Netradiční Hasičské pohádky

Snad na každého chlapce přijde doba, kdy si přeje být hasičem, a začne si na něj hrát. Kdo by také nechtěl být všemi respektovaný hrdina, ochránce, který přijde na zavolanou, a všichni mu potom děkují a obdivují ho. 

Symbol odvahy a síly. Hasičem ale rozhodně nemusí být jen ti chlápci v žáruvzdorných kombinézách s helmami, jak mnohokrát dokazují Hasičské pohádky Zuzany Pospíšilové.

Kniha vyšla již v třetím dotisku v nakladatelství Grada pod značkou dětské literatury BAMBOOK. Je jednou z knih edice s názvem Pohádkové čtení. Publikaci s výraznými nadpisy a velkými písmeny doplňují překrásné ilustrace šumavského rodáka Josefa Pospíchala, které zdobí každou stranu knihy a doplňují jednotlivé příběhy o jeden až tři obrázky, dle rozsahu. 

Hasičských pohádek najdete v seznamu kulatých dvacet. Tou úvodní je První hasič, kterým je, jak se děti v průběhu čtení dozví, hodný vodník Vodička. Jindy hasičskou práci zastanou zvířátka, někdy popletený chlapec, jindy ty pravé hasiče pozlobí zbloudilá jiskřička, dospěláci s nesplněnými dětskými sny nebo vtipálci:

„Dobrý den! Na lavičce v zámeckém parku sedí paní, které se zapalují lýtka!“

V příbězích také občas ožívají věci či se objevují další pohádkové postavy (čerti, král s princeznou apod.)

Pohádkové příběhy jsou milé a poučné. Ve snaze přizpůsobit je dětem působí některé věty trochu kostrbatě, a navíc se občas objevují těžší slova, kterým nejspíš dítě bez pomoci rodičů neporozumí, ale zato mu rozšíří slovní zásobu.

Hasičské pohádky jsou krásnou alternativou k všude vládnoucímu Požárníku Samovi, která ukazuje dětem, že se jejich představa hasiče vedle toho standardního, který se tam samozřejmě také objevuje, může lišit. Stejnou činností se může blýsknout i kdokoliv jiný, kdo má odvahu a smysl pro to udělat ve správný okamžik tu správnou věc.

PS V podobném duchu se nejspíš budou odehrávat také Policejní pohádky (další přechodné období), které napsala stejná autorka, ale ilustrovala Študlarová Zdeňka.

85 %

Autor: Tereza Špetlíková | pátek 27.4.2018 18:24 | karma článku: 7,20 | přečteno: 341x
  • Další články autora

Tereza Špetlíková

Chladnokrevně

24.2.2019 v 9:50 | Karma: 10,15

Tereza Špetlíková

Padělatel Adolfo Kaminsky

12.10.2018 v 8:11 | Karma: 12,90