Poslanecká hmyzologie aneb Benda vytrvalý

Využít partajního rojení a vznést se s ním do poslanecké sněmovny je jedna věc, ale udržet se v ní po dlouhá léta je věc druhá. Představitelem těch úspěšných je například benda vytrvalý. 

Tento odolný parlamentní brouček už stačil v parlamentu dokonce zešedivět. Na rozdíl od berušky zelienkové si však už dlouho udržuje příslušnost k jednomu roji a nemění výsostné znaky. Řád vytrvalí má řadu různých zástupců, ale bendové mají vedle vytrvalosti i další pozoruhodné rysy.

Především vlastně nikdy nebyli ničím jiným než poslanci. Takoví bendové přilétají do poslanecké lavice rovnou ze školy. Nepotřebují se zatěžovat reálnými zkušenostmi z nějaké skutečné profese. Je snad poslanec skutečná profese? Není – a dokonce by ani neměla být.

Trnitá bývá cesta politických brouků k vysokoškolskému vzdělání. Wikipedie píše, že jednu fakultu nedokončil „kvůli revolučním událostem“ a druhou „kvůli zaneprázdnění následnou politickou činností.“ Naštěstí se ho ujala přívětivá náruč plzeňské právnické fakulty…

Jak může takový poslanec bez reálných životních zkušeností o reálných životních problémech hlasovat? Možná by bylo nejlepší opakování mandátu omezit zákonem. No ale copak si kapři vypouštějí rybník? Spíš je pro mnohé benda vytrvalý vzorem a závistivě po něm pokukují.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Zdeněk Sotolář | pátek 29.7.2016 13:49 | karma článku: 37,85 | přečteno: 1244x