Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak vzniká UFO (řešení záhady)

Jsem si jistý, že právě takhle vzniká většina zpráv o „ufech“. Po téhle zkušenosti jsem si uvědomil, jak je snadné takovou dramatickou zprávu vytvořit. Lidí je mnoho a tak se někdo z nás občas přichomýtne k jevu, který je málo pravděpodobný.

Řekl bych, že nějak takto si běžný čtenář událost podle vyprávění představuje.

K tomu musíme vzít v úvahu dvě lidské vlastnosti:

1. Většinou přeceňujeme svoji přesnost pozorování, zejména v noci, kdy odhadovat vzdálenost je velmi obtížné. 2. Informace, které nám naše smysly nedodají, si domýšlíme, abychom mohli danou scénu nějak myšlenkově uchopit. Scéna musí dostat vzdálenost, rychlost a tvar, abychom si ji vůbec mohli představit. Ještě víc to platí, když ji chceme popsat druhému. Převod do slov sám o sobě vnáší zkreslení. Posluchač si scénu zrekonstruuje podle vlastních představ, zkušeností a očekávání. Předáváním přes další prostředníky pak může událost nabývat doslova konkrétnějších tvarů a stoupá dramatičnost vyprávění.

Přitom je potřeba počítat s dalším jevem, který umíme jenom my, lidé: Ono takzvané UFO neznamená jen ten nevinný fakt, že někdo viděl něco divného a pak hledáme vysvětlení. Ne, je to kulturní fenomén, který prostupuje naši civilizaci. Proto nás také postihuje to, že při spatření něčeho zvláštního myslíme nejprve na mimozemšťany a pak na to ostatní (dříve všechno nevysvětlitelné bylo dílem andělů a božím zjevením).

Kulturní fenomén UFO zahrnuje určité vzorce chování a pohled na svět. Vznikají skupiny lidí, kteří si navzájem tento pohled na svět předávají a utvrzují se v něm. Dalo by se to označit částečně za pseudonáboženské hnutí. Potkal jsem člověka, který považoval za zcela samozřejmé, že „když se chvíli díváte na noční oblohu, tak tam uvidíte předměty, které se pohybují divným způsobem, jak se nemohou pohybovat ani letadla, ani družice – různými oblouky, rychlými skoky a podobně“. Na této nezpochybnitelné zkušenosti každého z nás pak založil svoji argumentaci o mimozemšťanech. Je faktem, že pracoval jako noční hlídač a měl v té době mladou rodinu, takže možná trpěl halucinacemi z nevyspání. Jiného mého známého zase někdo proskenoval modrým světlem, když odpočíval na pohovce. Kdo? To je přece jasné.

Rekonstrukce, jak úkaz vypadal ve skutečnosti.

Ne že bych chtěl nějak zpochybňovat úsudek nás, lidí, ačkoli jsem slyšel vyprávět meteorologa, že k nim do ústavu při úplňku volala znepokojená žena, co že to je na obloze.

Není se tedy co divit, že existují tisíce hlášení o zdánlivě nevysvětlitelných jevech. Tím se samozřejmě nijak nedotýkám toho, zda to „pravé“ UFO existuje nebo ne. Nemůžu tím dokázat, že k nám každý den individuálně a o víkendu v celých zájezdech nelétají mimozemšťané, aby nás jako v zoo ukazovali svým dětem, „podívejte se, takhle vypadá rasa na nejnižším stupni vývoje, a ještě řádně ujetá“. Možná někteří z nich žijí mezi námi, stejně jako někteří naši cestovatelé si libují mezi primitivními kmeny na Nové Guinei. Chci jen říci, že nejvíc mimozemští jsme my sami, že máme rádi záhady, a proto si největší díl z nich sami vyrábíme.

A nyní konečně k vysvětlení mého pozorování, které dlužím. Pokud jste o něm ještě nečetli a chcete zkusit sami najít řešení, nečtěte dál a vraťte se k mému minulému článku.

 

VYSVĚTLENÍ

Jak říkám, musíte prominout, že jsem byť jen pár chvil nechápal, na co se dívám. Přispěla k tomu přesně nastavená konfigurace terénu, noc a fakt, že v tomto bytě nebydlím příliš dlouho. Někteří diskutující mi radili, abych událost zaregistroval na záhadologickém webu, ale to opravdu není nutné. Měl jsem strach, že sto procent odpovědí bude typu „to je přece jasné, o co se to tu pokoušíš“, ale nebylo to tak, záliba v záhadách se přece jen projevila. Přesto někteří z vás na to kápli.

