Kdo sakra okrádá malé děti??

To si takhle jednou vyrazíte s dětmi na hřiště a …. „Kde je klouzačka?!“ – otázka zní ze všech stran. Přesně tohle zažili minulý měsíc rodiče v Úvalech u Prahy. Kdosi se tu v noci vypravil na hřiště na Slovanech, které vybudovalo občanské sdružení Otevřené Úvaly i z příspěvků místních rodin, a modrou skluzavku, která dělala radost mnoha dětem, si jen tak odvezl. Bohužel byla vcelku jednoduše vsazena do konstrukce.

Kdopak se ted na ní asi klouže?

Ještě si onen dotyčný vychytrálek přibalil na cestu provazový žebřík, který visel na zkroucené skobě.

Jak vysvětlit maličkému dítěti, že už se tady klouzat nebude, a nebude ani lézt po žebříku, protože se někomu hodily tyto veřejné atrakce na JEHO zahrádku, jen a jen pro JEHO dětičky?

 Hřiště tu fungovalo v plné parádě necelý rok a půl. Teď se dá říct, že to byl možná až úspěch.

 

Co k takové věci dodat?

Od lidských hyen, které se nebojí okrádat ty nejmenší, demolovat a vykrádat hroby apod. to začíná – a končí to tunely a milionovými (nebo dnes už dokonce miliardovými?) úniky z veřejných zakázek.

 

Krást se prostě stále vyplácí.

Proč?

Asi vážně proto, že hrozí jen pokuta, podmínka, maximálně (vcelku pohodlné?) vězení.

Nezbývá, než v úvahách zajít až trošku do klišé - že by opravdu ty středověké veřejné fyzické tresty měly něco do sebe?? Bez prstíků či ruky se špatně krade, s cejchem na čele se špatně chodí do společnosti, pranýř také určitě není příjemný. O bičování nebo dokonce galejích ani nemluvě.

 

Ne, nenabádám k novodobým krvavým trestům, v dnešní humánní, někdy pseudohumánní a pseudotolerantní společnosti nemyslitelným, ale k přísnějším postihům určitě.

 Minimálně k tomu, aby si ti, kteří okrádají nás (asi „blbé“) poctivce, citelně vše odpracovali. Když už je tedy policie dopadne a soudy odsoudí.

Takový fantom dětských hřišť by mohl dost dobře řadu měsíců zdarma (no dobře, za stravu a nocleh za mřížemi nebo v domácím vězení:-) další hřiště opravovat, renovovat, budovat – pěkně ve stylu hesla oko za oko, zub za zub.

Není to pěkná představa?

 

Doufejme, že se konečně podobně zasní i naši zákonodárci a nezůstane stále jen u slov (aktuálně předvolebních).

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Eva Souhradová | čtvrtek 22.4.2010 23:11 | karma článku: 27,68 | přečteno: 3140x