Muž, který nikdy nezemřel

Jeho srdce se zastavilo přesně v 1 hodinu a 15 minut odpoledne 12. ledna 1967. Bylo mu 73 let. Již přes padesát let je jeho tělo stále uchováno v hluboce zmrazeném stavu.

Doktor James Bedford se narodil v roce 1893 v Pittsfieldu ve státě Massachusetts. Kvůli studiu se později přestěhoval do Kalifornie, kde získal magisterské vzdělání v oboru psychologie. Nakonec se stává profesorem a nastupuje na tamní univerzitu. Když se tento studenty oblíbený pedagog a vášnivý cestoval ve svých 70 letech, dozvídá, že má rakovinu okamžitě se začíná zajímat o nově rodící se vědecký obor: kryonika. Jehož cílem je zakonzervovat lidské tělo, s cílem přivést jej opět k životu. Bedfordovi se nakonec podaří spojit s prezidentem Kryonického ústavu ve státě Kalifornie Robertem Nelsonem s nímž dlouhé hodiny probírá své možnosti... A to je začátek jednoho výjimečného lékařského dobrodružství. 

Jakmile se přiblížil jeho konec, Bedford se přesunul do pečovatelské ústavu v Kalifornii, kde obklopen svými blízkými umírá. V tu chvíli se tým lékařů dává do práce. Začíná procedura pozastavení jeho tělesných funkcí s cílem co nejrychleji zakonzervovat buněčné struktury než podlehnou rozkladu. Aby lékaři minimalizovali riziko poškození Bedfordova mozku začali do jeho dýchacího systému pumpovat kyslík, zatímco jeho tělo tuhlo a chladlo. Zároveň mu podávali injekce heparinu, aby zabránili srážení krve. Do žil mu vstříkli dimethylsulfoxid (chemikálie zabraňující rozpadu buněk) tím ochránili orgány před zmrznutím a nahradili krev.

Po čtyřech hodinách bylo hotovo... Bedford byl přenesen do pěnou izolovaného boxu a pokryt vrstvou suchého ledu o tloušťce dva a půl centimetru. Poté byl přepraven pohřebním vozem do kryonického zařízení v Arizoně. 

O několik dní později ředitel Kryonického ústavu Robert  Nelson informoval světová média, že první člověk byl úspěšně zmražen tekutým dusíkem a připraven k oživení, až bude nalezen lék na rakovinu. ,,Pacient je zamrzlý v suchém ledu o teplotě minus 79 stupňů Celsia a brzy bude uložen v tekutém dusíku při teplotě minus 196 stupňů Celsia." 

Na jaře roku 1991, čtyřiadvacet let po Bedfordově smrti, vyjmuli zaměstnanci kryonického zařízení v Arizoně jeho tělo z pouzdra, aby jej mohli zkontrolovat. Oficiální zpráva zněla, že tělo je téměř nedotčené a vypadá mladší než na 73 let. Po této inspekci umístili jeho tělo do nového pouzdra a uložili do skladovacích prostor Nadace na prodloužení života Alcor v Arizoně. 

A tam zůstává dodnes a čeká až jej znovu oživí. Bohužel pro něj se další členové  jeho rodiny rozhodli být pohřbeni nebo zpopelněni. 

V USA je v současnosti asi 1 500 zájemců, kteří chtějí své tělo uchovat i po smrti. 250 lidí je  zmrazeno. Protože se náklady na kryokonzervaci v USA pohybují od 28 000 do 200 000 USD, někteří zákazníci volí možnost nechat si kryokonzervovat pouze mozek. Aktuálně existují čtyři zařízení pro uchovávání kryokonzervovaných těl: tři v USA a jedno v Rusku. Tyto společnosti  kryonický proces aplikují také na těla domácích zvířat.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Sofie Černá | sobota 24.6.2023 22:40 | karma článku: 13,72 | přečteno: 515x
  • Další články autora

Sofie Černá

Plavba na lodi Beagle

20.4.2024 v 16:02 | Karma: 9,88

Sofie Černá

John Snow

25.3.2024 v 4:44 | Karma: 16,24

Sofie Černá

Hans Joachim Albert Litten

3.12.2023 v 18:28 | Karma: 11,42

Sofie Černá

Rudý Frankenstein

24.10.2023 v 17:25 | Karma: 0

Sofie Černá

Hitlerův synovec

9.10.2023 v 17:23 | Karma: 19,06