Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Fórum ďáblů v Ústí nad Labem

V Ústí nad Labem postavili Forum. Po dvou třetinách století od spojeneckého náletu na důležitý železniční uzel, který i přes svou poměrnou přesnost zničil blízkou část města a vytvořil turistickou atrakci – kostel se šikmou věží – se centrum konečně začíná zaplňovat. Zmizela takzvaná tržnice – špinavá krabice přímo před kostelem přecpaná vietnamskými trhovci, která byla tak ošklivá, že k jejímu uzavírání městští představitelé objednali malý pyrotechnický efekt, který symbolizoval její vyhození do povětří, a většina Ústečanů jásala.

Tím se okolí chrámu krásně vyčistilo a dominanta majestátně čněla sama uprostřed plochy asfaltu, zatímco před jejím vchodem občas proletěla igelitová taška, prohnala se banda mladých feťáků, či projelo auto organizovaných zločinců, kteří se tam radili, co dalšího ukradnout. Večer nebo o víkendu tam zdravý člověk nezavítal.

A pak po dalších odkladech vyrostlo Forum, které prostor kolem chrámu zaplnilo. Ale najednou, až když to bylo hotové, se stalo něco zvláštního. Lidé, místo aby šli do toho kostela a děkovali Bohu za úlevu, začali si posílat jeho fotky, že to teď vypadá blbě a je to hrozný.

Měl jsem možnost účastnit se slavnostního otevření. Jak se hosté scházeli, jeden kameraman řekl ochrance před vchodem, že půjde dovnitř, ale předtím si ještě natočí kostel. „Nojo, kostel,“ povzdechl si pan ochranka, „ten obestavěnej,“ procedil zlostně mezi zuby. Pochopil jsem, že vznikl nový sportovní klub – Ústecká liga pro pohrdání Forem.

Tento autodestruktivní sport spočívá v šíření myšlenky, že Forum nemělo vůbec stát, pro což je nutné vymyslet jakýkoli důvod. Tím dokážu, jsem pravý Ústečan, který ví, že v Ústí nemůže vzniknout nikdy nic dobrého. Ví, že zastupitelé jsou ďáblové a primátor arcisatanáš. Stydí se, že tu musí žít, a stydí se za svoje město. V tom posledním bodě už se taky začínám cítit Ústečanen.

Nyní se dá v centru dobře nakoupit, a to až do 21 hodin, takže nemusíte jezdit do hypermarketů za městem, když si chcete koupit večeři. Dá se tam dobře zaparkovat a dostatečně dlouho je to zdarma. Obchodní dům Labe, který stojí vedle, hned vyvěsil transparenty, že otevírá i o víkendu. Centrum zkrátka ožilo.

Ale spolek lokálních antipatriotů má ve všem jasno a píše posměšné články, jak se těší, až se Forum bude bourat. Jako by mělo nahoře dvacetimetrovou sochu Gandaloviče, jehož vztyčený prst o dva metry převyšuje věž kostela!

Ona asi pasivita a pesimismus je znakem dnešní doby. Nejlepší je nedělat nic, tím se nic nezkazí. Zakonzervovat minulost! Podobně je to se zámečkem Větruše. Ten osiřel, zchátral, vyhořel, opravil se, sesunul a zase opravil. Teď, když už to vypadá, že by restaurace na něm konečně mohla dlouhodobě fungovat, tak je to zase špatně. Pravověrní Ústečané, místo aby fandili a chodili, hned vykřikují své soudy a předhánějí se v odhadech, kdy zase zkrachuje.

A že tam má vést dokonce lanovka? Můžou mi nad pozemkem natáhnout lano? Samozřejmě že ne, vždyť tam doteď žádné nebylo! Budu si stěžovat na ministerstvu! Co je mi do mého města, vždyť jsem tady já a ještě jeden soused, kterému to musí taky vadit!

Zajímalo by mě, zda takový člověk, který se zlobí třeba kvůli kostelu, v něm někdy byl. Asi těžko, protože svého zpátečnického boha vzývá jinde. Když se nedíváte na letecké snímky, které si všichni Ústečané navzájem posílají, ale jdete tam osobně, vidíte, že místa kolem kostela je dost. Celý prostor mi připadá vzdušnější než dřív a kostel přístupnější. Mimochodem, před válkou byl obestavěný ošklivými vysokými činžáky. Co se týče nedostatku zeleně, nepřipadám si jako lesní Elf, že bych měl chodit nakupovat do korun stromů. Betonový monolit? Ano, je z betonu, on takový roubený obchoďák by se mi asi nelíbil, taky po těch kládách by se špatně jezdilo na střešní parkoviště. Je pravda, že v jiných městech něco takového není, ale taky asi neměli centrum šedesát let srovnané se zemí. Je to pravda nezvyk, ano, pro Ústečana, který se v tom narodil, velký nezvyk, že po takové době volného výhledu je kostel opět v zástavbě, ale jestli je to takový problém, tak ho můžeme zbourat – uvolní se místo a určitě nebude nikdo křičet víc, než křičí teď.

