Co říká tulipán?

Nejenom slovy můžeme vyjádřit naše myšlenky a pocity. Nejkrásnějším jazykem světa, kterému snad rozumí všichni, jsou květiny. Ale jak se to vůbec stalo, že k nám květiny začaly mluvit?

Musíme se vrátit na počátek 18. století k Lady Mary Wortley Montanu, která za svého času cestovala do Orientu a podávala zprávy o komunikaci skrze květiny ve svých „Dopisech z Orientu“, od této doby se dostala řeč květin na veřejnost a začala se běžně používat.
V Evropě byly květiny sice znamením lásky a galantnosti, ale kromě toho, že jsou krásné, mají v sobě skryté tajemství. Kytice z jednoho druhu květin nebyly do poloviny devatenáctého století běžnou záležitostí, a tak vznikl bohatý systém znaků, skoro tak komplikovaný jako cizí řeč. Podle toho, jak se kombinovaly rozličné květiny, měnil se jejich význam.

Když se řekne "tulipán"...
Tato krásná květina původem z Číny, která se v současné době spojuje nejvíce s Nizozemím, je  ideální květinou k vyjádření lásky, "Miluješ nádherně". Žlutý tulipán značí přílišnou pýchu obdarovaného, avšak dle některých pramenů říká „Ve tvém úsměvu je slunce“, oranžový značí povrchní krásu bez duševních kvalit  a různobarevný „Máš krásné oči.“.

Dámy!
Nespoléhejte však na to, že muž květomluvu zná, nepátrejte vždy po tom, proč vám květiny dal ani jaké jsou barvy.
Vždyť nejkrásnější je způsob, jakým je nám květina darována.  Avšak, nezapomínejme na to, že někteří muži  věnují květiny  s citem a láskou, aniž by to na první pohled bylo patrné.

A muži?

Nezapomínejte na květiny pro ženy, máme je rády darované jen tak bezdůvodně, mnohdy se však jimi leccos vyřeší nebo alespoň vylepší.

Ke květinám se dá přivonět, obdivovat jejich tvar, barvu, různé změny,jejich odcházení, vše má svůj vyměřený čas. Ale dají se i zvěčnit, abychom mohli oživovat hezké vzpominky.

Nabízím vám pár pohledů, jak jsem si o víkendu užívala darované tulipány.

A všemu se blíží zánik...

Autor: Soňa Pražáková | úterý 1.4.2014 21:50 | karma článku: 10,47 | přečteno: 729x
  • Další články autora

Soňa Pražáková

Scuk na zámku Jemniště

3.6.2024 v 10:56 | Karma: 16,02

Soňa Pražáková

Lidově zvaný Prokopák

28.4.2024 v 17:51 | Karma: 18,31