Vláda si dala ukázkového vlastňáka. Imigrace ji pohřbí

Zabednila dveře ale otevřela okno. Takhle by se dal nazvat postup české vlády v řešení přílivu uprchlíků do Evropy. Najdou se však i lidé, kteří nad tímto postupem přímo jásají. O koho se jedná? No samozřejmě, o opozici.

O co v krátkosti jde? Vláda ústy Bohuslava Sobotky sice odmítá kvóty na uprchlíky navrhované z Bruselu, zároveň však neřekla jasné ne. Místo něj vyslovila opatrné "ano". Ano, přijmeme uprchlíky, a to dobrovolně. Budeme si však vybírat.

Jak už to tak bývá u všech vlád, i tato jaksi zapomněla zmínit, že s tímto krokem poměrně značná část veřejnosti nesouhlasí. A co víc, vedení této země se ani neobtěžovalo zmínit, co bude s uprchlíky až sem přijedou. Stovky, možná v budoucnu tisíce lidí, kteří neumí česky a budou se tak muset integrovat prakticky ve všem. Na celé roky tak přibydou ke stovkám tisíc nezaměstnaných další.

Tohle všechno si mnoho lidí, "obyčejných smrtelníků",  uvědomilo. Stejně tak i opozice. Ta si pochopitelně musela všimnout toho, že se kolem tématu strhla bouřlivá diskuze a mnoho lidí s příchodem migrantů nesouhlasí. Není tak pro opozici v čele s Kalouskem a Fialou nic jednoduššího, než aby toto "rozhodnutí" vlády kritizovala a vzala si otázku imigrace za svou. Přitom samotná opozice, slabá a roztříštěná, příliš jiných témat nemá. Svým nešikovným a ustrašeným přístupem v imigrační otázce však vláda svým odpůrcům jedno podstatné a navíc zadarmo přidala.

Každé vedení země, každá strana se do sedel dostává jak jinak než sliby. Tahle není jiná. Řada předvolebních slibů nakonec pomohla a šéfové dvou stran a jednoho hnutí si tak mohli ťuknout šampaňským. Jenže co ve volbách koalice získala a později ještě upevňovala, to nyní ztratila. Určité selhání v řešení sociální a zároveň i bezpečnostní otázky se mezi voliči neodpouští. Dokonce ani v Česku ne.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Sobecký | čtvrtek 25.6.2015 16:02 | karma článku: 38,52 | přečteno: 2030x