Rasismus v českém hokeji

Když jsem se dnes ráno dostal na internet a už ze zvyku se podíval na zprávy, byl jsem šokován a zhnusen. Ne, nebylo to díky zprávám o dění na české politické scéně nebo o válce v Sýrii. Jednalo se o rasismus.

Před nedávnem se českému extraligovému klubu, konkrétně Liberci, upsal Wayne Simmonds, útočník celku Philadelphia Flyers (NHL). Simmonds se stal vůbec prvním hráčem černé pleti, který v nejvyšší české soutěži nastoupil.

Při svém příchodu uvedl, že nečeká žádné rasistické narážky. Stejně jako já si asi myslel, že je v civilizované zemi, kde prostě rasismus ke sportu nepatří. Bohužel, byla to mýlka.

Ve včerejším (28.10.) zápase Liberce s Chomutovem došlo na rasistické nadávky ze strany chomutovských fanoušků. Po střetu Simmondse s jedním hráčů ,,Pirátů,, se z hlediště ozvaly výkřiky typu ,,opice,, a podobné. Jsem rád za fanoušky, kteří trapnost svých kolegů odsoudili, pověst hokeje už to však nenapraví. Kvůli několika individuím, které se snad opovažují nazývat se fanoušky, je prestiž českého hokeje o znatelný kus níž.

Není mi však líto jen hokeje samotného, ale především Waynea Simmondse. Musí to pro něj být velmi smutný zážitek. Člověk, který nikomu z dotyčných fanouškovských hovad neublížil, jimi byl urážen a to tím nejhorším způsobem. Jen samotné urážení soupeřových fanoušků, hráčů či rozhodčích, které je na českých stadionech běžným jevem, je poměrně hnusné, rasistické nadávky jsou ale něco, co překročilo všechny hranice.

I díky tomu, že je útočník Liberce prvním afroameričanem v českém hokejišti, nebyly dosud zaznamenány rasově motivované útoky na zimních stadionech. Jiná situace je ovšem ve fotbale. Neříkám, že je to zde na denním pořádku, občas se to však bohužel stává.

Závěrem bych se chtěl omluvit Wayneu Simmondsovi  za některé imbecily, kteří na extraligové zápasy chodí. Přeji mu, aby to už nikdy nezažil (ať v Česku nebo jinde).

Autor: Michal Sobecký | pondělí 29.10.2012 8:56 | karma článku: 15,80 | přečteno: 1284x