4x Paní Hemingwayová

Hlavní představitel Ztracené generace, nositel Pulitzerovy ceny (1953) i Nobelovy ceny za literaturu (1954), milovník dobrého pití, zbraní, jež se mu nakonec staly osudnými, i žen... O kom že je tu řeč? 

Samozřejmě o velkém spisovateli Ernestu Millerovi Hemingwayovi!

Po úspěchu knihy s názvem Paní Hemingwayová, jež patří do řady beletrizovaných životopisů nakladatelství Metafora, vydává OneHotBook stejnojmennou audioknihu. „Nestiho“ životem postupně doprovázely čtyři manželky, z nichž každá se lišila od té předchozí. S každou strávil jinou etapu svého života, odlišně spisovatelsky plodnou a dlouhou, na jiném místě, většinou dokonce i v jiné zemi, ačkoliv téměř všechny z jeho žen kupodivu pocházely ze stejného města.

Během prvních dvou svazků zplodil 3 syny a smrt našel až při údajné nehodě, ke které došlo, když si čistil zbraň. Zajímá vás, jaký Ernst vedl život? Jaké byly jeho ženy? Dílo je z části fikce, ale kdo ví? Co když byl Nesti právě takový, jak vyplývá z vyprávění čtyř paní Hemingwayových?

První, o osm let starší Ernstovou manželkou, byla hodná Elizabeth Hadley Richardson, Ernestem zvaná „Hash“. První milenkou a následnou manželkou se stala rovněž o čtyři roky starší odvážná černovláska Pauline Marie Pfeiffer zvaná „Fife“, kterou posléze nahradila válečná korespondentka, nespoutaná Martha Gellhorn (konečně o 9 let mladší) zvaná „Marty“, již vystřídala poslední, věrná a rovněž novinářka Mary Welsh (také o 9 let mladší).

Příběh je románově zpracován, jeho jádro tedy tvoří zejména vztahy, a je velmi poutavý. Postupně vyprávějí všechny čtyři Ernstovy ženy, a to hlasy českých hereček v tomto pořadí: Dany Černé – Hadley „Hash“ Richardsonová (1891-1979), Jany Strykové – Pauline „Fife“ Pfeifferová (1895-1951), Petry Špalkové – Martha „Marty“ Gellhornová (1908-1998) a nakonec Taťjany Medvecké – Mary Welshová (1908-1986). Ke každé jedné se dostáváme ve chvíli, kdy už je na obzoru ta další. První se s jeho odchodem smíří, druhá ho nikdy nestráví, třetí je za něj nakonec vlastně ráda a čtvrté ho vezme až smrt.

Paní Hemingwayová je niterný příběh života fenomenálního Ernsta Hemingwaye a hned několika jeho žen a blízkých přátel, který se odehrává v Paříži, ve Španělsku, v Londýně, v Key Westu na Floridě, na Kubě a v Ketchumu ve státě Idaho, kde v létě 1961 zřejmě kvůli přetrvávajícím depresím Hemingway spáchal sebevraždu zastřelením (jako jeho otec). Každá z manželek promlouvá nejen jiným hlasem, ale je i úplně jinou osobností. Každá z nich má na audioknize vlastní, typově odpovídající hudební doprovod i celkově jiný náboj. Přesto všechny našly klíč ke stejnému srdci jednoho muže.

Tato audiokniha se velmi dobře poslouchá. Dílo je pro toto zpracování vhodné, jelikož není příliš složité na časové skoky v ději apod. Příběh je silný a obohacující. Člověk si rád přečte něco o slavných osobnostech, a to zvlášť o spisovatelích, ačkoliv, jak již bylo řečeno, nejedná se o Hemingwayovu biografii. Nicméně je myslím fajn se dobře pobavit a přesvědčit se o tom, že i ti nejlepší - či spíše nejnadanější - z nás jsou nakonec také jen obyčejní lidé se stejnými problémy s láskou (prací a neřestmi), jaké každodenně zažíváme i my všichni ostatní...

90 %

Autor: Tereza Špetlíková | pátek 23.12.2016 7:30 | karma článku: 11,90 | přečteno: 230x
  • Další články autora

Tereza Špetlíková

Chladnokrevně

24.2.2019 v 9:50 | Karma: 10,15

Tereza Špetlíková

Padělatel Adolfo Kaminsky

12.10.2018 v 8:11 | Karma: 12,90