Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stručný průvodce po volebních slibech

Místo přísně se tvářících žen s výtisky Strážní věže postávají u výstupů z metra aktivisté nabízející nám úplně jinou (lepší?) budoucnost a ve vzduchu je cítit příslib koblih - neklamné znamení, že další volby jsou za dveřmi.

Reklamní agentury mají žně. Kandelábry jsou polepené plakáty, protože billboardy už nezvládají ten myšlenkový kvas, schránka na dopisy přetéká letáky, místo přísně se tvářících žen s výtisky Strážní věže postávají u výstupů z metra aktivisté nabízející nám úplně jinou (lepší?) budoucnost a ve vzduchu je cítit příslib koblih - neklamné znamení, že další volby jsou za dveřmi.

Je jen škoda, že volební štáby všech stran a uskupení se natolik vyčerpaly vymýšlením dávno objevených forem reklamy, že už jim nezbývají síly na obsah toho, čím chtějí získat hlasy voličů. Ne že by se v jejich nabídce nevyskytovaly perly, ale ty více než promyšlenou reklamu na podnikatelský záměr ukořistit co nejvíce hlasů připomínají střelbu do vlastní nohy, ba občas i pokus o sebevraždu kouzlem nechtěného.

Třeba takový Petr, ten co Prahu fakt nakopne. Po zkušenostech s jeho předchůdkyní jen váhám, do které části těla to bude. Ale, jak ujišťuje jeho velký šéf, Petr to jistě zvládne, protože má číslo na jeho mobil.

Řízení státu jako firmy se posunulo na nejvyšší úroveň - k živnosti. Jen živnostník přece zná detaily svého podniku tak dokonale, jako zná Andrej potřeby všech měst, v nichž kandiduje hnutí předstírající, že neví, že líp už bylo. A všichni mají jedno společné - číslo na mobilní telefon svého šéfa. Jako na dětském pískovišti; „Dej mi ten kyblíček, nebo přijde můj větší brácha a uvidíš.“ Jen nevím, jestli je sázka na velkého bratra tím, co bych jako volič chtěl slyšet.

Modrá je sice dobrá, ale promodralé obličeje protagonistů strany, za kterou v dávné minulosti vyhrávala volby i tenisová raketa, moc dobře nevypadají. Snad by měly větší úspěch v parném létě, ale jako na potvoru se ochladilo a výhled počasí do voleb už žádné oteplení neslibuje. A tak pro jistotu vše doplňuje dnes už jen zbožné přání „Praha volí ODS.“

 „Jasně,“ křičí z volebních plakátů oranžoví. V posledních letech namalovali modré čáry placeného parkování skoro po celé Praze, ale teď „jasně“ slibují 0 Kč za 100 hodin parkování pro návštěvy a řemeslníky. Jen nevím, kdo to bude evidovat a měřit. Úplně jasné ovšem je, kdo doplatí těch dvacet korun za jízdné taxíkem k lékaři pro seniory na taxikáři běžně požadovanou sumu. A jejich kandidát na primátora Brna říká jasně „popelnice zdarma dětem a seniorům“. To už je něco! Děkovat netřeba, stačí volit a budoucí pan primátor to jistě zatáhne ze svého platu.

Ale i v dalších městech se kandidáti činí. „Havířov bez migrantů!,“ požaduje kandidátka na primátorku za ČSSD ve městě, kde má migrační pozadí většina obyvatel (město mělo v roce 1950 necelých 13 tisíc obyvatel a od roku 1991, kdy jich bylo 86 297, jejich počet trvale klesá), je to skutečně aktuální akční program. Ale soutěž o velkou cenu Havířova stejně nevyhrála - na body jasně vedou místní Nezávislí & Zelení. „Nemáme se za co stydět a nebudeme nic skrývat!“ hlásá hrdě do světa pětice nahých postav, které paradoxně skrývají za netransparentní tabulí s názvem svého uskupení snad to jediné, co by na nich pro některé voliče mohlo být zajímavé, a v době, kdy údajně existuje 63 druhů pohlaví, vyvolávají řadu otázek.

Kouzlo nechtěného však dotáhli k dokonalosti komunisté.  „Vaše starosti - náš program,“ říkají úplně na rovinu a já se přiznávám, že jim tentokrát opravdu věřím.

Autor: Emrich Sonnek | pondělí 24.9.2018 14:24 | karma článku: 17,48 | přečteno: 377x
  • Další články autora

Emrich Sonnek

Těžký návrat do civilizace

S vědomím, že na zastávku je to pět kilometrů je mi jasné, že prostá chůze mi stačit nebude, a tak vybíhám. S batohem na zádech to sice není ideální ani příliš rychlé, ale další autobus jede podle jízdního řádu až za hodinu.

12.7.2023 v 14:23 | Karma: 15,32 | Přečteno: 369x | Diskuse| Společnost

Emrich Sonnek

Hrozná zkušenost s hrozny

"Chcete třešně? Vezměte si, mám jich tady plný koš," nabídl mi muž s česáčkem na skoro třímetrové tyči podíl na svém sběru.

3.7.2023 v 16:33 | Karma: 16,99 | Přečteno: 486x | Diskuse| Společnost

Emrich Sonnek

Trapas se stovkou slov

Za časů, kdy o mě jevily zájem ženy mnohem starší než já, ale přesto nejen v mých očích mladé, našli jsme se spolužákem letní brigádu v jednom horkém provoze.

17.6.2023 v 10:24 | Karma: 12,87 | Přečteno: 350x | Diskuse| Společnost

Emrich Sonnek

Globální oteplování

Zřejmě v důsledku výrazného poklesu průmyslové výroby se nad Evropou objevila uhlíková díra. Představte si Zemi jako obrovský skleník, v němž někdo rozbil střešní sklo právě nad Evropou.

14.6.2023 v 11:34 | Karma: 22,96 | Přečteno: 469x | Diskuse| Společnost

Emrich Sonnek

Placebo účinkuje spolehlivě

A nedávno jsem si díky tomu na vlastní smysly, tedy přesněji na vlastní chuť vykoušel, jak účinkuje placebo.

12.6.2023 v 17:52 | Karma: 14,16 | Přečteno: 425x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:46

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

  • Počet článků 258
  • Celková karma 14,68
  • Průměrná čtenost 881x
Přiznávám, že nic z toho, co jsem napsal, píšu nebo se chystám napsat, není pravda, ale jen můj pohled na věc. Jediná jistota, kterou vám mohu poskytnout, je, že četbou mých textů přijdete o větší než malé množství svého času.