Tajemná spolucestující

Být dějištěm jednoho z nejslavnějších děl jedné z nejslavnějších spisovatelek není vůbec špatné. Orient expres by se ale snadno obešel i bez této reklamy. 
Orient Express 2/2010

Ve své době – a dnes tomu není jinak - lákal k nástupu na svou luxusní palubu příslušníky vyšších vrstev všech možných národností i náboženských vyznání. Dříve samozřejmě sloužil především jako důležitá dopravní spojnice mezi západem a východem, zatímco dnes si lidé jízdu dobovým, luxusním přepravním prostředkem užívají pravděpodobně hlavně kvůli prožitku z cesty samotné. Určitě se ale najdou i tací, kteří ho chtějí navštívit jen kvůli slavnému Herculu Poirotovinebo třeba proto, že jím, poprvé v roce 1928, cestovala i sama Agatha Christie

Agatha Christie kolem roku 1925

O její první cestě, kterou spisovatelka podnikla v ne zrovna záviděníhodném rozpoložení, vypráví román Žena v Orient expresu,jejž napsala britská autorka a novinářka Lindsay Jane Ashfordová. Ústředním motivem příběhu jsou tři ženy s tajemstvím, jejichž osudy se nečekaně propletou poté, co se seznámí právě v Orient expresu. Původně neodhalená slavná spisovatelka se skutečně v tuto dobu tímto vlakem na východ vydala a potkala tam tehdy, stejně jako v tomto románu, svého budoucího druhého manžela Maxa Mallowana. 

Proč vás, ma chérie, tolik znepokojuje představa, že by mezi tímto mužem a tou ženou byly... něžné city?

Kniha je tedy jistou směsicí faktů a fikce. Jméno jedné z hlavních ženských postav (Nancy) bylo inspirováno skutečnou milenkou Archieho Christie, o druhé, Katherine, existují záznamy včetně její specifické poruchy. Románové zpracování Agathiny první cesty tímto vlakem a následného pobytu na Blízkém východě a vykopávkách, působí uvěřitelně a já, ačkoliv jsem četla Vlastní životopisautorky a téměř všechna její díla, jsem v knize nenalezla žádné rozpory, které by mě ve čtení rušily, situace, u kterých bych věděla, že se takhle určitě odehrát nemohly, nebo špatně zvolené dialogy, které by mi připadaly jako nevhodné, vzhledem ke známým poznatkům o Agathině charakteru. Autorka přistoupila k informacím o slavné spisovatelce citlivě a podařilo se jí zachytit její příběh živě a okořenit ho v tomto exotickými dálkami vonícím prostředím pěknou atmosférou, v níž nechybějí ani prvotní romantické oťukávaní se, silné, lidské osudové okamžiky, chyby i náhody, ale hlavně mnohá tajemství.

Vlak zprudka zastavil. Dveře na konci jídelního vozu se otevřely. Zahlédla jeho zátylek, když odcházel.

Byl to on? Byl to opravduon?

Agatha zalétla pohledem k dívce. Upřeně zírala do talíře, vlasy jí jako nějaká opona přepadly dopředu a zahalily obličej.

Jestli to byl opravdu on, tak kdo je potom ta dívka?

95 %

Autor: Tereza Špetlíková | neděle 1.7.2018 14:55 | karma článku: 7,66 | přečteno: 381x
  • Další články autora

Tereza Špetlíková

Chladnokrevně

24.2.2019 v 9:50 | Karma: 10,15

Tereza Špetlíková

Padělatel Adolfo Kaminsky

12.10.2018 v 8:11 | Karma: 12,90