Hosipník* čeledi socialistické

Po nečekaném, ale chtěném úspěchu prvního lexikonu lidové tvořivosti s názvem Po práci legraci, který se kolem předloňských Vánoc dokonce stal „socialistickou podpultovkou“, vyšla koncem listopadu 2017 druhá publikace...

...stejného názvu s římskou číslicí dva.

Jan Nejedlý a Jakub Šofar, autoři obou knih, tentokrát zapracovali do knihy obrovské množství dobových anekdot, průpovídek, hádanek a parodických a potměšilých výrazů, které dokázali vydolovat z paměti, ale i těch, které jim po výzvě v „jedničce“ ve velkém zasílali čtenáři.

Vzhledem k tomu, že některé poznámky pod hesly jsou označené římskou jedničkou, je jasné, že pokud jim chcete porozumět - nezažili jste je nebo si nepamatujete jejich význam, jste nuceni si pořídit i první svazek knihy Po práci legraci.

V „římské dvojce“ naleznete zejména tři druhy hesel: nová, obnovená a doplněná.

NOVÁ logicky hovoří o těch, na která se v prvním díle nedostalo... příkladem budiž heslo KOREA:

OBNOVENÁ se jmenují stejně, ale mají jiný obsah... příkladem může být další přiblížení pojmu RÁDIA JEREVAN:

A DOPLNĚNÁ zase hovoří o tom, o čem už se hovořilo, ale jmenuje se to jinak (jinými slovy stejný obsah, jiný název)... například STALINovo jméno se zapojovalo všude možně:

Více prostoru dostala také hesla našich slovenských a tehdy i sovětských bratrů, sousedů z východního Německa nebo třeba židovských spoluobčanů. Nechybí ani vojenská nebo vězeňská tématika. V předmluvě autoři píší o dodatcích, které jim zasílali čtenáři první knihy, nebo o tom, jak lidé bojovali humorem i jinými způsoby než vymýšlením nových slovních spojení či pozměněním textů písní. Knihkupci například ve výloze vedle sebe dávali knihy s názvy Husák ve fotografii a Vyhoďme ho z kola ven, jiní na zemědělské výstavě v Praze roku 1948 vzorovému praseti přes noc na hřbet přimalovali velký nápis MARTA, v narážce na korpulentní choď Klementa Gottwalda.

Vázaná kniha v „dobovém obalu“ připomínajícím staré školní sešity je opět obohacena o pěkné ilustrace Marka Rubce a všechna hesla v ní jsou i tentokrát seřazena abecedně. Na konci knihy vedle použitých zdrojů a seznamu zkratek nechybí ani jmenný rejstřík obou publikací (Po práci legraci I, II) a Dodatky (mnohého druhu). Zaujala mě také část úplně na konci knihy nazvaná Malá nástěnka socialismu, ve které jsou hesla z knihy doplněna o tehdejší obrazovou podobu a v níž nechybí ani zmiňované monumenty, ukázky schůzí nebo třeba „Rudé tváře z kalendáře“.

*Hosip je šifrovaný výraz pro sklerózu (hosip = hovno si pamatuje)

100 %

Autor: Tereza Špetlíková | pondělí 15.1.2018 13:30 | karma článku: 10,16 | přečteno: 395x
  • Další články autora

Tereza Špetlíková

Chladnokrevně

24.2.2019 v 9:50 | Karma: 10,15

Tereza Špetlíková

Padělatel Adolfo Kaminsky

12.10.2018 v 8:11 | Karma: 12,90