Politická chřipka

Dvacetileté výročí založení Občanské demokratické strany mne zastihlo v situaci, kdy se potýkám s chřipkou. Takovou tou vlezlou virózou, kdy je Vám opravdu zle po těle, střídají se Vám nálady a stavy, bolí Vás všechno, jste neschopni pohybu a jste rádi, že jste rádi. Tak trochu mám pocit, že je to i příznačný stav, v němž se v současnosti nachází i naše politická strana. Za dvacet let její existence, jsme s ní již takových chřipek prožili dost, ale vždycky se po vitamínové kůře, trpělivém pocení a občas i s pomocí medikamentů z nemoci dostala.  

Když jsem se v loňském roce, jako sněmovní nováček, vyslovoval pro důvěru vládě, vzniklé na základě koaliční smlouvy Občanské demokratické strany, TOP09 a Věcí veřejných,  zajišťující pohodlnou pravicovou většinu, tak nejen já a mí kolegové, ale také naši voliči, jsme do tohoto projektu vkládali velké naděje, nadšení i očekávání. Průnik koaličních programů všech tří stran byl nalezen záhy, rozumná (i když na můj vkus příliš podrobná) koaliční smlouva i programové prohlášení nám dávalo záruku, že politický náklad, vložený do společného vládnutí je úměrný podílu na „protikorupční vládě rozpočtové odpovědnosti“.

Události posledních týdnů jistě nenechali nikoho z nás v klidu. Neuplynul totiž ani rok a koaliční projekt dostal vážnou trhlinu, která není ničím menším než nabouráním důvěry, vytvořením frustrace a pocitu studu. Nemůžeme být spokojeni s tím, že se vláda místo soustředění na tolik potřebné reformy, jejichž prosazení není ze samé jejich podstaty bezbolestné, věnuje spíše vzájemnému osočování jednotlivých členů koaličních stran. Toto osočování ústí postupně nejen k paralyzování celé vlády, ale vede k deziluzi voličů a dalšímu oslabování důvěry veřejnosti k politikům a politice jako takové. Řešení, tedy alespoň rychlou léčbu těžké akutní virózy vlády představil včera náš předseda a premiér Petr Nečas. Jestli je to léčba správná, ukáže se za pár týdnů na kontrole. Považoval bych ji v současné situaci, při znalosti věci, jako snad jedinou možnou (neznamená dobrou či ideální).

Tato krize vlády, chcete-li viróza, ale odhalila, že podobnou virózou, možná chronickou, trpí i naše mateřská strana, tedy že i ona potřebuje opět přeléčit a nabrat kondici, a s nově nastartovanou imunitou směle odolávat dalším úkolům. O tom, že to bude těžké, navíc za plné pracovní schopnosti (neschopenky nebo indispoziční volno totiž politické strany, tím spíše vládnoucí, uplatnit nemohou) asi nikdo z nás nepochybuje. Je mi jen líto, že jako již v minulosti opakovaně, nezbude čas zaskočit na imunologii, a nechat si nabrat krev pro zjištění příčiny. Na diskusi, jak se přesvědčujeme nejen my v poslaneckém klubu, ale i v jiných strukturách strany, mnoho času prostě věru není. Je to škoda, ale je to tak, události na naší politické scéně jsou prostě rychlejší.

Vyvarovat se nachladnutí, nebo eliminovat kontakt s centrem nákazy, se ale rozhodně vyplatí. Minimálně se tak předejde tomu, že se takové nemoci neopakují častěji, než je organizmus vyléčen alespoň na takovou úroveň, že je schopen se účinně bránit dalším atakům (čtete, než je zdrávo). Chřipka má vedle svých otravných projevů i negativní dopady na celý organizmus. Likviduje jej, a může docházet i k jeho trvalému poškození. Postupné odchody některých našich členů (s rozličnými odůvodněními), ať již formou veřejně deklarovaných vystoupení nebo tichým nezaplacením ročních finančních příspěvků jsou toho důkazem. Nicméně, i tak to celý organizmus bolí a oslabuje jej to. Ty, kdož nyní lavírují zda setrvat či odejít, si dovolím oslovit, a zdvořile je touto cestou požádat o shovívavost a trpělivost s nemocným (prosím nezaměňovat se soucitem).      

U snad každé léčby léky (ať již na předpis či k volnému prodeji), a v této turbulentní a uspěchané době, se jen málokdo spokojí s léčbou bez pilulek, se mohou projevit i nežádoucí účinky. Ty mohou mít někdy horší projevy, než má sama nemoc. Nežádoucími projevy v tomto případě může být zejména to, že se politika ODS stává nepřehlednou, nečitelnou, nepředvídatelnou a pro řadu z nás nepochopitelnou. Pro voliče navíc i nevěrohodnou. Vysvětlování našich kroků veřejnosti prostřednictvím sdělovacích prostředků, ať již na celostátní, tak i komunální úrovni nám prostě moc a nebo vůbec nejde.

O čemž jsem bytostně přesvědčen z pohledu čitelnosti politiky ODS pro veřejnost (a uvádím to jako nežádoucí účinek léčby), nejsem naopak přesvědčen z pohledu negativních projevů směrem k členské základně. Nedomnívám se, že by ODS, více než dříve a více než jí stanovy dovolí, byla stranou nějaké kabinetní politiky. Naopak, svou strukturou a tradičními složitými mechanismy všech svých rozhodovacích procesů (možná někdy těžkopádných) je pro mne větší zárukou demokracie než např. „veřejné a transparentní“ rozhodování přes internet. Co se totiž může někomu jevit jako těžkopádnost nebo snad dokonce zkostnatělost, já považuji za přednost. Jsme přece stranou zastupitelské demokracie. Do jednotlivých struktur si volíme své zástupce a jim tím dáváme důvěru k prosazování zájmů nás jako jednotlivců. Odmítám proto i nálepku elitního uzavřeného společenství pro jednotlivé orgány.

Není jistě pochyb, že zdravý jedinec má určitě větší šanci na úspěch než jedinec s nalomeným zdravím. Proč mám proto teď podporovat a podílet se na činnosti Občanské demokratické strany? Mám zůstávat členem politické strany, která se momentálně ztrácí ve své politice? Má smysl věnovat čas a úsilí politickému projektu, jež se nedaří v plném znění realizovat a není navíc v dobré kondici? Motivem snad i pro Vaši kladnou odpověď je to, že jsem stále přesvědčen, že ODS je stejně dobrá značka jako byla před dvaceti lety, tedy v době jejího vzniku. Je to totiž v zásadě jediná autentická politická strana v českém prostoru, která má 20 let konstantní pravicovou ideologii.  My jen musíme tento standard držet a neopouštět jej, tak aby toto mohlo platit i za třeba dalších dvacet let. A jelikož vždy platilo, platí a platit bude, ve zdravém těle zdravý duch, nezbývá nám než na sobě pracovat, držet se v kondici, přijímat vitamíny a občas zaskočit na preventivní prohlídku.

Krásné velikonoční svátky a hodně zdraví Vám přeje

                                                                                    Pavel Staněk

                                                                                    poslanec Parlamentu ČR za Královéhradecký kraj

                                                                                    předseda OR OS Hradec Králové

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Staněkpavel | čtvrtek 21.4.2011 20:14 | karma článku: 7,69 | přečteno: 1151x