Mohly si za to samy

     V  záhadných finančních záležitostech některých našich čelných politiků tak nějak zaniká kauza Bohumila Kulínského, bývalého sbormistra  Bambini di Praga, obviněného z pohlavního zneužívání desítek nezletilých sboristek. Pan Kulínský, krajským soudem osvobozen, se znovu k témuž soudu na popud Vrchního soudu obviněn vrací. 

      Nechci řešit, je-li či není pan Kulínský vinen, to musí rozhodnout soud. Samozřejmě jsem si na celý případ udělala svůj soukromý názor, na základě článků v tisku i informací z okruhu svých známých. Takový názor si zřejmě utvoří každý člověk, kterého tato kauza zajímá, a je každého osobní věcí, jaký ten názor je. Ovšem co mě naštvalo a přimělo k napsání tohoto článku jsou lidé, kteří reagují slovy - ty holky si za to mohly samy, samy se mu nabízely.

      Nevím, jestli je příznačné, že tento názor zastávají, alespoň podle mých zkušeností, převážně muži. Dokonce si i dokážu představit, že to může být svým způsobem pravda, pan Kulínský byl a ještě je člověk dost pohledný, charizmatický, v souboru měl respekt a byl dětmi uznáván a obdivován. Je tedy možné, že byl terčem nějakých náznaků či citových výlevů, zvlášť ze strany těch starších dívek. Je to ale v případě, že je vinen, omluva? On za ty děti odpovídal, v nepřitomnosti rodičů byl jejich autoritou, jeho povinností bylo odolat svodům a zamezit jim. Pamatuji se,  jak jsem z první lavice prvního ročníku střední školy zbožně zírala na našeho profesora dějepisu. Měl krásné modré oči....a kdykoliv mě zkoušel, parádně mě "zkoupal". Můj obdiv pohasl velmi rychle, zato se mi pak zlepšily známky...-)

     Samozřejmě, za spoustu věcí si člověk kolikrát může sám. Když se opiju, sednu za volant, chytne mě policie a přijdu o řidičák, můžu si za to sama. Vím přece, že se to nesmí. Ale může posoudit dítě, že to, co s ním dělá dospělý člověk, ke všemu ještě člověk, který je pro to dítě autoritou, se nesmí? Umí dítě odhadnout následky takového činu? A ještě jedna důležitá věc - pokud tedy dítě ví, že je něco špatně, umí a odváží se autoritě dospělého vzepřít? Obávám se, že velice vyjímečně. Takže ono - mohly si za to samy - je jeden velký nesmysl. Mám pocit, že zastánci tohoto názoru by velice rychle otočili, kdyby se objektem sexuálního zneužití stala jejich dcera, a nebo kdyby se tento názor aplikoval třeba i na krádež jejich milovaného autíčka nebo peněženky s výplatou.

     Ať už soud s panem Kulínským dopadne jakkoliv, jsou-li ty dívky obětmi, rozhodně si za to nemohou samy.

Autor: Vladka Spidlova | neděle 4.11.2007 17:15 | karma článku: 21,61 | přečteno: 1753x
  • Další články autora

Vladka Spidlova

Panoptikum

27.3.2020 v 10:06 | Karma: 0

Vladka Spidlova

Turci otvírají hranice

2.3.2020 v 23:16 | Karma: 0

Vladka Spidlova

Už toho mám vážně dost

24.2.2020 v 13:45 | Karma: 30,99

Vladka Spidlova

Lidi, vy to nevidíte?

20.2.2020 v 12:56 | Karma: 21,67

Vladka Spidlova

Nacizmus jak vyšitý

14.2.2020 v 7:51 | Karma: 19,72