Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zbraň jako nástroj pro práci s energií

Volný cyklus o zbraních a boji . Obecný pohled na to jak zbraně nakládají s energií.

Většina zbraní působí na cíl kinetickou energií

Co ona to vlastně ta zbraň je? Je to artefakt, který slouží k úplnému nebo částečnému zničení cíle, nebo ke zhoršení či vyřazení jeho funkčnosti. Cílem mohou být neživé objekty i živí tvorové. U živých tvorů se mluví raději o zneschopnění, zranění  a zabití. Vojáci samozřejmě nezabíjejí, ale provádí palebné ničení živé síly protivníka, to jen tak na okraj.Většina běžné výzbroje slouží k destrukci. Pouze menšina je zkonstruována aby svůj cíl vyřadila bez poškození. Oba druhy má gladiátor retiarius. Lehce obrněný bojovník je vyzbrojený destruktivní zbraní-trojzubcem a zbraní k vyřazení protivníka-vrhací sítí.

Destruktivní zbraně obvykle působí tak, že přenesou na cíl tolik energie, že to jeho struktura nevydrží. Méně často působí rafinovaněji. Sarin nervový plyn a zbraň hromadného ničení s sebou nenese prakticky žádnou energii, ale naruší přenos na synapsích takovým způsobem, že zasažený v zemře na zástavu dechu. Počítačové viry zničí nebo vyřadí virtuální struktury, ty neobsahují vůbec žádnou energii jen informaci.Drtivá většina zbraní však slouží jako zařízení pro práci s energií. Především ji převádějí na cíl  ovlivňují soustředění energie a rychlost jejího uvolnění, jen některé zbraně si ale energii samy vytváří. 

Základní jevy se dají dokonale popsat na yawaře což je jedna z nejjednodušších zbraní vůbec. Kratičká tyčka, která se sevře do dlaně tak, že na obou stranách trochu přesahuje. V nouzi ji nahradí i řada předmětů, třeba baterka.V okamžiku kdy je zbraň sevřená v dlani, svaly předloktí mohou zabrat při větším přednatažení, což zvýší jejich sílu, navíc není nutno pěst tak pečlivě „zavíjet“.  Sevřená pěst má díky zbrani mnohem vyšší tuhost. Při úderu struktura méně pruží a tím se energie neztrácí cestou a převede mnohem lépe na cíl. Úder je silnější. Yawara zlepšila převod energie. Při úderu přesahujícím koncem zbraně(nejlépe na nějaký tlakový bod) lze dosáhnout podobného efektu jako školený bojovník úderem konci prstů. Yawara soustředila  energii na menší plochu, energie úderu působí v menším objemu tkání, pronikla do hloubky a má větší efekt.Takto yawara naplňuje základní účel zbraně - zvyšuje bojovou kapacitu toho, kdo ji používá.

Jinou zbraní, která pracuje s energií je kyj. Z hlediska manipulace s energií je pokročilejší, protože energii nejen převádí a koncentruje, ale má navíc další funkci, umí energii akumulovat. Útok kyjem začíná rozmachem, díky délce zbraně hlavice zbraně získá rychlost jakou by pěst nedosáhla(samozřejmě musí být kyj dimenzovaný na toho kdo jím vládne). Během rozmachu akumuluje zbraň kinetickou energii a ta se při zásahu celá uvolní ve zlomku okamžiku na minimální dráze. Tím vznikne ráz, který tříští kosti a trhá tkáně.Luk při nátahu nahromadí energii kterou soustředí do zlomku času a předá šípu.Vzpomeňme si na denní praxi,  zatlačit velký hřeb do dřeva rukou nelze, kladivo akumuluje energii a umožní vyvinout potřebnou sílu.Stillet, klasická zbraň úkladného vraha je příkladem zbraně zaměřené na koncentraci energie.  Ta se přenáší na hrot úzké čepele a množství síly na jednotku plochy je takové, že postačí i k proražení zbroje.

Puška  je zbraň, která jde ještě dál. Energii přenáší, akumuluje ji do střely a skrze tvar střely reguluje její koncentraci v cíli. A nadto si energii sama vyrobí, uživatel zajišťuje jen zamíření na cíl.

A kolik energie je na co potřeba? Tady je pár příkladů pro ilustraci.

