Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Gaza: čísla obětí sedí, liší se nálepky

Zpochybnit fakta, která nás znepokojují, je jedním z nejběžnějších způsobů, jak se vyrovnat s realitou, která se nám nelíbí a nehodí. Počítání mrtvol v Gaze se stalo důležitější než to, kdy válka skončí a jak.

Dnešní článek o otaznících okolo počtu obětí izraelských vojenských operací v Gaze je zklamáním. Čtenáři idnes si zaslouží více.

Pomiňme to, že v článku je překlep, když tvrdí, že „do kategorie dětí jsou počítání i mladíci od osmnácti let“, a doufejme, že to je překlep jediný. Článek dlouze vysvětluje, proč nemůžeme věřit údajům palestinského Ministerstva zdravotnictví, protože „je zvláštní, aby tři čtvrtiny mrtvých v Gaze byly ženy a děti“. Faktem však je, že děti do 18 let zde tvoří polovinu populace. Jde o hodnověrné údaje ze zdrojů Statista a Population Reference Bureau. Nejpočetnější věkovou skupinou v Gaze jsou děti ve věku 5 – 9 let. Pokud připočteme dospělé ženy, počty až tak „zvláštní“ nejsou. Pokud čtenář dočte až na konec, musí se podivit, když sám autor uznává, že počty obětí zveřejněné Izraelem „jsou podobné těm od Hamásu. Nejde o to, že by Hamás nadsazoval počty mrtvých, rozdíl je v proporci“.

Podle prohlášení Benjamina Netanyahua zveřejněného v Times Of Israel 13. května bylo během válečných operací zabito okolo 30 tisíc lidí, z toho 16 tisíc civilistů (tedy víc než polovina).

A to je zajímavé hned ze tří důvodů. Za prvé, aby stát Izrael prostřednictvím svého premiéra zveřejnil vlastní počty zabitých Gazanů, musí vést svou vlastní evidenci (což není nic překvapivého). U každé z obětí navíc rozlišuje, zda šlo o bojovníka Hamásu, nebo ne, což znamená, že evidence je osobní a jednotlivá. A za třetí, Izrael nikdy nezveřejnil, kolik z 16 tisíc jím uznaných civilních obětí tvoří děti a ženy (i když vzhledem k předchozímu jejich počty musí mít), aby pomohl potvrdit nebo vyvrátit údaje zveřejňované Palestinci.

V šuplíku „civilisté“ je totiž počet obětí pro veřejnost přijatelnější, než kdybychom věděli, kolik bylo zabito novorozenců, kolik malých dětí, kolik větších dětí, kolik žen, kolik seniorů.

U žádného jiného probíhajícího konfliktu není veřejná poptávka po přesných datech v reálném čase tak obrovská. Chceme něco, co technicky není dost dobře možné. Jako by snad 16 tisíc zabitých civilistů bylo ok, ale kdyby jich bylo 20 tisíc, tak nám to začne vadit? Nebo až u stovky tisíc? Půl milionu? Je jisté, že každá ze stran prezentuje realitu tak, jak se jí to hodí nejlépe.

Děti by neměly být zabíjeny. Ať už jde o 36 dětí, které zabil Hamás 7. října v Izraeli, nebo minimálně 7 797 dětí (možná ale 14 500 dětí), které byly doposud zabity v Gaze podle údajů OCHA (The United Nations Office for Coordination of Humanitarian Affairs).

Mnozí sociologové si lámou hlavu, odkud se mezi Čechy bere až nekritická adorace izraelské vlády, mnohem vyšší než v samotném Izraeli. Myslím, že to je jednoduché: jde o strach z islámu, terorismu a kriminality. Ne nadarmo se říká, že nepřítel mého nepřítele je můj přítel. Dokud totiž budou v Německu, Francii, Itálii či Británii takřka denně napadány a znásilňovány ženy i nezletilé dívky, dokud se Evropa nedokáže vypořádat s vlastními problémy a zvýšit bezpečí svých občanů a jejich ochranu před radikálními islamisty, těžko se bude veřejnost schopna podívat na konflikt probíhající v Gaze objektivněji a bez vypjatých emocí. A civilisté budou dál umírat a média se budou dál důsledně vyhýbat zveřejnění fotografií mrtvých dětí nebo těch, kterým letecké nálety utrhaly ruce a nohy, protože by to aspoň v některých mohlo vzbudit lidskost a sympatie, které se teď nikomu nehodí.

Autor: Valérie Špátová | neděle 19.5.2024 13:01 | karma článku: 0 | přečteno: 19x
  • Další články autora

Valérie Špátová

A když vydržíte, uvidíte zlaté prasátko

Zlaté prasátko je skvělá věc. Zvlášť když jeho zjevení, na rozdíl od našich vánočních tradic, není v čase přesně určeno. To se potom dá slibovat a žádat, abychom vydrželi, až do nekonečna.

3.3.2021 v 13:56 | Karma: 23,70 | Přečteno: 786x | Diskuse| Společnost

Valérie Špátová

Ekonomický imigrant praotec Čech

...tuším kolem hory Řípu mezi dvěma řekami, Ohří a Vltavou, prvá zařídil svá sídla, prvá založil obydlí a radostně na zemi postavil bůžky, jež sebou na ramenou přinesl.

8.8.2019 v 17:32 | Karma: 15,52 | Přečteno: 699x | Diskuse| Společnost

Valérie Špátová

Auto přejelo seniorku. Mladíci umlátili bezdomovce. Potopila se loď s migranty.

Sdělení zprávy? No, je to blbý. Auta by neměla přejíždět lidi a umlátit člověka k smrti, hm, to je taky silný kafe. Ale víte co? Moc se tím netrapte.

4.7.2019 v 17:59 | Karma: 12,48 | Přečteno: 684x | Diskuse| Společnost

Valérie Špátová

Ziskovky aneb charita ze státního rozpočtu

Znám jednu farmu. Farmu biofarmu. Leží v malebném, hornatém koutu naší krásné země. Každý rok tam na jaře traktory stahují z lesů telata, co nepřežila zimu venku.

10.9.2018 v 8:08 | Karma: 40,24 | Přečteno: 1779x | Diskuse| Společnost

Valérie Špátová

Příroda si s lidstvem poradí! Vážně?

Vysychání vodních zdrojů, lokální války, migrace, to vše nás podvědomě vede k jednomu jedinému tématu: přelidnění. Začíná nás tady prostě být moc. Až příliš.

16.8.2018 v 11:13 | Karma: 24,21 | Přečteno: 1257x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Sociální dávky lákají uprchlíky z Afriky, notovali si Dostálová s Vondrou

2. června 2024

Migrační pakt je podle lídra koalice SPOLU Alexandra Vondry nedostatečný. Uvedl to v diskusním...

Malostranský zápisník: Kdo byl Karel Kramář? A co je forčeking?

2. června 2024

Premium Zlatí kluci z Prahy i jeden profesor z Brna si možná rozšířili obzory. Supermatka Jermanová nakojí...

Braniborskému Bernau pomohlo proti husitům pivo, teď to slaví spolu s Čechy

2. června 2024  12:51

V braniborském Bernau nedaleko Berlína v neděli vrcholí třídenní husitské slavnosti, které jsou...

U Brněnské přehrady zkolaboval cyklista. Resuscitace nepomohla

2. června 2024  12:46

Pomoc jihomoravských záchranářů potřebovalo v sobotu několik cyklistů. Na Brněnsku ošetřili ženu,...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2086x
Hodná feministka, která věří v sílu přírody a humoru

Seznam rubrik