Proč infuzovat? No přece kvůli chuti!
... něco neobvyklého, neznámého, exotického, ale zároveň intenzivního.
Tak ti nevím, ale zdá se mi, že už nic nechutná tak jako dřív...
Co říkáte, poznáváte se alespoň v jednom z uvedených příkladů? Já osobně ve všech. Stále mám na něco chuť, a stále ne a ne ji uspokojit!
Určitě to je tím, že neumím moc dobře vařit (a ani mě to nebaví), ale jistě také smutnou realitou, že většina dnešních surovin je buď bez chuti, nebo naopak plná chuti chemické. Dobrá zpráva je, že existují celkem snadné fígle, jak tomu pomoci. A nejedná se o nějakou převratnou novinku, naopak je to spíše takříkajíc návrat ke kořenům (obrazně i doslova). K tomu, abychom získali tu pravou, výraznou anebo výjimečnou chuť, nám pomůže infuzování (standardní, „za studena“, spařování nebo filtrování).
Ptáte se, co to je? Nic složitějšího než to, co dělá většina z nás každé ráno nebo i vícekrát za den. Jedná se o přípravu výluhů z čajových lístků za účelem vzniku ranního šálku životabudiče (pouhý jeden z příkladů využití). Ale pozor, velmi důležitá je nejen jeho správná příprava (od teploty vody přes typ a množství lístků až po vhodnou nádobu), ale i informace, že bychom zdaleka neměli skončit jen u prostého zalití zakoupeného tzv. čaje. Dostupných možností a kombinací, které nám možná uspokojí chuťové pohárky, je bezpočet a kreativitě se meze neklamou!
Dobrým pomocníkem či inspirací vám, zejména v počátku, určitě bude kniha Infuzování, esence chutí a vůní – nový trend i kniha nakladatelství Metafora. Nenajdete v ní „pouze“ čaje a bylinné nálevy (ačkoliv i tato kapitola má co nabídnout, například informace o několika běžně dostupných bylinkách a jejich účincích na lidský organismus včetně jejich (ne)vhodných kombinací), ale také přesné postupy, jak si vyrobit domácí ochucené oleje, octy, bittery, limonády či omáčky, včetně jejich využití v konkrétních receptech. Tedy právě ony kapky, které dodají jídlu tu správnou chuť nebo do vašeho fádního stravování přinesou novou jiskru.
Než ale začnete, musíte se trochu připravit. Budete potřebovat nějaké nádobí z „nereaktivního“ materiálu (fuj, kovovou chuť přece nechcete), mušelín/gázu nebo různá jemňounká sítka, trychtýře a určitě také alespoň nějaké uzavíratelné sklenice (čiré i tmavé) v různých velikostech, na skladování hotových výrobků. Samozřejmostí jsou pak i štítky a popisky (abyste věděli, jak dlouho můžete své lektvary bez obav požívat).
A teď k samotným receptům. V knize jsou rozděleny do těchto kapitol:
- Čaje a bylinné nálevy
- Extrakty a bittery
- Shruby, switchely a kombuchy
- Nealko nápoje a ochucené vody
- Ochucené oleje
- Octy a octové omáčky
- Vývary
- Dezerty
Ke každému je tam tolik tipů, že se zabavíte vskutku na dlouho. Některé jsou snadné a navíc notoricky známé (jako třeba Výluh z čerstvé máty – kombinace vody, mátových listů a cukru/medu), ale s uvedením správné přípravy, jiné kombinují mnohé ingredience, z nichž pravděpodobně většinu ani nebudete mít doma (třeba Šafránový bitter - viz obr.).
Mě úplně uchvátily extrakty! Vanilkový, citrónový, mandlový... V receptu na ně je vždy alespoň půl šálku až šálek 40% vodky, ale jeho výroba je zdlouhavá a později užíváte vskutku jen trošičku, takže se určitě neopijete J. Skvělé jsou uvedené Erininy rady (které vám zabrání něco pokazit nebo vám rozšíří obzory), popřípadě rovnou avizované a alespoň na pohled velmi chutné recepty (kde se již počítá s použitím předem připravené domácí přísady).
