Zuzanu Kailovou sněmovna nevydala. Pomohla ČSSD i opozice

Jubilejní desátou schůzi má za sebou poslanecká sněmovna ve složení po loňských volbách. A po delší době také hlasování o vydání svého člena k trestnému stíhání.

Člověkem, o jehož osudu dnes poslankyně a poslanci rozhodovali, je tentokrát poslankyně Zuzana Kailová (ČSSD), která se měla dopustit manipulace tendru na Vítání občánků v Ústí nad Labem. V souvislosti s případem už byl obviněn například současný primátor města Vít Mandík (ČSSD).

Kailová, která byla poprvé zvolena do sněmovny právě v loňských volbách, si nakonec mohla oddechnout: sněmovna ji odmítla vydat. Pro byla nakonec pouze necelá čtvrtina přítomných zástupců lidu, z ČSSD pak pro vydání nehlasoval ani jeden poslanec.

Výsledek je zklamáním, ale do jisté míry i překvapením. Zklamáním proto, že heslo ,,Padni komu padni" si zjevně reprezentanti sociální demokracie nevzali za své a dopustili se fakticky toho, co v minulosti kritizovali u tehdejší koalice a současné opozice. Tedy ochrany svých poslanců před stíháním a případnými problémy se zákonem.

Jeden z blogerů na iDNESU, Jan Blažek, dnešní hlasování označil za vlastní gól Sobotkovy vlády. Ve skutečnosti si však facku daly i opoziční strany, jejíž zákonodárci tvořili téměř polovinu přítomných poslanců a mohli tak do značné míry k vydání Kailové přispět. A zde se dostáváme k překvapení: z 83 členů opozičních stran totiž pro vydání hlasovali pouze čtyři. Z TOP 09 a KSČM pak vůbec nikdo.

Výsledek hlasování se tak dá označit i za zradu na voličích. Myslím si totiž, že ti si zaslouží, aby jimi zvolení zástupci byli v případě podezření prošetřeni a jejich vina nebo nevina posouzena nezávislými úřady, které k tomu mají právo: tedy policií a justicí. Pokud se však toto z nějakého důvodu neděje, jedná se o pohrdání veřejností a stejně tak výše zmíněnými úřady. A mimo jiné zpochybnění nezávislosti a schopnosti justice posoudit, jestli se stal trestný čin. A to je hodně špatný signál pro všechny, kteří si přejí změnu a odvažují se v ni doufat.

 

Zdroje: www.ceskatelevize.cz, www.psp.cz, janblazek.blog.idnes.cz

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Sobecký | úterý 10.6.2014 20:28 | karma článku: 17,78 | přečteno: 565x