Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

V čem internet selhává

Propojení celého světa počítačovou sítí je pro lidskou společnost naprosto převratnou změnou – až na to, že žádnou změnu nepřináší.

Dostal jsem prostřednictvím Facebooku doporučení na další skvělou věc. Tentokrát mám poznat novou léčbu čínskými bylinkami, kterou vynalezl jistý čínský lékař. Přírodní léčba z přírodních bylinek, která skutečně funguje! Ve svém čtyřiceti-a-něco-letém věku mě taková nabídka docela urazí, a hlavně rozesmutní, že další nadějný krásný mladý člověk s životem před sebou skáče na lep podvodníkovi a papouškuje jeho bludy dál. Proto mi nedalo, abych na to neodpověděl. Napsal jsem, že mi připadá, že se vrací minulá staletí dryáčníků. Že mi v té chvále, co se tam píše, chybí už jen zmínka o tisících děkovných dopisů. (Ovšem kouzelné slovo dnešní doby – „přírodní“ – tam samozřejmě nechybělo.)

Dotyčná dvaceti-a-něco-letá osoba slušným způsobem odepsala, že jsem debil, protože pouze naprostý idiot může hodnotit něco, co sám nevyzkoušel. A bylo zaděláno na chatovou válku, která by dopadla jako vždy – když má někdo své svaté přesvědčení, žádný argument ho nemůže zviklat a nic ho nepřesvědčí, i kdybyste ho jednoznačným důkazem mlátili do hlavy. To platilo v době husitských válek a platí to i v době internetu. Bohužel.

Je pro mě naprostou záhadou, že v dnešním tak propojeném světě lidi stále na něco takového nalétávají. Nedivil bych se tomu třeba před dvěma sty lety. Prostý vesničan, který nikdy neviděl divadelní hru a nečetl žádnou knihu krom několika veršů z Matoušova evangelia, přijde na trh a koupí si od dryáčníka „zaručený“ přípravek, po kterém mu sleze zbytek vlasů i několik orgánů. Ale v dnešní době, kdy má každý k dispozici tolik povídek a románů a filmů od všech těch géniů světové literatury, které pojednávají o lidské hlouposti a parodují právě tyto nešvary, a v Simpsonových to ukazují každý den, je to opravdu s podivem přecházejícím až v hrůzu, kde že ta lidská hloupost přežívá.

A nemluvě o době posledních let, kdy každý je na tolik populárním Facebooku, a internetem se denně šíří miliardy zpráv mezi lidmi. Ale jakých zpráv? Osvěta? Poznatky? Vypadá to, že se na sociálních sítích šíří spíše lidská hloupost. V době, kdy má každý instalatér i městský policista na pár kliknutí myší zdarma k dispozici všechny ty články, vědecké studie a posudky, čili prostě webové servery s objektivními informacemi, tak masy lidí stále přitahuje spíše informační žumpa. Web, který dává každému možnost vystavovat na odiv své názory a agitovat za své přesvědčení, se stává hlavně stokou braku, který proudí od hlupáků k hlupákům, místo toho, aby se stal kanálem, kterým se šíří vzdělanost k nejširším masám.

Jak je možné, že v době tak přesně popsaných přírodních zákonů tolik lidí věří mystickým a ezoterickým žvástům? Jak je možné, že se stále uživí astrologové? Jak je možné, že je stále významný počet obyvatel přesvědčený, že aspoň některé komunistické myšlenky jsou správné? Proč stále noví náboženští a pseudonáboženští evangelisté tyjí z peněz svých obdivovatelů, když už se tolikrát ukázalo, jací to jsou paraziti? Kde se berou zákazníci toho gigantického trhu s potravinovými doplňky, který jako by nebyl založený na ničem jiném než víře v nadpřirozené znalosti bab kořenářek a moci nesmyslného zaklínadla „přírodní produkt“? Jak je možné, že se prodávají homeopatické přípravky za miliardy? A tak dále...

A tak se potvrzuje stará pravda, že technologie sama nezmění společnost k lepšímu. Nedostaneme se dál, dokud se nezměníme my sami. Ukazuje se, že veškeré revoluční změny v technologii nemění rozvrstvení společnosti. A přitom by marxisté měli vrnět blahem – vždyť bez jejich přičinění přišla nirvána všech revolucionářů – vzdělání je zdarma dostupné všem! Nyní mohou masy proletariátu prolomit své okovy a získat vzdělání. Vrhnout se lačně na vědění jim dosud upírané a povznést se do výšin uzurpovaných zlými buržousty! Světe div se, oni se jaksi nevrhají. Společenské třídy zůstávají, vrstvy jsou stále zřetelně oddělené.

