Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tak vám nějak nevím....

     Jsem socka. Do zaměstnání jezdím vlakem. Jednak proto, že mě nebaví stát v nekonečných kolonách aut před Prahou a jednak proto, že bych v centru Prahy v době modrých zón nenašla místo na zaparkování. Vlakem jedu čtyřicet minut a pak asi tak šest minut pěšky, no nekupte to...tedy pokud to jezdí, že....

     Pro mě za mě mohou zaměstnanci Dopravního podniku Praha stávkovat do aleluja...tramvaje, metro ani autobus nevyužívám, a nohy mi snad nikdo nesváže. Kamenem úrazu jsou pro mě drahé České dráhy. Pravda, vlak jezdí každou půlhodinu...tedy pokud jede.

     Třeba jako včera. Nakráčela jsem včas na nádraží a včas přijel i vláček. Radost pohledět, radost prožít. Jenže, jak praví moudrá lidová moudrost, první vyhrání z kapsy vyhání....ve třetí zastávce od mé rodné malebné vísky vláček zůstal stát, a stál a stál....a po dlouhé době stání nám nádražní rozhlas sdělil, že v oné stanici prodloužíme pobyt asi tak o dvacet minut. Prodloužíme pobyt....no...pobyt si můžu prodloužit na dovolené v hotelu, pokud na to mám, nebo mi může pobyt prodloužit doktor v nemocnici, ale prodlužovat pobyt na nějakém, byť hezkém a rekonstuovaném nádraží? No dobře...berme prodloužení pobytu z úst...tedy reproduktoru nádražního rozhlasu jako takový eufemismus pro sakra velké zpoždění.

      V době pobytu cestujících z mého vláčku na onom nádraží nás míjely dva nákladní vlaky a tři rychlíky. Jeden dokonce na pár minut zastavil...ale než stačili cestující z "mého" vláčku přeběhnout k vedlejší koleji, zase se rychlík rozjel.  Jedna má spolucestující se ptala průvodčího z "mého" vláčku, proč ten rychlík chvíli nepočkal, abychom my, spěchající, mohli přestoupit...i odpověď zněla, že "to nebylo povoleno, ten rychlík byl mezistátní". No fajn, ale koho to zajímá, když pospíchá do práce, k doktorovi, na obchodní schůzku či tak nějak podobně? Ano...v mezistátním rychlíku neplatí naše obyčejná jízdenka, ale my přece nemůžeme za to, že stojíme někde takřka "na mezi" a nestihneme to, co stihnout potřebujeme. Za to, alespoň podle mého "selského" rozumu, odpovídají České dráhy. Já s nimi zakoupením jízdenky uzavřela smlouvu na to, že mě dopraví do zaměstnání podle jízdního řádu...oni tu smlouvu porušují, protože vlak má z nějakých příčin zpoždění. Když přijdu pozdě do práce, zaměstnavatele naprosto nezajímá, že dojíždím a vlak měl zpoždění, zaměstnavatel na mě vyžaduje za můj plat dodržování smlouvy...a nedílnou součástí té smlouvy je dodržování pracovní doby. Takže podle této logiky pro mě plyne, že České dráhy mohly jako kompenzaci za nedodržení smlouvy s cestujícími umožnit nástup do rychlíku, byť mezistátního.

      Ano...do Prahy jsme nakonec dojeli, byť s půlhodinovým zpožděním. Stejné zpoždění jsem měla i do práce, ale pravdou je, že můj zaměstnavatel je nadmíru tolerantní. Zatím.....

      Vlak mi ke štěstí stačí, hromadnou městskou dopravu v Praze nevyužívám, ale mám za to, že problémy ČD a DP Praha mají hodně společného.

      Někde, tuším že v Lidovkách, ale jista si nejsem, jsem četla, že stávkovat by se mohlo i na příměstských tratích Českých drah. Zřejmě si to odboráři pojistili, aby se člověk potřebný v Praze opravdu, ale opravdu nikam nedostal a stávka tak měla ten správný dopad. No...fajn. Požadavky odborářů jsou mi sice z výše uvedených důvodů zcela jedno a opravdu nechápu, proč bych s nimi měla být solidární...jestlipak by byli solidární oni se mnou, kdyby začali stávkovat zaměstnanci podniku, kde pracuji, předpokládám, že by řvali jak připálení....protože komu stávka DP nejvíc uškodí?

     Normálním, obyčejným cestujícím, kteří se potřebují dopravit za svými povinnostmi. Těm normálním, obyčejným cestujícím, kteří mají mnohdy plat nižší než zaměstnanci DP a hrozí jim vyhazov stejně, ne-li víc než zaměstnancům DP. Těm normálním, obyčejným cestujícím, kterým jejich zaměstnavatel možná nebude tolerovat to, že se kvůli stávce nějakých odborářů nemohli dostat včas do práce a použije to jako důvod k vyhazovu.  Nebo cestujícímu, který spěchá na životně důležitou schůzku, konkurs, k lékaři, a kvůli stávce to nestihne.... Myslíte, že to stávkující odboráři DP nějak takto postiženému cestujícímu kompenzují?

