudila do krásného slunečného dne, což byl po posledních deštivýh dnech téměř zázrak! A jelikož mám spoustu nevyčerpaných dní volna, kterém mi už bohužel za týden propadnou, rozhodla jsem se alespoň jeden z nich dnes vyčerpat... a skvěle si užít si tento jarní, hřejivý den s mojí kamarádkou Bellou.. Jen tak si posedět v kavárnách, zajít si na výstavu Chagalla a pozorovat důchodce, jak hrají šachy.. Dát si nejlepší krevetovou polévku a nakoupit poslední vychytávky v Čínské čtvrti.. Takový nádherný jarní Pařížský den.. A výstavu Chagalla v muzeu Luxemburg všem vřele doporučuji, trvá až do června...

27.5.2013 v 21:04 | Karma: 11,76 | Přečteno: 572x | Diskuse| Cestování

Eva Staníková

Maminky v Paříži - nejen ke dni matek

Sedím ve svém prázdném pařížském bytě a je tu prázdno, více než obvykle, protože jsem právě odvezla na letiště svoje dvě maminky. Proč dvě maminky? Protože nemám ráda slovo tchýně a manželova máma je i moje maminka, jelikož si to zaslouží! A že jejich návštěva vyšla právě na den matek, je úžasná náhoda.

12.5.2013 v 19:11 | Karma: 11,25 | Přečteno: 432x | Diskuse| Ostatní

Eva Staníková

Moje zelená jarní očista..

Jakmile jsem napsala o DETOXU špenátem, tak mi volaly moje kamarádky, co to vlastně dělám? Provádím jarní očistu! Mám tento návod od svojí švédské kolegyně. Už mám za sebou dva týdny a rozhodla jsem se pokračovat i třetí týden! Cítím se skvěle, spím osm hodin denně a ještě jsem i zchudla, skoro pět kilo!

6.3.2013 v 23:32 | Karma: 8,36 | Přečteno: 589x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 715x
Životní optimistka, která ráda cestuje a užívá si život! Mám štěstí, že moje práce v marketingu je i mým koníčkem! Narodila jsem se v Československu, poslední 2 roky žiji střídavě v Paříži, Londýně a Belgickém Gentu. Miluji dobré jídlo a pití, Ashtanga jógu, běh, surf a wakeboard. Můj sen je učit jógu na Bali.