 

3J ráz menšího vrtacího kladiva

8-16J vzduchovka

13J kalkulovaný zpětný ráz vojenské odstřelovačky 7,62X51 NATO

100J sekunda svícení stowattovou žárovkou

120J úder pěsti zdravého muže bez bojových dovedností ( průměr, ideální podmínky, analýza letu závaží)

140J malorážka, ta nejrychlejší podání v tenise tj 250km/hod

170J Krátká palná zbraň malého výkonu(7,65mm, Bond:Ve službách jejího veličenstva)

500J krátká palná zbraň středního výkonu(9mm, Martin Rigs- Smrtonosná zbraň)

 

1KJ výborný  boxerský úder (ideální podmínky, balistické kyvadlo, Rocky Marciano)

1,2KJ sekunda provozu rychlovarné konvice

1,6KJ krátká palná zbraň vysokého výkonu(.44 magnum -Drsný Harry Calahan)

2KJ útočná puška(AK 47), doskoková energie ze tří metrů pro 70 kg těžkého člověka

3-4KJ vojenská puška,lovecká puška na běžnou zvěř

8-10KJ extremní  puška na nejtěžší zvěř, zastaví slona na místě i bez zásahu mozku

12KJ velkorážný kulomet, protimateriálová odstřelovačka .50 BMG

54KJ letecký kanon, např F 16

400KJ 100g TNT( v ručním granátu je tak 60-70g)

 

1MJ osobní auto při 130Km/h

1,67MJ deset kostek cukru tj. 100g

12,8 MJ úsťová energie tankového kanónu (Rheinmetal 120mm, tank Leopard)

15,5 MJ samohybná houfnice 152 mm ONDAVA

20MJ strava na den těžké práce( lom, zemní práce apod)

32MJ litr benzínu

200MJ dělo bitevní lodi

 

88TJ puma Fat Man, která zničila Nagasaki nebo soudobá taktická atomovka

172TJ elektřina vyrobená Temelínskou elektrárnou za den

518 TJ celková energie vydaná Temelínskou elektrárnou za den

 

Pozn.:Hodnoty energií u palných zbraní se mohou u jedné ráže lišit v desítkách procent podle laborace munice a dalších vlivů. Balistické kyvadlo i analýza letu závaží jsou laboratorní metody, hodnoty energie úderů ve skutečném boji či zápase budou spíše menší. 

Například  v cukřence na stole je energie, která za jiných podmínek dokáže roztrhat osobní auto a jeho posádku na kusy. Připomeňme si co se stane s osobním automobilem při náraze v rychlosti 130 Km/hod. A přitom stejná energie rozložená a absorbovaná v brzdném systému neudělá vůbec nic jenom trochu zahřeje kotouče brzd. Zbraně oproti jiným nástrojům a strojům nemají více energie, ale dokážou ji vydat velmi rychle, jenom tak vzniknou síly a teploty které překročí meze odolnosti materiálu cíle. Temelín za den beze škod vydá tepelnou a elektrickou energii, která uvolněná naráz by stačila na spálení velkého města.

Energii je třeba uvolnit v co nejkratším čase, ale také je třeba zvolit vhodnou koncentraci v cíli. Vyšší soustředění energie znamená dokonalejší zkázu ovšem za cenu toho, že to bude na menším prostoru. Popíšeme  si to na příkladu bitevních šípů.  Šíp, který má širší  hrot , díky větší šířce způsobí větší škody ve tkáni. Čím kratší vzdálenost a silnější luk tím lze použít širší hroty. Pokud je protivník ve zbroji, je lepší průbojný šíp, který má co nejužší a nejostřejší hrot, pak je síla na jednotku plochy vyšší a dojde k probití zbroje. Ale něco to stojí: úzký  hrot je méně ranivý, vytvoří menší ranný kanál, rána se snáze uzavře a méně krvácí. Tyto principy zčásti platí i pro náboje palných zbraní. Moderním příkladem "ředění" je zase odpálení atomové pumy ve výškách 1-2km, aby se energie rozložila na větší plochu, tak jako je větší světelná skvrna svítilny ve větší dálce.

