Merde alors!

Houpavý rytmus francouzského šansonu v podání tahací harmoniky doprovází strhující, odvážný příběh Marian Sutrové, Dívky, která spadla z nebe.

Marian, Alice, Anne-Marie Larochová, Laurence nebo prostě jen Veverka je jednou z více než padesáti žen, jež se v začátcích čtyřicátých let minulého století staly skutečnými hrdinkami v boji proti nacismu. Jako tajné agentky žily v neustálém strachu z dopadení, každým dnem se stávaly někým jiným, byly v permanentním pohybu. Nikde nezůstávaly déle, než bylo nezbytné. Měnily podoby, nikomu nedůvěřovaly. Žily životy jiných, imaginárních lidí s takovou přesvědčivostí, až tomu byly nuceni sami uvěřit. A to vše jen pro to, aby se ani při výslechu nepodřekly, protože to by byl jejich konec.

„Babička koupila artyčoky; Podzimní mračna přinášejí prosincové deště; Čistému vše čisté; Paul odejde za deset minut, opakuji Paul odejde za deset minut.“ - osobní, šifrované vzkazy vysílané v rádiu Francouzi Francouzům - rušičkám navzdory.

Marian, dívka sotva odrostlá dívčím střevícům, je vybrána do tajných služeb díky svému dvojímu původu – její matka je Francouzka, otec Angličan. Francouzsky i anglicky tedy mluví jako rodilý mluvčí, přirozeně. Absolvuje tvrdý výcvik a dostane se do terénu. Je šikovná. Daří se jí a vzrušení i strach, podobné pocity, se jí líbí a pohání ji v boji. Fungování agentů má ale svá úskalí, vlastně je velmi nebezpečné. Jak dlouho Marian dokáže tu hru úspěšně hrát, když i několik měsíců se u jiných považuje za úspěch? Dokáže potlačit i vlastní city, aby splnila úkol? A hlavně, přežije?

Vydavatelství OneHotBook opět přišlo s krásnou audioknihou. Zkušená režisérka Jitka Škápíková i interpretka Lucie Pernetová, jejíž hlas si doslova zamilujete, se na knižní předlohu Simona Mawera vrhly s velkým umem a zaujatostí, jež je příběhu vlastní. Vyprávění, jednotlivé situace dokresluje božská francouzská hudba. A k tomu smyslná obálka audioknihy, která na vás bude přes jedenáct hodin v šeru svítit z přehrávajícího zařízení krásně doplní navozovanou atmosféru.

Děj příběhu, vyprávěný z pozice mladé hrdinky, je vzrušující a velmi pěkně se poslouchá. Lucie Pernetová má jemný dívčí hlas, který Marian skvěle odpovídá. Určitě si poslechněte ukázku. A ať vás již dnes čeká cokoliv, přeji Merde alors! Jako se před seskokem padákem nebo před divadelním představením nepřeje hodně štěstí, ale „Zlom vaz!“.

87 %

 

Autor: Tereza Špetlíková | pondělí 12.9.2016 0:00 | karma článku: 12,70 | přečteno: 313x
  • Další články autora

Tereza Špetlíková

Chladnokrevně

24.2.2019 v 9:50 | Karma: 10,15

Tereza Špetlíková

Padělatel Adolfo Kaminsky

12.10.2018 v 8:11 | Karma: 12,90