Sirotčinec slečny Peregrinové

Je tu někdo takový, kdo ještě nečetl, neposlouchal nebo alespoň neviděl současný fenomén Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti? Nebo jste o něm už něco slyšeli, zaujalo vás to a chtěli byste se dozvědět víc? Čtěte dál!

Horor? Týrané děti, na kterých se dělají lékařské pokusy? Tak právě to napadlo mě, když jsem si zběžně prohlížela strašidelné obálky celé trilogie (Sirotčinec... - JOTA 2012, Podivné Město - JOTA 2014, Knihovna duší - JOTA 2016). Zaujaly mou pozornost, a jak se o knihách stále víc a víc hovořilo, také zažehly mou touhu dozvědět se, jaký se v nich skrývá příběh.

Štěstěna tomu chtěla a já vyhrála lístky do kina. Rozhodla jsem se, že to je příležitost a musím zhlédnout filmové zpracování příběhu. Ještě když jsem seděla ve ztemnělém sále, nevěděla jsem, co čekat. Fantasy příběh, jenž ožil pod taktovkou Tima Burtona, mě ale velmi mile překvapil a rozhodla jsem se, že se „vrátím“ k jeho knižní předloze.

U příležitosti nedávného celosvětového uvedení filmu do kin nakladatelství JOTA vydalo první díl trilogie znovu, a to s filmovou obálkou (v levnějším) paperbackovém vydání. A právě to držím v ruce i já. Výjimečné na této knize byly od počátku fotografie, jež obsahovala. Autor dokonce nejdříve chtěl vydat jen fotografie podivných dětí, jež posbíral na kdejakých tržištích a bazarech, ale vydavatel mu doporučil napsat k nim příběh, „aby se to lépe prodávalo“. Nejspíš lze konstatovat, že udělal dobře, jelikož kniha byla přeložena do více než 40 jazyků a prodáno bylo několik miliónů výtisků. Paperbackové vydání se moc povedlo. Samozřejmě obsahuje „ony fotografie“, které mají vskutku emocionální hloubku, ale navíc v knize najdete i pár záběrů z filmového zpracování s Evou Green (slečna Peregrinová), Judi Dench (slečna Tenkozobcová) a dětmi (např. Jacobem - Asa Butterfield) a za zmínku také stojí pěkně ilustrované pozadí kapitol nebo ručně psané dopisy.

Ale teď už konečně k příběhu. Jacobovi, na první pohled obyčejnému až nudnému náctiletému chlapci, změní život smrt jeho dědečka Aba Portmana. Právě Jacob totiž u něj sedí ve chvíli, kdy vydechne naposledy. Dědeček však neumřel někde v teple v posteli, ne. Umíral v bolestech, s poraněným tělem, v kaluži vlastní krve, za tmy v lese. Přesto jeho poslední slova byla, aby jel na „ten ostrov“, o kterém mu odmalička vyprávěl a který měli všichni za výplod jeho fantazie. Se schválením psychiatra se tak Jacob nakonec na ostrov vydává spolu se svým otcem... Co ale vlastně čeká, že tam najde? Bájný sirotčinec plný dětí, řekněme se zvláštními schopnostmi, ve kterém jeho dědeček údajně vyrůstal? Nebo dokonce nějaké jeho tehdejší přátelé? Snad i slečnu Peregrinovou?

Asi je vám jasné, že něco tam na něj skutečně čeká a že jeho děda netrpěl stařeckou demencí. Vlastně toho spolu měli společného víc, než ho kdy vůbec napadlo. Oba byli totiž stejně „podivní“, a proto se mohli setkat s ostatními „svého druhu“, kteří byli schovaní v časové smyčce. Ale schovaní kde a hlavně před čím? Jacob zjistí, že před tím, co zabilo dědečka a co brzy možná zabije i je všechny, pokud nebudou bojovat...

Originální fantasy příběh s prvky hororu a milostnou rovinou mladých dospělých, který kombinuje současnost se zářím roku 1940, je velmi atraktivním počinem autora Ransoma Riggse. Fotografie, jež posbíral a k nimž napsal příběh, vskutku vyvolávají strach. I bez monster a stvůr, které na vás čekají uvnitř příběhu, se jen kvůli nim budete v noci bát. Úplně stačí vlastní fantazie. 