Přitom leckdo by čekal, že nová doba společností zamíchá, třídy se začnou rozpouštět a všichni se ocitneme ve vyvrcholení leninských myšlenek a budeme se mít stejně dobře. Ale neděje se to. Že by to levicové smýšlení nebylo pravdivé? Že by ti dole nebyli na tom špatně kvůli vykořisťování? Že by to bylo jinak? Internet odhaluje skutečnost.

Ale ať už je příčinou cokoli, zeptejme se, co dělají ti vzdělaní. Ani ti nebudou mít moc velký zájem na osvětě nevzdělaných. Vždyť jejich nevědomost využívají k vlastnímu prospěchu. Takže když zveřejním tento článek, jsem sám proti sobě, protože kdyby si ho všichni přečetli a poučili se, stát by mi zvýšil daně, aby kompenzoval ty miliardové výpadky z prodeje placebových potravních doplňků, cigaret a bulváru. Ale já jsem přesvědčený, že osvěta a vzdělání nemůžou nikdy škodit, a že vzdělání v konečném důsledku umožňuje, aby se měli lépe všichni. Nevzdělanost a ignorance je balvan, který táhne celou společnost zpět do barbarských dob. Proto klidně upozorním na klam a podvod, i když je to pro mne prvoplánově asi nevýhodné. Ale hlavně se nebojím z jednoho prostého důvodu: Když někdo věří v čínského zázračného lékaře, mohu s klidem psát cokoli. Nemá to na něj sebemenší vliv. Proto na to zapomeňte! Až do doby, kdy lidstvo udělá skutečný pokrok...


Autor: Miloslav Špecián | úterý 5.7.2011 16:00 | karma článku: 15,34 | přečteno: 1512x
  • Další články autora

Miloslav Špecián

S Babišem nechci mít nic společného, blog přesouvám jinam

Ačkoli věřím na hodné miliardáře, kteří to myslí poctivě, toto není ten případ. Všichni vědí, co Babiš zamýšlí, tedy kromě těch, kteří ho volí.

17.10.2013 v 21:40 | Karma: 20,63 | Přečteno: 873x | Politika

Miloslav Špecián

Třetí strana zákona

Bylo to jednoho pátečního dne, kdy za mnou do práce přišla moje „kamarádka“. Bohužel ne proto, že by beze mne více než tři hodiny nemohla vydržet, ale kvůli telefonu, který si u mě doma zapomněla. Posadil jsem ji tedy do auta a jeli jsme. Přijíždíme na sídliště, a koukám, parkoviště je ze záhadného důvodu plné. Buď se sjeli úředníci blízkého úřadu, aby jako každý pátek celé odpoledne oslavovali nastalý víkend, anebo se proti mně spikl někdo jiný.

16.4.2012 v 19:03 | Karma: 16,48 | Přečteno: 1067x | Diskuse| Společnost

Miloslav Špecián

Jak vzniká UFO (řešení záhady)

Jsem si jistý, že právě takhle vzniká většina zpráv o „ufech“. Po téhle zkušenosti jsem si uvědomil, jak je snadné takovou dramatickou zprávu vytvořit. Lidí je mnoho a tak se někdo z nás občas přichomýtne k jevu, který je málo pravděpodobný.

8.2.2012 v 21:30 | Karma: 7,95 | Přečteno: 1190x | Diskuse| Věda

Miloslav Špecián

UFO v Ústí nad Labem. Rozluštíte záhadu?

Nevěřím na záhady, ale teď jsem poprvé v životě na vlastní oči viděl něco, co by se hodilo do rubriky Nevysvětlitelné úkazy. Lze vůbec najít nějaké jednoduché vysvětlení?

27.1.2012 v 20:40 | Karma: 15,93 | Přečteno: 2008x | Diskuse| Věda

Miloslav Špecián

Italská loď a evropská flotila

Kapitán italské lodi jel několikrát příliš blízko ostrova, až nakonec narazil, za což se stal italským národním padouchem. Ale že celá Itálie „pluje“ plnou parou proti bariérovému útesu, ve kterém prostě není ani skulinka k proplutí, to nikoho nevzrušuje.

22.1.2012 v 17:40 | Karma: 22,99 | Přečteno: 1209x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Musíme to řešit rychle, říká Válek. TOP 09 má po konci Tuleji čtyři možnosti

3. května 2024  15:46

Hledá se nový ministr. Zn.: Rychle. Takový inzerát by si teď mohla dát vládní TOP 09 poté, co...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2875x
Počítačový programátor. Ve volném čase se věnuje počítačovému výtvarnému umění, malbě a psaní. Zajímá se o astronomii, kosmonautiku, fyziku a další exaktní vědy. www.specian.cz

Seznam rubrik