Pád Peake je oproti Haškovu nic

Zdálo se, že pád a několikanásobné zesměšnění, které předváděla během svého působení ve vysoké politice Karolína Peake, známá častými změnami názorů (zvláště na podporu/nepodporu vlády), zradou na Věcech veřejných ale i rekordně krátkým působením ve funkci ministrně obrany, už nikdo nepřekoná. Opak je ale pravdou: ve všem ji během několika málo dnů trumfnul místopředseda ČSSD a číslo dvě na jihomoravské kandidátce strany Michal Hašek.

Po nepříliš vydařeném volebním výsledku ČSSD, která sice volby do PS ČR vyhrála, avšak ne takovým způsobem, jakým by si přála (viz. například vyjádření Zdeňka Škromacha pro ČT 24 během zveřejňování prvních výsledků), se ve straně začaly dít věci. Samotné vyzvání šéfa partaje Bohuslava Sobotky k odstoupení by ještě bylo dejme tomu v pořádku: straně se prostě nezadařilo tolik, jak se čekalo. Následné události už jsou však skutečně za hranicí zdravého rozumu.

Vše načala schůzka prezidenta Zemana s některými předními představiteli ČSSD, mimo jiné Jeronýmem Tejcem, Zdeňkem Škromachem a Michalem Haškem. Je více než pravděpodobné, že si zde s prezidentem nedali jen kafe a nedomlouvali pouze na další politickém vývoji a sestavování vlády, ale i na tom, jak by se mohlo prozemanovské křídlo dostat k moci. Svědčí o tom například skutečnost, že se schůzky neúčastnili například Bohuslav Sobotka či další vlivní členové jako Lubomír Zaorálek a Jiří Dientsbier, známí to kritici Miloše Zemana.

Výsledek na sebe nenechal dlouho čekat. Označení schůzky Bohuslavem Sobotkou za puč, dokonce i pár demonstrací na podporu stále ještě předsedy strany. A teď začala hrát důležitou roli média. Do včerejšího interview s Danielou Drtinovou se přišel hájit Michal Hašek, který je dlouhodobým konkurentem Sobotky nejen na jižní Moravě, ale i v celorepublikovém měřítku. Zároveň je též považován za Zemanovu pravou ruku v ČSSD, vůdce těch, kteří spíše než ke svému předsedovi tíhnou k současnému prezidentovi.

Michal Hašek, který byl označovaný za jednoho z účastníků ,,tajné" schůzky svou účast i vědomí o tomto jednání popřel. Jaké pak bylo překvapení, když druhý den, dneska, se první místopředseda přiznal k tomu, že o schůzce nejen věděl, ale že na ní i byl přítomný. Statisícům diváků tak Hašek lhal do očí. První místopředseda ČSSD tak naprosto znemožnil nejen sebe a stranu, ale také prohloubil příkop mezi oběma křídly strany a co je nejdůležitější, stal se jak pro případné spojence ve sněmovně, tak pro voliče naprosto nedůvěrohodným. A to je ještě slabé slovo.

Hašek tak předehnal Peake v řadě bodů. Obelhal veřejnost a to v pořadu, na který se pravidelně dívají statisíce lidí, obelhal předsedu své vlastní strany a navíc si pravděpodobně svým jednání podepsal odchod z vedení ČSSD. No schválně: která strana by ve svém čele chtěla člověka, který sice Sobotku porazil v preferenčních hlasech, vzápětí ale lhal v přímém přenosu a přispěl k viditelnému rozložení strany? Navíc otázka nestojí jen takto. Můžeme se totiž také ptát, jestli takový člověk zaslouží naši důvěru a působení v takové funkci, jakou je post poslance v poslanecké sněmovně. Co myslíte?

Autor: Michal Sobecký | středa 30.10.2013 13:33 | karma článku: 26,92 | přečteno: 1008x