Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Muž, který se vloupal do královniny ložnice

V noci 8.července 1982 ulehá královna Alžběta II. do postele s vědomím, že žije v jedné z nejlépe střežených budov na světě. 

Její ložnice je  neustále hlídána ozbrojeným policistou, ve většině místností jsou alarmy, rozsáhlé zahrady Buckinghamského paláce obklopuje vysoká čtyřmetrová zeď opatřená bodci a ostnatým drátem. Prolomit takové zajištění se zdá být nemožné. 

Jeden Londýňan jménem Michael Fagan si to, ale nemyslí. Tento 33letý muž, který před pár týdny navštívil zahrady Buckinghamského paláce si všiml něčeho zvláštního, jak málo stráží chrání sídlo Jejího Veličenstva. V tu chvíli ho napadlo vloupat se dovnitř. Tato myšlenka se záhy stala posedlostí.

V ten samý den se Michael k paláci vrátil a přelezl obvodovou zeď. Vyšplhal se po okapové rouře a nezajištěným oknem se dostal dovnitř. Přibližně v 11 hodin večer služebnou Sarah Cartrovou vyrušili podivné zvuky. "Otočila jsem se k oknu a uviděla zvenku na rámu čísi prsty. Na chviličku jsem zahlédla i tvář muže." Vyděšená služebná vyskočila z postele a vyběhla na chodbu. Právě včas. Jakmile za sebou zavřela dveře, Michael se protáhl oknem a přistál na podlaze její ložnice. Podařilo se mu vloupat do Buckinghamského paláce.

Když už byl uvnitř, rozhodl se prozkoumat celý palác. Bloumal chodbami a četl si štítky na dveřích, na kterých byla napsána jména majitelů pokojů. Později vzpomíná:  "V jednom pokoji byla princezna Anna a v druhém zase kapitán Mark Phillips. Rozhodl jsem se, že je nebudu rušit." Když uviděl dveře s nápisem "princ Filip" neodolal a a vzal za kliku. Pokoj byl prázdný. Později si uvědomil, že princ Filip byl v té době na návštěvě u prezidenta Reagana. Potom sešel dolů do poštovní místnosti, kde stála láhev kalifornského vína, několik sýrů a sušenky. Protože Michael dostal chuť se napít - vypil půlku láhve. Snědl také velké množství sýra a sušenek. 

Mezitím služebná Sarah, jejímž oknem se vetřelec dostal dovnitř, vyhlásila poplach a začal hon na údajného vetřelce. Naštěstí pro něj, nikoho nenapadlo prozkoumat poštovní místnost, kde se opíjel vínem prince Charlese a jedl drahé sýry.

Poté, co údajně nějakou dobu seděl na trůnu, se rozhodl palác opustit, odešel dveřmi, které vedly do zadních zahrad. Nikým nezpozorován.

Měsíc po této první návštěvě se Michael rozhodl vloupat do paláce znovu, s cílem setkat se samotnou královnou.

9. července okolo šesté ráno opět přelezl obvodovou zeď. Když se podíval směrem k západním křídlu uviděl otevřené okno. Vlezl jím dovnitř a ocitl se v místnosti, kde se nacházela sbírka známek krále Jiřího V. v hodnotě mnoha milionů dolarů. Bohužel místnost byla zamčená. Michael měl však zase velké štěstí, pomocí okapové roury se vyšplhal do dalšího otevřeného okna a ocitl se v pokoji, který patřil muži zodpovídajícímu za královninu bezpečnost. Mezitím už stačil spustit dva alarmy, bohužel si policie myslela, že selhal systém, a tak jej vypnula. 

Michael mezitím kráčel palácem a obdivoval malby. V jednu chvíli narazil na skleněný popelník, který omylem rozbil a pořezal si ruku. Minul dokonce i palácovou hospodyni, která předpokládala, že patří k personálu a popřála mu dobré ráno. 

Za pár minut stanul přímo před královninou ložnicí. Bohužel pro královnu, před dveřmi její ložnice nestála žádná ozbrojená stráž. Policistovi, který měl hlídat dveře do královniny ložnice, právě skončila noční směna a jeho nástupce zrovna venčil královniny psíky corgi, takže královna zůstala bez ochranky. Michael tak bez povšimnutí vstoupil do královniny ložnice. Když odhrnul závěsy na její posteli s nebesy, sedl si na postel a obdivoval krásně vyšívanou noční košili Její Výsosti. V tu chvíli se panovnice probudila.V té době jí bylo 56 let a před sebou měla cizího muže s krví na rukou. 