Kniha se čte dobře a téma je poutavé. Historie, záhady a nadpřirozeno jsou jejími kvalitními ingrediencemi. Přesto na mě vyprávění zvlášť v závěru působilo trochu dětinsky. Ačkoliv to první díly Harryho Pottera také, a přece je četlo tolik dospělých. Pro náctileté a samozřejmě také pro všechny, kdo mají rádi žánr fantasy, knihu určitě doporučuji. Těm dospělejším a realističtějším bych pak radila spíše film. Tim tam sice ledacos přeházel, dost přidal a něco vynechal, pak protřepal a zamíchal, ale vytvořil svět v překrásných kulisách s větší dávkou akce a vskutku dobrými hereckými výkony se Samuelem L. Jacksonem v čele.

PS Pro ty, co se rozhodnou (i) pro čtení, doporučuji klasické pořadí - nejdřív číst a pak jít případně na film. Audiovizuální zážitek je tak silný, že mi dělalo problém utvořit si autorem stvořený svět ve své fantazii, jenž by korespondoval s fotografiemi a vlastně i s pravým „knižním“ dějem.

85 %

Autor: Tereza Špetlíková | úterý 1.11.2016 8:00 | karma článku: 12,34 | přečteno: 598x
  • Další články autora

Tereza Špetlíková

Chladnokrevně

Tentokrát možná ne tak překvapivé v závěru, ale zato emočně náročné, a to i v průběhu. Všichni víme, jak to může dopadnout, když se dívka zaplete se špatným hochem (někdy i opačně), ale až tak fatálně to končí snad jen málokdy...

24.2.2019 v 9:50 | Karma: 10,15 | Přečteno: 372x | Diskuse| Poezie a próza

Tereza Špetlíková

Robert Bryndza: Do posledního dechu (recenze)

Profesní i osobní život Eriky Fosterové pokračují a v tomto díle (v pořadí již čtvrtém) v obou dochází k dramatickým změnám, které jsme ale všichni tak trochu čekali.

21.1.2019 v 19:06 | Karma: 7,44 | Přečteno: 293x | Diskuse| Poezie a próza

Tereza Špetlíková

Kde domov můj: Příběh hymny

Známe ji všichni. Od vzniku Československa, které mělo nedávno krásné, kulaté výročí „narození“, je naší oficiální slavnostní skladbou, i když jako píseň existuje již od prosince 1834. Teprve před několika dny ale vyšla hymně...

9.11.2018 v 16:33 | Karma: 10,05 | Přečteno: 335x | Diskuse| Poezie a próza

Tereza Špetlíková

I TY můžeš být policistou!

Tramtadadááá!... Na vědomost se dává, že po hasičích k nám dorazili policajti! A ti se nás drží už hezky dlouho. Naštěstí i o nich vymyslelaZuzana Pospíšilová originální, kratičké pohádky ideální třeba jako čtení do postýlek.

7.11.2018 v 8:18 | Karma: 9,61 | Přečteno: 299x | Diskuse| Poezie a próza

Tereza Špetlíková

Padělatel Adolfo Kaminsky

Když budu hodinu spát, třicet lidí zemře... Životní příběh pravých hrdinů zůstává často utajen. Oni sami nemají potřebu ho vyprávět. Naštěstí existují zvídavé dcery.

12.10.2018 v 8:11 | Karma: 12,90 | Přečteno: 386x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Ukrajinci přeměnili sportovní letadla na stroje zkázy. Rusové jsou bezradní

17. května 2024

Premium Ukrajinci využívají k útokům na ruském území stále kreativnější postupy. Jedním z posledních je...

Mobilizace vězňů dorazila i na Ukrajinu. Ta počítá s až 20 tisíci novými vojáky

17. května 2024  17:39

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal zákon, který umožňuje některým odsouzeným...

Fanoušci versus hooligans. Do kotle chodí tátové, Jude Slavie je štve

17. května 2024  17:36

Fotbalová liga vrcholí, v sobotu se hrálo pražské derby, v úterý zase vypjatý zápas Sparty s...

Vatikán jde s dobou, vydal nová pravidla pro potvrzování zjevení

17. května 2024  16:51

Vatikán vydal nová pravidla pro potvrzování, ověřování a případné zamítání nadpřirozených jevů,...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 172
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 447x
Milovnice všech dobrých příběhů, beachvolleyballu, koček a klavíru!

 

Seznam rubrik