Svět, kde se platí patronami

????? 2033, debutové dílo neobyčejně chytrého a sympatického Rusa jménem Dmitry Glukhovsky, si srdce čtenářů i kritiků získalo již před více než deseti lety. 

Zkušený zahraniční novinář hovořící pěti jazyky napsal neobyčejné politicko-filozofické sci-fi. Nyní dílo vychází také v audio podobě, a tak se do jeho světa, kde jsou hlavním platidlem patrony do zbraní, mohou podívat i příznivci mluveného slova.

Nuceným živořením v moskevském metru po ničivé jaderné válce nás provádí mladý sirotek Arťom, jehož interpretem se stal vynikající Filip Čapka, kterého možná znáte například z audioknihy Velký Gatsby, Švandova divadla či televize. Putování výjimečného Arťoma ze stanice do stanice, z jednoho mikro státu do dalšího, všechna úskalí včetně bojových, úvahových, smutných, radostných i snových až halucinogenních částí dokázal herec hlasovým projevem obsáhnout skutečně skvěle.

Život v Metru je trochu depresivním znázorněním možného vývoje společnosti po ještě depresivnější katastrofě. Lidé byli donuceni schovat se před radioaktivním zářením a pokusit se přežít i v podmínkách, pro které nebyli stvořeni. Zpět na povrch však nemohou – momentálně tam vládnou jiní. Na druhou stranu v tunelech, jež člověk kdysi sám vyhloubil, je stále tma, mokro, k jídlu jsou jen vepři a houby a navíc stále hrozící boje nejen mezi lidmi navzájem, ale také s monstry z hlubin či z povrchu. K tomu přidejme všudypřítomný hrozící problém s nedostatkem elektřiny, jež představuje jediný zdroj světla (kromě ohně), či množící se „vícerucí“, „vícenozí“ a podobní lidé, na nichž pobyt jejich rodičů venku zanechal hrozivé následky. Přesto je i zde místo pro kamarádství, rodinu a poslání, pro které je Arťom vybrán Hunterem. Jeho úkol je složitý. Zvládne ho mladý hrdina?

Dmitry Glukhovsky promyslel fungující nový svět skutečně dobře a do všech detailů. Velmi se mi líbilo poutavé popsání detailů života v metru, zničeného světa nad povrchem, různých zmutovaných bytostí a magických zvukových a hypnotizujících sil, kdy není jasné, kde končí fantazie a začíná realita, ale také filozofické úvahy o společenském vývoji, dějinách lidstva, různých lidských charakterech, o kosmické osamělosti, která živí lidskou víru, a v neposlední řadě i krásné úvahy o osudu. Samotné vyvrcholení příběhu je pak doslova „dechberoucí“. Je smutné, jak známé mi připadalo Arťomovo prozření, když zjistil, že ti, proti kterým chtěli bojovat - ba co víc, které se právě jali zničit - , vlastně mohli (a měli) být jejich přátelé... No, sedmnáct hodin uteklo jako voda. Příběh je to skutečně kvalitní, má hodně do sebe, donutí vás zamyslet se nad mnoha věcmi, jež nás obklopují, a navíc je velmi kvalitně zvukově doprovázen. Jedná se sice jen o krátké a hudebně skromné melodie a kapání vody v tunelu, ale k tomuto vyprávění by se ani nic honosnějšího nehodilo. Kulisa je surová jako sám život (v Metru).

Za povšimnutí určitě také stojí režisér audioknihy, Hynek Pekárek, jenž má na svém kontě pro vydavatelství One Hot Book prozatím jen jednu další audioknihu, kterou je rovněž mimořádný sci-fi příběh, jenž se i v této podobě stal bestsellerem - doslova hvězdný Marťan. Že by to byla jen náhoda nebo tu máme novou režisérskou (sci-fi) hvězdu?