Mrzí mě, že i MF Dnes potvrdila, že je to konec světa, když vysvětlila, že pokud Forum neexistovalo, centrum bylo mrtvé, ale když teď existuje, je mrtvé taky, protože obchody se stěhují do nového střediska a výlohy ve městě zejí prázdnotou. Za ty ceny nájmu tam prý nikdo nepůjde. Dvacet let v tržním hospodářství a ještě jsme to nepochopili! Když jsou ceny nájmu moc vysoké, majitel musí slevit, aby vyrovnal nabídku s poptávkou. Ale že obchody zůstanou prázdné, to by se mohlo stát jen za socialismu. Jestli zůstaneme pasivní a budeme jen kritizovat, tak se do socialismu zase brzy vrátíme.


budeme budeme

Autor: Miloslav Špecián | středa 31.3.2010 10:00 | karma článku: 35,24 | přečteno: 9776x
  • Další články autora

Miloslav Špecián

S Babišem nechci mít nic společného, blog přesouvám jinam

Ačkoli věřím na hodné miliardáře, kteří to myslí poctivě, toto není ten případ. Všichni vědí, co Babiš zamýšlí, tedy kromě těch, kteří ho volí.

17.10.2013 v 21:40 | Karma: 20,63 | Přečteno: 873x | Politika

Miloslav Špecián

Třetí strana zákona

Bylo to jednoho pátečního dne, kdy za mnou do práce přišla moje „kamarádka“. Bohužel ne proto, že by beze mne více než tři hodiny nemohla vydržet, ale kvůli telefonu, který si u mě doma zapomněla. Posadil jsem ji tedy do auta a jeli jsme. Přijíždíme na sídliště, a koukám, parkoviště je ze záhadného důvodu plné. Buď se sjeli úředníci blízkého úřadu, aby jako každý pátek celé odpoledne oslavovali nastalý víkend, anebo se proti mně spikl někdo jiný.

16.4.2012 v 19:03 | Karma: 16,48 | Přečteno: 1067x | Diskuse| Společnost

Miloslav Špecián

Jak vzniká UFO (řešení záhady)

Jsem si jistý, že právě takhle vzniká většina zpráv o „ufech“. Po téhle zkušenosti jsem si uvědomil, jak je snadné takovou dramatickou zprávu vytvořit. Lidí je mnoho a tak se někdo z nás občas přichomýtne k jevu, který je málo pravděpodobný.

8.2.2012 v 21:30 | Karma: 7,95 | Přečteno: 1190x | Diskuse| Věda

Miloslav Špecián

UFO v Ústí nad Labem. Rozluštíte záhadu?

Nevěřím na záhady, ale teď jsem poprvé v životě na vlastní oči viděl něco, co by se hodilo do rubriky Nevysvětlitelné úkazy. Lze vůbec najít nějaké jednoduché vysvětlení?

27.1.2012 v 20:40 | Karma: 15,93 | Přečteno: 2008x | Diskuse| Věda

Miloslav Špecián

Italská loď a evropská flotila

Kapitán italské lodi jel několikrát příliš blízko ostrova, až nakonec narazil, za což se stal italským národním padouchem. Ale že celá Itálie „pluje“ plnou parou proti bariérovému útesu, ve kterém prostě není ani skulinka k proplutí, to nikoho nevzrušuje.

22.1.2012 v 17:40 | Karma: 22,99 | Přečteno: 1209x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci zvýšili ochranu zemědělské půdy i omezení jejího prodeje cizincům

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  11:40

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Evropa otevřela dveře džihádistům, Londýn a Paříž nepoznáte, hlásá Trump

3. května 2024  11:34

Donald Trump krátce po potlačení propalestinských protestů na několika amerických univerzitách...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2875x
Počítačový programátor. Ve volném čase se věnuje počítačovému výtvarnému umění, malbě a psaní. Zajímá se o astronomii, kosmonautiku, fyziku a další exaktní vědy. www.specian.cz

Seznam rubrik