Kabát hanby těch, kteří řeční o Palachovi.

 „Nic nechybí na kabátu hanby, který důstojně nese většina řečníků. Prázdnota, zkroucení jejich slov, ze kterých jsou vyšlapány smysl i pravda ...

"Palachův krok mnozí nepochopili a nechápou dodnes. ... jsou jak pohozené pet láhve, které mění krajinu v jedno obrovské smetiště."

Tak taková i jiná kritická slova pronesl Mons. Prof. PhDr český katolický kněz Petr Piťha, CSc., dr. h. c. v kostele Matky Boží. Člověk, který před padesáti lety držel čestnou stráž u rakve Jana Palacha.

Člověk, který se stal pro své názory terčem útoků za bývalého režimu, stejně jako dnes od různých levičáků,neomarxistů, homosexuálů, genderistů i odpůrců z vlastní církve.  Jeden z mála, který umí říci slova o činu Jana Palacha, aniž by stál o nějaké zviditelnění své osoby.

Nikdo si dnes neklade otázku, proč se Palach upálil, protože každý si myslí, že to ví a vykládá do světa jeho (své) důvody. Nemůžu si pomoci, ale celá ta mediální inscenace s nafukovanou opulentností připomínající kritizované oslavy z minulého režimu, na mě tak působí. Je mi líto těch, na které se v médiích nenašlo místo, jako například pro polského otce rodiny  Ryszarda Siwiece, který se v roce 1968 na protest proti okupaci ČSSR upál na stadionu před sto tisíci diváky za přítomnosti vedení polské komunistické strany.

Přehnaná oslava Palacha mohla sebevraha z Václavského náměstí ovlivnit, míní psycholog Karel Havlík. 

Otázkou je proč? Kdyby po sobě zanechal dopis, ve kterém by tvrdil, že to udělal na protest proti Putinovi, agresi Ruska a v boji za demokracii a lidská práva - tak by byl pro vás a média co?

V případě, že by v dopise stálo, že se chce upálit proti celosvětové agresi USA a NATO, pobytu cizích vojsk na území ČR a chtěl svým činem vyburcovat lidi k vystoupení Z EU, tak by byl  ......?

Jeden den "grilují" komunisty (oprávněně) za Palacha a druhý den se jde upálit někdo jiný v tomto politickém systému ...

 

Autor: Radek Šostý | neděle 20.1.2019 11:39 | karma článku: 33,60 | přečteno: 1422x