Lauren Graham: Rychleji mluvit nedokážu

„Gilmorky“ během nekonečného počtu repríz někdy naladil snad každý. Tento americký seriál, který začínal ve stejném vysílacím čase jako tehdy obrovsky populární Přátelé, neskončil jako propadák.

Naopak se rovněž stal nesmírně oblíbený a miliony fanoušků po celém světě má až dodnes. Hlavní herecký part tvoří mladá, velmi originální matka (Lauren Graham) s téměř dokonalou dcerou (Alexis Bledel), které má dle scénáře dělit pouhých šestnáct let. Kromě jejich extrémně rychlých dialogů v seriálu vystupuje mnoho charakterově silných a výjimečných postav a navíc se hlavní děj odehrává ve velmi pěkném prostředí malého městečka Stars Hollow, ve kterém se všichni znají a neustále se v něm něco děje.

Seriál Gimorova děvčata jež se dočkal celkem sedmi sérií (z nichž tu poslední už nepsali její původní tvůrci Amy Sherman-Palladino s manželem Danielem), běžel v originále na televizních obrazovkách v letech 2000-2007. Loni se herci (bohužel bez zesnulého Edwarda Herrmanna - † 31. prosince 2014) spolu s původními tvůrci prvních šesti řad a s novou produkční stanicí vrátili na Jeden rok v životě, ve čtyřech 90 minutových filmech s názvy dle ročních období.

Z Lauren Graham, kterou role Lorelai Gilmore proslavila (všimněte si stejných iniciálů), se mezitím stala rovněž úspěšná spisovatelka. Svou kariéru odstartovala knihou Someday, Someday, Maybe (Jendoho dne, možná – XYZ, 2014), jejíž příběh pojednává o mladé dívce, která se toužila stát herečkou. Mimochodem i na tuto knihu Lauren vzpomíná ve své další knize, o které už snad brzy budu hovořit, a která má být hlavním tématem tohoto článku. Píše v ní, že ačkoliv hlavní postava knihy Franny cítí něco podobně, jako sama Lauren, nejedná se o autobiografický román, za který ho od počátku novináři označují. Samozřejmě to převzala i česká média... stačí si najít popis zmíněné knihy: „...vtipný a svěží autobiografický román o své touze stát se herečkou“.

Oproti tomu její druhá kniha Talking as Fast as I Can: From Gilmore Girls to Gilmore Girls, and Everything in Between, česky Rychleji mluvit nedokážu: Od Gilmmorových děvčat ke Gilmorovým děvčatům (a všechno mezi tím), je dle nakladatele (Omega, 2017) sbírkou úvah a hravých esejů. Herečka v ní vzpomíná na své dětství a herecké začátky, nešetří zábavnými vzpomínkami ani soukromými fotografiemi, nevyhýbá se odtajnění svých obav, nejistot či dodatečného zhodnocení výběru svého tehdejšího oblečení ani výběru rolí. Také přiznává, že ačkoliv v mnoha – zvlášť v hereckých směrech - měla často štěstí, v partnerských vztazích má dojem, že jí tak trochu „ujel vlak“. V průběhu jejího působení v druhém velmi úspěšném seriálu Parenthood (česky Famílie – od 2010 - 2015) ji konečně na velké akce přestal doprovázet otec nebo kamarádi, ale v pomyslném vlaku se k ní připojil její seriálový bratr Peter Krause, s kterým žije doposud.

Gilmorova děvčata loni - při propagaci Jednoho roku v životě

Jaká je Lauren Graham dle své vlastní knihy? Působí na mě dost podobně, jako její Lorelai Gilmorováupovídaná, trochu bláznivá, nesmírně zábavná a roztomile oblečená (Lauren přiznala, že většina oblečení, jenž nosila v původních řadách seriálu Gilmorova děvčata, byla její). Částečně je to asi tím, že jsem si ji s ní v podstatě už ztotožnila, ale vzhledem k tomu, že jsem ji viděla i v Parenthood, neměl by můj názor být zcela neobjektivní.  Dle všeho je také velmi samostatná, pracovitá, věří ve znamení a často dojetím pláče. Ačkoliv to platí zejména na dobu natáčení dodatečného „Roku v životě“, na nějž Lauren v této knize vzpomíná prostřednictvím zápisků ze svého deníku. Ronila slzy hned na začátku Zimy (prvního dílu přezdívané „osmé série“), když měla říct  „I smell snow“ (Cítím sníh) i tehdy, když vzpomínali na Edwarda, jenž jim „dal znamení své přítomnosti“ rozbitím hlavního světla, a samozřejmě i v situaci, kdy jim přítomná Carole King (která se v seriálu také objeví), americká písničkářka, autorka a interpretka úvodní znělky seriálu, nabídla, že jim v tanečním sále slečny Patty zahraje na přítomný klavír. Sama jsem celý seriál Gilmorova děvčata viděla několikrát a mám ho velmi ráda. Jsem velkou fanynkou Lauren Graham a těším se na další její knihy, protože já vím, že budou. Lauren v této knize uvedla, že na jedné už pracuje (pokračování příběhu Franny). Velmi ráda bych stála po boku všech herců ve zcela nově postaveném Stars Hollow, které „na oko“ vypadá stejně, ale v prostoru se nepatrně liší, a poslechla si Carole King a její Where you lead živě. Vy také?  Tak zavřete oči a poslouchejte...

88 %

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tereza Špetlíková | úterý 21.11.2017 8:08 | karma článku: 9,78 | přečteno: 752x
  • Další články autora

Tereza Špetlíková

Chladnokrevně

24.2.2019 v 9:50 | Karma: 10,15

Tereza Špetlíková

Padělatel Adolfo Kaminsky

12.10.2018 v 8:11 | Karma: 12,90