Whole food - Energie pro zdravý životní styl

Kuchařky, knihy se speciálními recepty, tipy, triky či zaručeně fungujícími dietami se dlouhodobě těší oblibě čtenářů po celém světě. 

Sám Pavel Maurer, známý gurmán a pravidelný víkendový glosátor Radiožurnálu a autor knihy Nejezte blbě!, se v jednom z pořadů pozastavoval nad neuvěřitelným množstvím takovýchto knih na policích knihkupectví a jejich atraktivního umístění v rámci prodejen. Když se však nad tím sami blíže zamyslíme, vlastně se není ani moc čemu divit. Jídlo prostě bylo, je a vždy bude jednou z potřeb, kterou musí každý z nás chtě nechtě uspokojovat, a tak nám zbývá jen jediné, i když značně obtížné rozhodnutí: „Co si vybereme?“

Asi se shodneme, že jídlo by nám mělo nejen chutnat a dodávat energii, ale také by nám mělo dodávat všechny potřebné živiny, vitamíny, minerály a celkově nám prospívat. Bohužel, naše jídlo často splňuje jen první nebo druhé uvedené. Mnoho lidí má dojem, že zdravé jídlo vůbec dobře chutnat nemůže. Dobrá zpráva je, že rozhodně může! Člověk ho jen musí umět správně zpracovat či, lépe řečeno, upravit nebo kombinovat. Jelikož naše strava přímo ovlivňuje naše zdraví, myslím, že je vhodné se o možnostech alespoň informovat a zdravé pokrmy ochutnat. Za to nic nedáme, a můžeme mnoho získat!

Jednou z knih ze zmiňované záplavy kuchařek je také novinka nakladatelství Metafora s názvem Whole food - Energie pro zdravý životní styl od Elise Muselesové, která se zaměřuje na zdravé pochutiny a svačinky. Proč nezačít právě tak?

Kniha je strukturovaná následovně: Úvodní část nás učí, co jsou to zdravé potraviny, proč je jíst a kde je pořídit, vyvrací mýty o zdravých potravinách a představuje potřebné kuchyňské pomůcky pro vaření receptů z této kuchařky. Ukazuje, jak pracovat se zásobami, a v závěru představuje rozdělení receptů v knize do jídelníčků dle skutečně originálních parametrů typu: Pro rodiče, kteří vozí dítě do školy nebo Dny, kdy potřebuji extra péči.

Druhá a nejobsáhlejší kapitola obsahuje samotné recepty od smoothies přes polévky, nápoje, snídaně, pochutiny, kaše, mléka a další.

Třetí, závěrečná část pak nabízí důležité a poučné nutriční informace. Jaký recept je pro mě vhodný a kdy? Kolik čeho je pro mě optimální z hlediska výživové potřeby? Který recept je TOP dle obsahu esenciálních živin? Který recept mám vybrat, chci-li aby se energie z potraviny uvolňovala rychle nebo naopak pomalu? Který recept mi pomůže, mám-li zánět, potřebuji zregenerovat svaly, posílit kosti, zlepšit si náladu nebo jednoduše popadnou něco rychle do ruky a běžet?

Mé poznatky z knihy:

  • pro přípravu většiny z 200 receptů potřebujete speciální suroviny, které nejsou snadno k sehnání, ani nejsou nejlevnější, ale v jednotlivých receptech se opakují
  • k mnohým receptům jsou třeba formy na pečení nebo podávání - forma na muffiny, zmrzliny, skleněné pohárky či uzavíratelné skleničky atd.
  • většina receptů kombinuje mnoho surovin, samotná příprava je pak nicméně již snadná a časově nepříliš náročná

Jako první jsem se rozhodla vyzkoušet jeden recept na polévku. Potřebovala jsem následující suroviny:

A vzniklo z toho toto!

Chuťově velmi svěží, studená krémová zelená polévka vhodná na přicházející letní dny. Stačí doplnit třeba sklenkou dobře vychlazeného bílého a dvěma plátky žitného chleba (jako na fotce) a zdravá svačinka je hotová.

Tak nebuďme konzervativní a okusme zase něco jiného! Jsem si jistá, že si nové chutě zamilujeme. S těmi správnými surovinami už je to hračka a rodinu či přátele netradičními pochoutkami jistě potěšíte!

P.S. Tady mám připravené suroviny na další recept :)... Copak to asi bude?

90 %

 

Autor: Tereza Špetlíková | úterý 7.6.2016 15:26 | karma článku: 12,73 | přečteno: 430x
  • Další články autora

Tereza Špetlíková

Chladnokrevně

24.2.2019 v 9:50 | Karma: 10,15

Tereza Špetlíková

Padělatel Adolfo Kaminsky

12.10.2018 v 8:11 | Karma: 12,90