Všude kolem černý les...

„Já jsem to věděla. Věděla jsem, že nemám jezdit.“ Ale kdo mohl tušit, jak to všechno skončí? Zvědavost nakonec zvítězila, a Lee (vlastně Nora) jela... 

Někdo si myslí, že životní láska neexistuje. Pravděpodobnost, že byste JEHO nebo JI poznali už na škole v pouhých patnácti letech, je nejspíš mizivá. Leonoře, nyní 26-leté hlavní hrdince příběhu, se to ale povedlo, ačkoliv si to odmítá připustit. Neviděla svého vyvoleného už deset let. Deset let s ním ani nepromluvila. Vše skončilo jednou esemeskou, kterou si doteď pamatuje nazpaměť. Přesto na něj myslí každý den. Nemůže jinak. Jednoho dne obdrží nečekaný e-mail s pozváním na svatební rozlučku. Ale proč si na ni ta, která chystá svatbu, vzpomněla právě teď, když nejsou v kontaktu už... ano, rovněž deset let

Všude kolem černý les, očekávaný bestseller vydaný nakladatelstvím LEDA a načtený pod taktovkou webu Audioteka.com, je poutavým debutovým počinem autorky – a novopečené maminky – Ruth Ware, pocházející ze Sussexu ve Velké Británii. Vzhledem k velkým očekáváním, která jsou s touto knihou spojená,  jsem se na poslech velmi těšila. Byla jsem zvědavá, jak moc dobré to bude. A jaký je tedy můj názor?

Příběh začíná tajemně, á la Deset malých černoušků. Autorčin styl je velmi čtivý. Atmosféra místa, kde se děj odehrává, je vykreslena velmi zdařile. Samotná zápletka však pro mě byla zhruba od poloviny odhadnutelná a následné rozuzlení rovněž. Místy byl děj také trochu rozvláčný. Přesto mě ale poslech díky vyprávěcímu umu autorky a skvělému načtení celou dobu bavil.

Interpretkou audioknihy v českém podání se stala herečka Simona Postlerová, která se své role zhostila skutečně skvěle. Její klidný, rozvážný a přitom i trochu odevzdaný přednes skvěle vykresluje ponurou atmosféru příběhu a zároveň i nepříliš šťastný život Leonory. Ačkoliv se jedná o čistě čtený text bez jakýchkoliv zvukových efektů, příběhu to prospívá a čtenář se tak může plně soustředit na děj, který je velmi napínavý. Chytne hned na prvních stranách (vlastně v prvních stopách).

Věc, která se mně osobně velmi líbila, bylo neustálé přemítání hlavní postavy nad tím, zda poslechnout intuici, nebo se podřídit zvědavosti, její neustále uvažování nad aktuálním i minulým stavem věcí a jejich vlivem na současnost. Jak to vlastně bylo? Pamatuji si to dobře? Co je pravda?

Audiokniha i přes krátká, slabší místa a odhadnutelný vývoj příběhu určitě za poslech stojí. Skutečně velkou pochvalu zaslouží práce interpretky, jejíž přednes se mi velice líbil. Tedy určitě doporučuji a současně jsem zvědavá na nový thriller této spisovatelky, jehož anglický originál s názvem The Woman in Cabin 10 vyjde již tento červenec.

Poučení z knihy: Prvotní instinkt, dojem, že někdo nebo něco je špatně, je velmi důležitý. Už naše předky chránil před nebezpečím. Dnes ho běžně opomíjíme a takzvaný první dojem z nově poznaných lidí bagatelizujeme. Ale tím jsme sami proti sobě. Když vás příště něco uvnitř tak nějak ťukne a pošeptá: „Pozor!“, poslechněte a velmi, velmi dobře si ten pocit, to vnuknutí zapamatujte. A  následující rozhodnutí dobře zvažte.

78 %

 

Autor: Tereza Špetlíková | úterý 14.6.2016 5:00 | karma článku: 12,98 | přečteno: 283x
  • Další články autora

Tereza Špetlíková

Chladnokrevně

24.2.2019 v 9:50 | Karma: 10,15

Tereza Špetlíková

Padělatel Adolfo Kaminsky

12.10.2018 v 8:11 | Karma: 12,90