    Tak mě napadá....na odstavné koleji před nádražím v naší malebné vísce stojí asi tak stopadesát metrů dlouhý nákladní vlak. Stojí tu od desátého března...dneska má tudíž devítiměsíční výročí. Tím stáním Českým drahám nevynáší naprosto nic, jenom odpisy...a nikomu to nevadí, nikdo to neřeší. A přitom České dráhy vymáhají stále nové a vyšší dotace a jízdné zdražují a zdražují. Jsou přece ve ztrátě. Možná, kdyby si udělaly pořádek ve svém poli působnosti, ty ztráty by nebyly tak vysoké...

     Myslím, že totéž platí i o Dopravním podniku hlavního města Prahy. Pomíjím zde naprosto, jestli primátor Bém má dát dvě miliardy dotací nebo ne...ale chybí-li mi někde peníze, nemůžu přece čekat na to, jestli mi někdo něco dá nebo ne, to je nejisté, musím spíš hledat sama u sebe, na čem a kde můžu ušetřit, jestli nevynakládám peníze někde zbytečně. A to, myslím, by mohli a měli udělat odboráři DP...ne natáhnout dlaň a říct...dávej, máme na to nárok....ale hledat rezervy a tvrdě vyžadovat jejich využití. A pak třeba, až přijdou dotace, chtít na nich svůj podíl ve formě mimořádných odměn, dejme tomu.

     Tak nějak nevím...ono je asi jednodušší vzít si nezúčastněné lidi jako rukojmí, natáhnout dlaň a řvát  něco o svých právech, než se aktivně na řešení problému podílet a hledat a prosazovat ho sami u sebe a za sebe. Jenže co práva těch ostatních? Těch, kterých se problémy odborářů DP vůbec netýkají, a s jejich řešením nemohou nijak pomoci? Těch, kteří mají zase svoje problémy, se kterými jim pro změnu nemohou pomoci odboráři DP? To máme stávkovat úplně všichni?

Autor: Vladka Spidlova | úterý 10.11.2009 14:53 | karma článku: 22,30 | přečteno: 1844x
  • Další články autora

Vladka Spidlova

Panoptikum

Pirát Peksa obviňuje vládu, že když BIS prý v lednu a únoru varovala vládu, že Číňané vykupují v Čechách /i na Moravě/ ochranné prostředky proti infekci, vláda nereagovala

27.3.2020 v 10:06 | Karma: 0 | Přečteno: 115x | Diskuse| Ostatní

Vladka Spidlova

Turci otvírají hranice

Podle údajů z médií je v Turecku asi čtyři milióny takzvaných uprchlíků. Válečných? Jakápak válka je v Somálsku nebo Pákistánu? Případně v Eritrey, Etiopii, a dalších afrických zemích?

2.3.2020 v 23:16 | Karma: 0 | Přečteno: 66x | Diskuse| Politika

Vladka Spidlova

Už toho mám vážně dost

Zaostalí starci a pokroková, jedině správná mládež. Nevzdělaní venkované a inteligenti z města. ..

24.2.2020 v 13:45 | Karma: 30,99 | Přečteno: 785x | Diskuse| Politika

Vladka Spidlova

Lidi, vy to nevidíte?

Nevidíte to, že se nám po takřka sto letech vrací to, co před těmi takřka sto lety rozvrátilo celou Evropu, celý svět?

20.2.2020 v 12:56 | Karma: 21,67 | Přečteno: 464x | Diskuse| Politika

Vladka Spidlova

Nacizmus jak vyšitý

aneb jak mi k pochopení současného dění u nás pomohly dokumenty o Hitlerově Třetí říši .............

14.2.2020 v 7:51 | Karma: 19,72 | Přečteno: 300x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Při bouřce rozhodují o životě vteřiny. Expert popisuje, jak se chránit

3. června 2024  18:09

O víkendu skončila po zásahu bleskem v nemocnici dvacítka lidí. Jak se chovat za bouřky, ve městě i...

KOMENTÁŘ: Kovačič spáchal na Markíze profesní sebevraždu, PPF to dobře ví

3. června 2024  17:19

Když moderátor pořadu televize Markíza Michal Kovačič 26. května na konci pořadu Na tělo...

Slovák sloužil v ruské armádě, zajali ho na Ukrajině. Zpět do Ruska netouží

3. června 2024  17:16

Na Ukrajině zadrželi slovenského občana, který údajně sloužil na straně Rusů a vzdal se ukrajinským...

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

  • Počet článků 259
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2871x
introvert a pesimista-)