Inkluze jako byznys

Debaty o inkluzi naplňují všechny druhy médií, ze všech stran se ozývají varovné hlasy. Jenom ministryně školství a její náměstkové jako by za neprodyšnými zdmi pevnosti na Karmelitské nic neslyšeli.  

V páteční televizní debatě Máte slovo bývalé kotelnice Jílkové působil pan náměstek Fidrmuc jako věrozvěst z časů první pětiletky. Jakápak rizika, stačí si vyhrnout rukávy, a když to jde na jedné škole, musí to jít samozřejmě rovnou na všech. A nejlépe co nejdříve. – Proč? Inu, nezapomínejme, že inkluze je také očekávaná báječná příležitost pro byznys.

Nejistota, zmatek a rizika – které inkluze diktovaná z Bruselu přináší státním základním školám – přinese naopak hojnou žeň školám soukromým, jak upozornila mluvčí Rozhněvaných matek. A stačí sledovat veřejné zdroje a nikomu neunikne, že soukromých škol právě v tomto inkluzívním čase přibývá. SCIOškola nemá ani jeden rok a už otevírá další dvě pobočky.  

Stejný byznys se začíná točit kolem mýtických asistentů. Příležitosti se chápou neziskovky, např. takový Rytmus už dnes nabízí vzdělávací kurz pro asistenty za 9500 KČ. Jistě nezůstane sám a na své si určitě přijdou další agentury a jako v minulosti i pracovníci MŠMT jako vedlejší příležitost. Bodejť by pak inkluze neměla u mnohých podporu. Kšeft je kšeft.

Autor: Zdeněk Sotolář | sobota 7.11.2015 13:12 | karma článku: 30,77 | přečteno: 948x