Kde hledat inspiraci na tvoření (nejenom šicí) podle ročních období?

Po první DIY knize Tilda a Dům hraček vydala Metafora i Tildu a její nápady. Talentovaná návrhářka Tone Finnangerová je uznávanou odbornicí ve více oborech (vedle různých technik kreslení a malování ovládá i interiérový design...

...a pracovala i jako dekoratérka v Oslu). Její doménou, ve které navíc velmi dobře vyniká její osobitý styl, jsou ruční práce – zejména šití.

Pod autorčinou již téměř 20 let fungující značkou Tilda si kromě mnoha knih, ze kterých dvě už vyšly i v češtině, si mohou zejména zahraniční obdivovatelé pořídit i další sortiment z její tvorby v podobě jejích designových látek či papírů. 

Kniha Tilda a její nápady je rozdělená do tří kapitol, které obsahují autorčiny jarní, letní a zimní nápady. Na samém začátku knihy nechybí instruktážní část, ve které se dozvíte, jakým způsobem správně vycpávat postavičky, které jsou pro ni typické a které najdete v každé části, jak jim nejlépe aplikovat vlasy a malovat obličej, a poté už začínají samotné projekty.

jarní části tak najdete například postup a v příslušných přílohách i střih na broučka, psaníčko nebo třeba girlandu z papírových košíčků, v letních všechny informace k tvorbě anděla, koně, květinové tašky nebo sezónních sáčků na semínka a v zimních samozřejmě nechybí doplňky ve svátečním duchu (tipy na dárky a dekorace) a je tu i celá sekce s názvem Červeno-bílé Vánoce. Proč chybí podzim, nevím. Témat by mě napadlo hned několik.

Na zkoušku jsem si vybrala tvorbu srdíčka ze sekce letních nápadů, ale použila jsem černobílé látky, z nichž dvě dokonce svítí ve tmě. Srdce jsem darovala tátovi k svátku a velmi dobře se osvědčilo jako „bubák“ ve sklepě - lebky svítí jako oči a kočičky jako ústa. Děti s dědou si s ním užily spoustu legrace.

Pokud jde o střih samotný, ten byl jednoduchý. Našívání předem sežehlených proužků látky také nebylo nic složitého. Pak už stačilo jen lícem k sobě obě srdce sešít a otočit zpět, vycpat ho vatelínem a zašít otvor skrytým stehem, a vznikla moc pěkná dekorace, kterou každý může vyladit podle svého vkusu.

V reálu vypadá propracovaně a líbivě. Jak málo někdy stačí, že? Myslím, že třeba na Svatého Valentýna

by mě jedno takové určitě moc potěšilo! Teda s trochu jinými vzory, že... Co vás?

Pro mě kniha obsahuje mnoho inspirace na „dlouhé zimní večery“, které zatím s malým dítětem nemám. Většina autorčiných nápadů je dost pracná a vyžaduje hodně trpělivosti a času. Aby výsledek vypadal dobře, je potřeba pracovat pečlivě. Knihu bych doporučila i začátečnicím, ale je možné, že ne vše a hned napoprvé dopadne tak, jak to vypadá v knize. Ale o to většinou vlastně nejde.

90 %

 

 

 

 

Autor: Tereza Špetlíková | čtvrtek 25.1.2018 9:01 | karma článku: 9,33 | přečteno: 492x
  • Další články autora

Tereza Špetlíková

Chladnokrevně

24.2.2019 v 9:50 | Karma: 10,15

Tereza Špetlíková

Padělatel Adolfo Kaminsky

12.10.2018 v 8:11 | Karma: 12,90