Základní teorie by byla, teď ji jen aplikovat na tu cukřenku, chceme vyrobit zbraň, která zničí osobní auto. Tady všechny kroky povedou k maximálnímu zkoncentrování tj maximálně rychlému uvolnění energie.Energie z cukru se získá reakcí s kyslíkem a pro zbrojní účely to bude muset být exploze. Bohužel cukr na vzduchu hoří velmi špatně. Jak to ale dělá TNT? Trinitrotoluen hoří tak bleskově proto, že si nese oxidační činidlo přímo v molekule, pokud proces správně nastartujeme tak to umožní okamžitou reakci v celém objemu. Na konto toho je sice méně energeticky vydatný, ale výbušný. Takže k cukru je třeba dodat okysličovadlo, chemický průmysl nabízí řadu látek. Kluci uličníci v tomto směru kdysi nedali dopustit na TRAVEX neboli chlorečnan draselný. Dva díly chlorečnanu na jeden díl cukru a je to, energetická hustota směsi je nižší, ale ze špatné hořlaviny je výbušnina. Bude potřeba zvolit techniku iniciace doutnák tady stačí. Rozbuška bude lepší, protože zažehne směs ve větším objemu. Výsledek je dobré obalit pláštěm, kvůli zesílení exploze,  ale tak aby plášť byl všude podobně silný. Kdo se chystá na obranu proti nájezdníkům pomyslí na střepinový efekt, hračičkové udělají plášť silný a pak ho musí předfragmentovat jako je to vidět u obranných granátů, méně dovední udělají slabší a pak mohou dovnitř nasypat ložiskové kuličky matice a podobně. Pak ještě ovládání: délkou doutnáku,zpožďovací slož a pojistka, dálkové ovládání, časovač prostě co je potřeba. Sladký granát je hotov. Ale že je dlouhá cesta od cukřenky. I když nebude mít závratnou účinnost, teroristé a guerilly úspěšně trhaviny „z drogerie“ používají, armáda ČSSR o tom měla roztomilou příručku "Improvizované prostředky ničení"

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Štajnrt | čtvrtek 10.11.2011 11:52 | karma článku: 13,95 | přečteno: 1427x
  • Další články autora

Michal Štajnrt

Hirošima, Nagasaki a princip odcizeného dopisu.

Další článek o neveselých aspektech druhé světové a jak už to u podobných věcí bývá, bude to drobátko suché :-) Po letech tedy navazuji na "Půvaby strategického bombardování"

28.7.2015 v 6:49 | Karma: 13,58 | Přečteno: 715x | Diskuse| Ostatní

Michal Štajnrt

Půvaby strategického bombardování

Podstata a tvář této kontroverzní válečné metody

22.4.2013 v 23:18 | Karma: 20,33 | Přečteno: 1880x | Diskuse| Ostatní

Michal Štajnrt

Ostrostřelci, snajpři a pan Dragunov

Pro nás, střelný prach pozitivní. Je Dragunov skutečná odstřelovačka nebo ne? Občas se to stává tématem sporů mezi fandy vojenských pušek

8.2.2013 v 23:33 | Karma: 20,65 | Přečteno: 3746x | Diskuse| Ostatní

Michal Štajnrt

Bílá hora 1620: Smrt papírového tygra

O známé vojenské blamáži z hlediska politiky a válečného umění. Smutný příběh o konci velkého projektu, jenž se snad ani neměl rozjíždět.

1.12.2012 v 0:26 | Karma: 21,62 | Přečteno: 1857x | Diskuse| Ostatní

Michal Štajnrt

Bílá hora 1620: vzpoura fušerů

Klíčová bitva českých dějin. Tisíc lidí, tisíc pohledů. Než napíši něco o taktické stránce této blamáže, zkusím zodpovědět, koho tam vlastně porazili.

18.11.2012 v 22:07 | Karma: 23,44 | Přečteno: 1980x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Fotbalový zápas se dohrál noži. Další důkaz, jak války klanů sužují Německo

14. května 2024

Premium Tam, kde kdysi přilétla nějaká ta rána pěstí, se dnes střílí. Řeč je o okresním fotbale v Německu,...

Chybí důležitý lék na astma, i kvůli ceně. Kdo koho vydírá? přou se lidé

14. května 2024

Premium Češi s astmatem, alergií či chronickou obstrukční plicní nemocí složitě shánějí lék ve spreji...

Na Ukrajině se už vykládá pomoc z amerického miliardového balíku

13. května 2024  22:27

Americká vojenská pomoc pro Ukrajinu v rámci balíku, který Kongres schválil koncem dubna, již...

Při hromadné nehodě na Karlovarsku zemřel člověk, další čtyři se zranili

13. května 2024  16:13,  aktualizováno  21:35

Vážná dopravní nehoda dvou osobních a nákladního vozidla uzavřela silnici I/6 u Čichalova na...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2625x
Velmi se zajímám o válku a proto bych se jí rozhodně nechtěl účastnit. Tulák po tomto i jiných světech, milovník klidu a lučištník.

Seznam rubrik