Vláda sází na kosmetické úpravy

Udrží se vládní koalice? Zatím to pro ni vypadá nadějně. TOP 09 je na koni a může si klást donekonečna podmínky, tedy do té doby, než začne špína ze zablácených kabátů koaličních partnerů kapat i na Kalouskovu stranu. ODS udělá vše proto, aby vláda pokračovala, jde o její přežití. O ''Lidech'' ani nemluvím.

Řešení současné nevím-kolikáté politické krize je tak nasnadě. Drobné změny na nejvyšších postech, vyměnění okoukané loutky za jinou. V případě Miroslavy Němcové jde o pouhé stěhování z bronzového trůnu na stříbrný.

Politikům, těm vládním a nezařazeným, to stoprocentně bude stačit. Svou podporu ''nové vládě'' nebpochybně zdůvodní tím, že se přeci ''zásadně obměnila'', případně vsadí na ohranou desku s názvem ''dodržování programu vlády rozpočtové zodpovědnosti a boje s korupcí''. Za těmito prázdnými frázemi je však pouhé setrvání u moci, žádné ideje.

Opozice se i nadále bude bít za nové volby. Jak by taky ne, je to prostě opozice. Kdo by se taky netěšil na zakousnutí tučné kořisti když zvíře těžce kulhá. Průzkumy navíc vypadají pro levici více než slibně, 119 křesel je ještě o jeden mandát víc, než před třemi lety získala, tehdy nadějně vypadající, koalice.

Trošku zvláštní je postup Věcí veřejných, které též volají po svržení vládní garnitury. Zvláštní v tom, že jakékoli zasahování do vrcholné politiky je do budoucna pro ''véčka'' vyloučené. I když vzpomeňme si na elegantní ''Kalouskovu kličku''. Její obliba se může výrazně zvýšit před blížícím se rozdání karet. A přebarvování politiků, to je skoro až národní sport.

Zkrátka všem současá situace vyhovuje. TOP 09 se prezentuje jako čistá státotvorná strana, ODS jako někdo, kdo se na poslední chvíli chytá záchranného kruhu. Lidem jako mistři v podlézání a trapnosti, to si ale oni sami nejspíš nemyslí. Opozice se vznáší na obláčku úspěchu. A Věci veřejné? Ty už ve velkém nakupují barvu.

Autor: Michal Sobecký | neděle 23.6.2013 9:25 | karma článku: 10,39 | přečteno: 239x