Nuže, v těch lednových dnech začalo poprvé za celou zimu mrazivé období a v noci klesla teplota poměrně hluboko pod nulu. Z ovzduší vymrzlo značné množství vody ve formě jinovatky. Takové počasí se vyskytuje párkrát za zimu. V Ústí nad Labem je městská hromadná doprava založena na trolejbusech. Jak obyvatelé Ústí a dalších „trolejových“ měst vědí, v takových dnech kvůli námraze na vedení nemají sběrače trolejbusu dostatečný kontakt a vznikají elektrické výboje, které mají při silných mrazech charakter neustálého „jiskření“, když trolejbus jede. Jindy zase může docházet k občasným silným zábleskům. (Elektrický oblouk způsobuje rychlé opotřebení sběračů a řidiči musí často měnit „uhlíky“). Trolejový drát obsahuje měď, která způsobuje zelené zabarvení výboje. Pozorovaná „ohnivá koule“ byly sběrače trolejbusu. Samotný vůz byl skrytý za zástavbou, silnice není z místa pozorování skoro vidět. Vzdálenost oslnivě svítícího bodu v noční tmě se špatně určuje. Nebylo to nad střechami domů ve vzdálenosti asi 300 metrů, ale 350 až 370 metrů – nad silnicí. Vzdálenost navíc zplošťuje perspektivu a není tudíž ani příliš zřetelné, že v těch místech vede ulice. Terén mírně stoupá, díky čemuž vznikl ve tmě dojem, že úkaz je o něco výše, než jen několik metrů nad silnicí. Co se týče předchozích silných záblesků, byly to zřejmě záblesky stejného původu. Mírný opar způsobil rozptýlení světla tak, že to vypadalo, že vznikají dál a jsou většího rozsahu, než skutečně byly.

Příběh jak od Arbese. Vysvětlení je nakonec prosté. Takhle to tedy bylo. Alespoň myslím, že to takhle bylo. Nebo se pletu...?

 

Autor: Miloslav Špecián | středa 8.2.2012 21:30 | karma článku: 7,95 | přečteno: 1190x
  • Další články autora

Miloslav Špecián

S Babišem nechci mít nic společného, blog přesouvám jinam

Ačkoli věřím na hodné miliardáře, kteří to myslí poctivě, toto není ten případ. Všichni vědí, co Babiš zamýšlí, tedy kromě těch, kteří ho volí.

17.10.2013 v 21:40 | Karma: 20,63 | Přečteno: 873x | Politika

Miloslav Špecián

Třetí strana zákona

Bylo to jednoho pátečního dne, kdy za mnou do práce přišla moje „kamarádka“. Bohužel ne proto, že by beze mne více než tři hodiny nemohla vydržet, ale kvůli telefonu, který si u mě doma zapomněla. Posadil jsem ji tedy do auta a jeli jsme. Přijíždíme na sídliště, a koukám, parkoviště je ze záhadného důvodu plné. Buď se sjeli úředníci blízkého úřadu, aby jako každý pátek celé odpoledne oslavovali nastalý víkend, anebo se proti mně spikl někdo jiný.

16.4.2012 v 19:03 | Karma: 16,48 | Přečteno: 1067x | Diskuse| Společnost

Miloslav Špecián

UFO v Ústí nad Labem. Rozluštíte záhadu?

Nevěřím na záhady, ale teď jsem poprvé v životě na vlastní oči viděl něco, co by se hodilo do rubriky Nevysvětlitelné úkazy. Lze vůbec najít nějaké jednoduché vysvětlení?

27.1.2012 v 20:40 | Karma: 15,93 | Přečteno: 2008x | Diskuse| Věda

Miloslav Špecián

Italská loď a evropská flotila

Kapitán italské lodi jel několikrát příliš blízko ostrova, až nakonec narazil, za což se stal italským národním padouchem. Ale že celá Itálie „pluje“ plnou parou proti bariérovému útesu, ve kterém prostě není ani skulinka k proplutí, to nikoho nevzrušuje.

22.1.2012 v 17:40 | Karma: 22,99 | Přečteno: 1209x | Diskuse| Politika

Miloslav Špecián

Křesťanství a environmentalismus – jak dopadne porovnání?

Takzvaná ekologie, o které dnes slyšíme na každém kroku, je výdobytkem moderní doby. Lidstvo si v pokračujícím poznání uvědomilo svoje postavení, což nám umožňuje citlivě se přizpůsobit světu, ve kterém žijeme, a racionálně plánovat svoji budoucnost. Nebo je to jinak?

10.1.2012 v 16:00 | Karma: 13,29 | Přečteno: 1112x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Podporujeme kulturu nahoty. Obec na Sardinii jako první umožní nudistické sňatky

3. května 2024  7:26

Obec San Vero Milis na severu středomořského ostrova Sardinie jako první v Itálii umožní sňatky...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2875x
Počítačový programátor. Ve volném čase se věnuje počítačovému výtvarnému umění, malbě a psaní. Zajímá se o astronomii, kosmonautiku, fyziku a další exaktní vědy. www.specian.cz

Seznam rubrik