Pokud máte rádi sci-fi či „post-apo“ žánr, ale zároveň chcete knihu s hlubším obsahem k zamyšlení se nad aktuálním světem a jemu hrozícími hrozbami, které možná na první pohled „aktuálně tak nekřičí“, ale určitě tu stále jsou, sáhněte po uhrančivém hlasu Filipa Čapky a vydejte se s Arťomem prozkoumat temné Metro. Vzhledem k tomu, že autor od doby vydání knižní podoby napsal již další dvě pokračování, věřím a již nyní se těším, že tam ještě mnohé zažijeme! Tak na slyšenou!

PS Dobrý zpráva pro hráče: existuje i počítačová hra!

90 %

Autor: Tereza Špetlíková | středa 14.9.2016 0:00 | karma článku: 10,95 | přečteno: 225x
  • Další články autora

Tereza Špetlíková

Chladnokrevně

Tentokrát možná ne tak překvapivé v závěru, ale zato emočně náročné, a to i v průběhu. Všichni víme, jak to může dopadnout, když se dívka zaplete se špatným hochem (někdy i opačně), ale až tak fatálně to končí snad jen málokdy...

24.2.2019 v 9:50 | Karma: 10,15 | Přečteno: 372x | Diskuse| Poezie a próza

Tereza Špetlíková

Robert Bryndza: Do posledního dechu (recenze)

Profesní i osobní život Eriky Fosterové pokračují a v tomto díle (v pořadí již čtvrtém) v obou dochází k dramatickým změnám, které jsme ale všichni tak trochu čekali.

21.1.2019 v 19:06 | Karma: 7,44 | Přečteno: 293x | Diskuse| Poezie a próza

Tereza Špetlíková

Kde domov můj: Příběh hymny

Známe ji všichni. Od vzniku Československa, které mělo nedávno krásné, kulaté výročí „narození“, je naší oficiální slavnostní skladbou, i když jako píseň existuje již od prosince 1834. Teprve před několika dny ale vyšla hymně...

9.11.2018 v 16:33 | Karma: 10,05 | Přečteno: 335x | Diskuse| Poezie a próza

Tereza Špetlíková

I TY můžeš být policistou!

Tramtadadááá!... Na vědomost se dává, že po hasičích k nám dorazili policajti! A ti se nás drží už hezky dlouho. Naštěstí i o nich vymyslelaZuzana Pospíšilová originální, kratičké pohádky ideální třeba jako čtení do postýlek.

7.11.2018 v 8:18 | Karma: 9,61 | Přečteno: 299x | Diskuse| Poezie a próza

Tereza Špetlíková

Padělatel Adolfo Kaminsky

Když budu hodinu spát, třicet lidí zemře... Životní příběh pravých hrdinů zůstává často utajen. Oni sami nemají potřebu ho vyprávět. Naštěstí existují zvídavé dcery.

12.10.2018 v 8:11 | Karma: 12,90 | Přečteno: 386x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Vatikán jde s dobou, vydal nová pravidla pro potvrzování zjevení

17. května 2024  16:51

Vatikán vydal nová pravidla pro potvrzování, ověřování a případné zamítání nadpřirozených jevů,...

Děti se ztratily v davu u hokejové haly, hledali je policisté i se čtyřkolkou

17. května 2024  16:40

Dvě malé děti hledali ostravští policisté ve čtvrtek večer u ostravské hokejové haly, kde se hrají...

Izraelští vojáci ukazují ponižující záběry Palestinců, může jít o válečný zločin

17. května 2024  16:38

Izraelští vojáci zveřejňují dehonestující videa a fotografie ze zadržování Palestinců na Západním...

Fico je při vědomí, odebrali mu odumřelou tkáň. Čeká ho další operace

17. května 2024  13:43,  aktualizováno  16:06

Slovenský premiér Robert Fico je při vědomí, v závažném, ale stabilizovaném stavu, řekla šéfka...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 172
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 447x
Milovnice všech dobrých příběhů, beachvolleyballu, koček a klavíru!

 

Seznam rubrik