Naše budoucnost? Jak jednoduché!

Přece stačí nařídit povinnou maturitu z matematiky. Pro všechny. Alespoň tak si to představují její zastánci. Všichni jsme stejní, všichni musíme maturovat stejně! Nebo ne?

Například jistý pan Karamazov z ODS v článku na Svobodném fóru. Na začátku tvrdí, že matematiku potřebujeme kvůli analytickým schopnostem, ale na konci stejně přichází s barvou ven: musíme mít znalosti z matematiky. Znalosti. Znalosti. A v tom je právě háček.

Však jaké znalosti by to měly být? Dokážeme zařídit, aby to byly stejné znalosti úplně pro všechny? Pro gymnazistu a strojaře stejně jako pro kuchařku a kosmetičku? Máme před sebou dvě cesty. Buď necháme spoustu maturantů tvrdě „padnout“, nebo budeme muset jednoduše „slevit“.  A kolikpak těch znalostí po slevě zbude?

Udivuje mě, že máme pořád co do činění se zastánci plošných řešení: stejné testy pro deváťáky, stejné přijímačky na střední, stejná maturita, pak další stejné přijímačky na vysokou. Jsme tak stejní? Co kdybychom nechali studentům volbu. Opravdovou, svobodnou a odpovědnou. Možná se tím naučí víc.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdeněk Sotolář | středa 1.7.2015 13:07 | karma článku: 11,65 | přečteno: 486x