Panovnice byla vyděšená. "Co tady děláte?" řekla rozhněvaně. Vzápětí stiskla noční poplašní zvonek, avšak před jejími dveřmi stále nestál žádný strážník. Použila telefon a řekla palácové recepční, aby ihned zavolala na policii, že v její ložnici je vetřelec. Ale police nepřicházela. Za šest minut telefonovala královna znovu. Zvuky telefonu přitáhly pozornost služky pracující ve vedlejším pokoji. Vešla do královniny ložnice, kde uviděla cizího muže, jak sedí na královnině posteli. Pod záminkou, že mu dají cigaretu se jim nakonec podařilo odvést nezvaného hosta do nedaleké přípravny jídel. Tam se k nim přidal královnin lokaj, který se vrátil s procházky se psy. Ten Michaelovi nabídl sklenku vína s cílem udržet ho v klidu. Všiml si totiž, že je z něj cítit alkohol. 

Když přišli policisté. Michael Fagan byl zatčen. Později stanul před soudem, kde byl souzen jen za přečin proti veřejnému pořádku a za krádež vína (až v roce 2007 schválili zákonodárci, že vloupání do paláci je trestným činem, který je trestán odnětím svobody). Všechna vznesená obvinění byla nakonec stažena a soud předal Michaela do péče psychiatrie. V psychiatrické léčebně strávil šest měsíců, než byl v lednu roku 1983 propuštěn. Svého činu nikdy nelitoval. 

Autor: Sofie Černá | pondělí 10.7.2023 19:52 | karma článku: 11,56 | přečteno: 307x
  • Další články autora

Sofie Černá

Šílení vědci

Historie je plná vědců, kteří zašli ve jménu vědy velmi daleko. Někteří prováděli hrozné, neetické experimenty na lidech, zatímco jiní experimentovali sami na sobě.

8.6.2024 v 16:15 | Karma: 8,36 | Přečteno: 243x | Diskuse| Ostatní

Sofie Černá

Plavba na lodi Beagle

Beagle byla loď královského námořnictva, jejímž nejznámějším pasažérem byl anglický přírodovědec Charles Darwin, který na lodi prožil téměř pět let. Během své cesty kolem světa studoval geologické jevy, fosilie a živé organismy.

20.4.2024 v 16:02 | Karma: 9,88 | Přečteno: 211x | Diskuse| Ostatní

Sofie Černá

John Snow

John Snow se narodil 15. března roku 1813. Jeho otec byl dělník. Malý John byl velmi nadaným a zvídavým dítětem. Jeho matka tak vzala veškeré své jmění, které ji zůstalo po rodičích a zaplatila mu vzdělání na soukromé škole.

25.3.2024 v 4:44 | Karma: 16,24 | Přečteno: 270x | Diskuse| Ostatní

Sofie Černá

Hans Joachim Albert Litten

Hans Litten-28letý právník, který už dlouhou dobu obhajoval spodinu berlínské společnosti, bez nároku na honorář. Nyní stojí před velkou výzvou. Na lavici obžalovaných před ním stojí samotný Adolf Hitler, vůdce nacistické strany.

3.12.2023 v 18:28 | Karma: 11,42 | Přečteno: 169x | Diskuse| Ostatní

Sofie Černá

Rudý Frankenstein

Ilja Ivanovič Ivanov byl ruský biolog se specializací na umělou inseminaci, který se proslavil svými experimenty s mezidruhovým křížením. Podařilo se mu vytvořit křížence zebry a osla nebo křížence zubra a krávy.

24.10.2023 v 17:25 | Karma: 0 | Přečteno: 56x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Ukrajinec na Plzeňsku odpálil manželce ve vagině petardu, dostal 18 let vězení

27. června 2024  6:50,  aktualizováno  9:47

Krajský soud v Plzni poslal na 18 let do vězení Ukrajince, který podle obžaloby loni v září na...

Pozabíjejme rodiny útočníků z Dagestánu, ostatní to odradí, vyzývá Kadyrov

27. června 2024  8:54

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov na setkání s bezpečnostními složkami navrhl, aby byl zabiti rodinní...

Poslanci budou schvalovat kandidáty na letošní státní vyznamenání

27. června 2024  5:53,  aktualizováno  8:46

Přímý přenos Kandidáty Sněmovny na státní vyznamenání budou schvalovat poslanci. Předběžný seznam kandidátů...

Třicítky vydrží až do prázdnin. Místy je doprovodí bouřky s přívalovými srážkami

27. června 2024  8:03

Konec června bude v Česku dále teplý, do konce týdne se však budou vyskytovat bouřky a přeháňky,...

Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA
Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA

Hledáte pro svá miminka spolehlivou ochranu a chcete, aby se cítila jako v bavlnce? Nyní máte jedinečnou příležitost zapojit se do testování nových...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 9,88
  • Průměrná čtenost 306x
Každým rok si dávám za úkol něco nového zkusit. Každý den (původně) teď párkrát do měsíce si zapisuji příjemné věci, které se mi udály. Mimo seriály miluji knihy, vaření, puzzle, hádanky a dobrou kávu.

Seznam rubrik