Mlsné čtvrteční Večery v Umbrii
...jejímž prostřednictvím zažijeme lásku i odmítnutí, pocítíme sílu i tíhu mateřství, ochutnáme pokrmy prosté i ty, které vyžadují dlouhou přípravu, a zejména si necháme pohladit duši čerstvými listy olivovníků a chuťové pohárky zaskotačit s mladým či starým umbrijským vínem... Každému podle jeho volby.
Příběh knihy Večery v Umbrii se z valné části odehrává v romantickém historickém městečku Orvieto, jež leží na plochém temeni velkého bloku sopečného tufu.
V jeho okolí se pěstuje vynikající víno, o čemž se mnohé dozvíte i v knize. Umbrie, ve které se Orvieto nachází, je název vnitrozemského kraje ve střední Itálii (sousedí například s Toskánskem), což je důležité jak pro představu místa, kde se vše odehrává, tak pro pochopení místních zvyklostí i gastronomie. Kniha volně navazuje na autorčino předchozí dílo, bestseller s názvem Tisíc dnů v Toskánsku, jehož obsah mě už jen podle anotace velmi láká... Je to začátek tohoto krásného příběhu, tohoto krásného života, který pro nás Marlena de Blasi zaznamenala...
Anotace knihy Tisíc dnů v Toskánsku
Ve vesnici San Casciano dei Bagni uzrává nad báječným jídlem přátelství. Právě sem se vydává americká šéfkuchařka Marlena de Blasi se svým benátským manželem Fernandem hledat ty pravé ingredience dobrého života. Dvojice odjíždí z Benátek - vybavená větším množstvím odvahy a nadšení než finančních prostředků - žít v kraji starých olivovníků a horkých etruských pramenů, v malém městečku mezi Toskánskem, Umbrií a Laziem se dvěma sty obyvatel. Nastěhuje se do primitivně zrenovované bývalé stáje bez telefonu, ústředního topení, s malinkou kuchyňkou postavenou na místě žlabu, a brzy se spřátelí s Barlozzem, neoficiálním vesnickým vůdcem. Barlozzovo vyprávění a bohaté znalosti místního folkloru je - i nás seznamují hlouběji s duší Toskánska. V Barlozzově doprovodu navštíví sezonní slavnosti a ochutnají čerstvě vylisovaný olivový olej nakapaný na krajíc opečeného venkovského chleba i na oleji osmažené cukinové květy pokropené vodou s mořskou solí. Objeví venkovské osterie, kde se vaří podle toho, co se toho dne sklidilo, případně ulovilo. Doprovázíme je při sklizni kaštanů, vinobraní, při výpravě za lanýži, a v prosinci s nimi budeme na starých olivovnících otrhávat olivu za olivou. Barlozzo je ochotně zasvěcuje do místních tradic, starými bylinnými lektvary počínaje a toskánským zemědělstvím konče; ale také má svá tajemství, a jedno z nich se týká vesnické krásky Floriany.
Večery v Umbrii pokračují v podobném módu, fungují na podobných zákonitostech a okrajově staví na ději předchozího díla. Kniha Večery v Umbrii se skládá z krátké předmluvy, čtyř hlavních částí, z nichž každá je věnována jedné ženě, pak následuje doslov a nakonec recepty. Je psána zvláštním, vlastně „nijakým“ stylem - je to jen volně plynoucí proud vzpomínek a zážitků, vyprávění ze života. Jak nás do obrazu uvádí Předmluva, každý čtvrtek večer se čtyři místní ženy – Miranda, Ninuccia, Paolina a Gilda - spolu s Marlenou a povětšinou i mnohými dalšími setkávají u večeře. Nejmladší je dvaapadesát, nejstarší lehce přes osmdesát. Ženy spolu nejen připravují jídlo, ale také spolu probírají své životní osudy. Každá z nich má za sebou odlišnou a většinou ne zrovna snadnou cestu. Zažily si každá své, ať už se svými rodiči či s rodiči partnera, s opatrovníky v klášteře, s dětmi vlastními i cizími, s milenci, přáteli či samy se sebou, se svou samotou. Osobní zpovědi každé z nich jsou silné a poutavé. A co víc, v jejich obměnách se nachází i něco z každé z nás. Punc originality a onu správnou atmosféru vyprávění dodávají italská slovíčka, zvolání nebo celé, krátké věty.
