Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Děkuji za komentáře. Chtěl bych dodat ještě jednu věc: o maturitě se stále mluví jaksi od konce. Jak by měla vypadat. Ale začít by se mělo od začátku tím, k čemu by vlastně maturita měla být. Kdo ji potřebuje, nebo nepotřebuje, kdo ji musí, nebo nemusí mít. Pochybuji ale, že maturita může být v nějakém ohledu stejná jako před padesáti lety.

0 0
možnosti

Vážený pane.

Také jsem nějaký pátek učil. Je mně podstatně více jak Vám a tak něco pamatuji. Pamatuji doby, kdy se na zakončení základní školy dělaly závěrečné zkoušky. Něco jako malá maturita. Takže žák musel prokázat že něco umí. Nejlepší (+ protekční) šly na SŠ, velmi dobří a část dobrých do strojírenských učilišť, dobří na ostatní řemesla. A zbytek, mnohdy 10-15% přímo dělat. I dvouletá střední škola byla považována za slušné vzdělání.

A nějaké řeči o tom, že to, nebo ono nebudu v životě potřebovat se nevedli. Nebyl ovšem internet a tím i názory: proč ne to biflovat, když si to můžu vygůglovat.

Taky ovšem nikoho nenapadlo, že kadeřnice, nebo kominík musí mít maturitu. Vyučenec byl tovaryš, po pár letech, možná, i odborník. Ale mistrů bylo poskrovnu.

1 0
možnosti
Foto

Pane Sotoláři, bylo by dobré si uvědomit, že existují podmínky nutné a podmínky dostačující (např. i to se probírá v matematice :-)).

Tvrdí-li někdo, že maturita z matematiky je dostačující podmínkou šťastné budoucnosti, jak se snažíte naznačit svým textem, samozřejmě se mýlí.

Ale maturitu nemusí mít každý, není k tomu žádný důvod. Pokud tedy někdo na matematiku nestačí, proč by musel mít maturitu? Ta přece není ani nutnou, natož dostačující podmínkou budoucnosti a snižovat úroveň maturity je tedy zbytečné.

1 0
možnosti

Jejda, to je ale nonsence. Každý by si mohl vybrat? 

Za nás jsme museli držet hubu a krok a výuka byla 

dobrá, museli jsme se zkrátka snažit a učit! Dobrá!

Poznala jsem ji i jiných zemích (myslím tím civilizované).

Na nás neměli ! A dnes studenti, chudáci,  stěžují...

1 0
možnosti

Viděl jste v posledních letech zadání maturitního testu z matematiky? ;-(  

To není žádná matematika, to jsou počty pro základní školu a slušný deváťák musí takovým testem projít.  

Není důvod, proč by maturita měla mít nějaké výjimky. Pokud na některé škole převažuje praktická výuka nad všeobecným vzděláním do té míry, že absolventi by neprošli ani takhle primitivním testem, měla by škola končit výučním listem, nikoli maturitním vysvědčením.

2 0
možnosti
  • Počet článků 289
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 888x
Píšu jen tak, pro radost. Ne vždy z radosti.

Seznam rubrik