Marian Sutrová v podání Lucie Pernetové se vrací!

Po úspěšné Dívce, která spadla z nebe by možná jen málokoho napadlo, že příběh odvážné, mladé a krásné ženy, vlastním jménem Marian Sutrové, bude pokračovat.

Autor ale sepsal rozsáhlé pokračování jejího osudu s metaforickým názvem Provazochodkyně, protože pozor, ona nezemřela... tedy ne úplně.

První díl této dvoudílné ságy byl plný špionážní akce a činnosti sotva odrostlé ženy mnoha jmen. Marian, napůl Angličanka a napůl Francouzka, se naučila pohybovat tak, aby si jí nikdo nevšiml, zmizet, pokud to bylo třeba, říkat jen to, co bylo neškodné, nedávat najevo emoce a zabíjet, když to bylo nevyhnutelné. Přesto nakonec udělala chybu a prozradila se. A oni ji chytili, mučili a nakonec ji zavřeli do koncentračního tábora, který se jí ale podařilo přežít. Když se k ní na začátku druhé (audio)knihy vracíme, je z ní již více než osmdesátiletá žena, která na svůj život vzpomíná s o více než deset let mladším Samem, rodinným přítelem, jenž byl do ní po celý život zamilován, čehož nakonec, v další těžké chvíli svého života, Marian využila, aby nad sebou naposledy zavřela vodu...

Příběh „nové Marian“, té, která se vrátila domů po válce, je neméně zajímavý než její předchozí život špionky. Ač zpočátku trpí mnoha osobními ztrátami a vzpomínkami na příkoří, která zažívala v zajetí, a dokonce uvažuje i o sebevraždě, nakonec se adaptuje na novou éru poválečného života v Anglii. Nalezne si partnera, za kterého se provdá, i práci. Nicméně netrvá dlouho a je zpátky tam, kam patří. Opět se účastní dějů na pozadí, znovu je svým způsobem ve válce - a rovněž se ocitá v náručí více mužů, ale klid nenalézá. Stále jsou jí totiž v patách...

Marian, jíž i podruhé propůjčila hlas skvělá Lucie Pernetová, je tentokrát ve vyprávění střídána dalším protagonistou audioknihy, kterým se stal herec a dabér Marek Holý alias Sam. Oba se zhostili své práce dobře. Obzvláštní pozornost se vyplatí věnovat hudebnímu doprovodu audioknihy, jenž tematicky navazuje na Dívku, která spadla z nebe. Znovu tedy hraje prim tahací harmonika a francouzsky znějící rytmy, které si zamilujete. Jak jsem již naznačila, první kapitola nás uvádí do situace, kdy Sam přichází za již stařičkou Marian, aby spolu zavzpomínali. Poté se děj vrací zpět do doby těsně po válce, a až v poslední kapitole příběhu, jež přichází po čtrnácti hodinách, se opět vracíme k již zestárlé Marian, ovšem to už víme o jejím životě v posledních pěti dekádách vlastně vše.

Provazochodkyně žila svůj život riskantně, obezřetně, dobrodružně, odvážně a obdivuhodně. Nečekala uznání ani slova díků. Bojovala za vyšší cíle, ale snažila se nalézt i své štěstí. Několik chyb ji málem uvrhlo do propasti, ale ona se vždy nakonec zvládla vyšplhat zpět na lano a bez jištění pokračovat svou balanční cestu životem, ať už byla jakkoliv svízelná a možná nikdy tak úplně naplněná.

PS Odkaz na mou recenzi prvního dílu je zde

90 %

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tereza Špetlíková | pondělí 16.1.2017 8:00 | karma článku: 8,89 | přečteno: 153x
  • Další články autora

Tereza Špetlíková

Chladnokrevně

24.2.2019 v 9:50 | Karma: 10,15

Tereza Špetlíková

Padělatel Adolfo Kaminsky

12.10.2018 v 8:11 | Karma: 12,90