Každodenní využití budou mít v naší domácnosti ochucené oleje. Salát jíme i vícekrát než 7x týdně. Samozřejmě, olivový, ale třeba i lanýžový olej máme a používáme, ale proč si ho doma nepřipravit chutněji, přírodněji a levněji? Do olivového přidat citron nebo do avokádového limetku, popřípadě vytvořit specifický se šalvějí a lesními houbami (recept na dušené houby s pancettou nechybí!). Rozhodně také využiji vývary neboli exotické polévky (syn skoro nic jiného nejí) a také mňam, v tomto případě vskutku netypické dezerty (Estragonová šlehačka na meloun, Nanuk z kokosového mléka s citonovou trávou nebo třeba Jasmínovým čajem ochucená smetana na panna cottu s mangovým pyré...)
Chtěla jsem hned něco vyzkoušet, a tak jsem vybrala poměrně jednoduchý Switchel, jelikož mě jednak pobavil jeho popisek (Punč dělníka na senoseči) a za druhé jsem právě na něj měla doma všechny potřebné ingredience. A jak to chutnalo? Samozřejmě svěže, sladko-kyselo-pálivě a prostě skvěle!
Aneb jak praví autorka Erin Coopeyová na zadní obálce své knihy:
„SKVĚLÉ RECEPTY ZAČÍNAJÍ INTENZIVNÍ CHUTÍ“
93 %
Tereza Špetlíková
Bludiště 2: Záhada Zlaté věže
Když se řekne bludiště, nemusí to znamenat jen snadné hledání cesty uprostřed pár čar. V tomto případě se jedná o velmi sofistikované, detailně vykreslené obrazy, ve kterých jde nejen o cestu, ale také o ukryté předměty, které...
Tereza Špetlíková
Vzpomínkomat...
...se dle autorky Renáty Šťastné skládá (nejen) z jejích vzpomínek na dobu od roku 1950 až k sametové revoluci. Zajímavý, netypický je u této knihy způsob, jakým jsou ony útržky pamětí seskládané, i když je to řazení přirozené -
Tereza Špetlíková
Hosipník* čeledi socialistické
Po nečekaném, ale chtěném úspěchu prvního lexikonu lidové tvořivosti s názvem Po práci legraci, který se kolem předloňských Vánoc dokonce stal „socialistickou podpultovkou“, vyšla koncem listopadu 2017 druhá publikace...
Tereza Špetlíková
1967: Rok, kdy jsem se narodil(a)
Petr nebo Pavel, Jana nebo Ivana? Průměrný příjem na hlavu 1 594,- Kčs měsíčně. Bylo na pár piv po 1,50 Kčs/lahev, kilo vepřového boku za dvacku i 60 halířů na pravidelnou cestu tramvají. Z rádia zněl Novákův Náhrobní kámen, ...
Tereza Špetlíková
Musou ilustrovaná nejen Jáma a kyvadlo
Jáma a kyvadlo a jiné povídky, kniha amerického spisovatele Edgara Allana Poea, zakladatele detektivního i hororového žánru, který žil pouhých 40 let na začátku 19. století, již patří mezi klasiku světové literatury. Výběr povídek
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí
Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...
Širší vedení TOP 09 podpořilo Tuleju. Bude to posila vlády, říká premiér
Přímý přenos Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...
„Nezbylo mi nic.“ Téměř stoletá Ukrajinka prchala kilometry pod palbou Rusů
Osmadevadesátiletá Lidija Stepanivna urazila na útěku ze svého domova v Očeretyne v Doněcké oblasti...
Vláda schválila důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později
Přímý přenos Vláda Petra Fialy schválila svůj návrh důchodové reformy. Bez reformy by nebyl systém udržitelný,...
V Londýně útočil muž s mečem, napadl kolemjdoucí a policisty
Britská policie dnes zadržela muže s mečem, který v severovýchodním Londýně zřejmě zaútočil na lidi...
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...
- Počet článků 172
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 447x