„Co to chystáš?“
„Un Soffritto. Pancetta, sádlo, rozmarýn, česnek, cibule, feferonka, červené víno, rajčata. Podávané na chlebu. Takový malý předkrm.“
„A v té druhé pánvi?“ Ukázala jsem na malou otlučenou pánev na zadním hořáku.
„To je to samé. Jen s trochou masa.“
„Jakého?“
„Cosa c’era, c’era. Co bylo, to bylo.“
Je jasné, že tyto zralé, životem velezkušené ženy a skvělé kuchařky mají co nabídnout, a to zejména nám „mladým“. Z mála vždy vykřešou mnohé. Přinášejí zamyšlení i poučení. Dokáží poradit, ale také rozmlouvají špatnou volbu. Dávají ochutnat sám život se všemi jeho sladkostmi i hořkostmi. Hlavně se spoustou vína a oleje. Já osobně rozhodně vyzkouším Restované těstoviny na červeném víně s hoblinkami 99% čokolády (prý variace ve stylu jednoduchých Aglio Olio e Peperoncino) nebo sedm dní odpočívající kachnu.
Tyto ženy se vzájemně velmi dobře znají, a vlastně se neznají skoro vůbec, jak vyplývá z postupně vyprávěných příběhů. Každá má své jizvy i tajemství. Přesto jsou si oporou a blízkými přítelkyněmi. A jak se vyjádřila Miranda, nejstarší z nich: „Schopnost užasnout nad něčím známým je jeden nesporný dar, který je nám všem pěti společný.“
Svou recenzi bych chtěla zakončit tím, čím autorka knihu uvedla, jelikož přinejmenším pro těchto pět to jistě platí: „Rodina je vytvořena z lásky. Jen v některých případech i z krve.“
85 %
Tereza Špetlíková
Bludiště 2: Záhada Zlaté věže
Když se řekne bludiště, nemusí to znamenat jen snadné hledání cesty uprostřed pár čar. V tomto případě se jedná o velmi sofistikované, detailně vykreslené obrazy, ve kterých jde nejen o cestu, ale také o ukryté předměty, které...
Tereza Špetlíková
Vzpomínkomat...
...se dle autorky Renáty Šťastné skládá (nejen) z jejích vzpomínek na dobu od roku 1950 až k sametové revoluci. Zajímavý, netypický je u této knihy způsob, jakým jsou ony útržky pamětí seskládané, i když je to řazení přirozené -
Tereza Špetlíková
Hosipník* čeledi socialistické
Po nečekaném, ale chtěném úspěchu prvního lexikonu lidové tvořivosti s názvem Po práci legraci, který se kolem předloňských Vánoc dokonce stal „socialistickou podpultovkou“, vyšla koncem listopadu 2017 druhá publikace...
Tereza Špetlíková
1967: Rok, kdy jsem se narodil(a)
Petr nebo Pavel, Jana nebo Ivana? Průměrný příjem na hlavu 1 594,- Kčs měsíčně. Bylo na pár piv po 1,50 Kčs/lahev, kilo vepřového boku za dvacku i 60 halířů na pravidelnou cestu tramvají. Z rádia zněl Novákův Náhrobní kámen, ...
Tereza Špetlíková
Musou ilustrovaná nejen Jáma a kyvadlo
Jáma a kyvadlo a jiné povídky, kniha amerického spisovatele Edgara Allana Poea, zakladatele detektivního i hororového žánru, který žil pouhých 40 let na začátku 19. století, již patří mezi klasiku světové literatury. Výběr povídek
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí
Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...
Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030
Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...
Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo
Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...
Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva
V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...
Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku
Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...
Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina
Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...
Akční letáky
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!
- Počet článků 172
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 447x