Může Nečasova vláda za zlepšení práce policie?

Při pročítání blogů či diskuzí mě zaujala jedna myšlenka. Nejeden z přispěvatelů se pozastavil nad tím, že se začalo šťárat v politické špíně až za panování současného kabinetu v demisi.

Dokonce jsem se setkal s celou řadou lidí, kteří za to tuto vládu chválí, ba co víc: vyjadřují jí díky tomuto důvěru a podporu. Vždyť se vláda trojkoalice přece zasadila o nezávislost policie a justice ne?

Dotyční asi zapomínají, jak moc nezávisle se vládní představitelé chovali při snaze o vyšetřování kauzy Casa a kauzy Promopro. Obě byly elegantně zameteny pod koberec. Že by se tyto případy dotáhly do konce? Ale kdeže, někomu se to nehodilo, proč by se tedy vyšetřovalo? A zapomnělo se snad už na časté Kalouskovo obhajování nevinné Vlastičky a naopak plivání a ponižování vyšetřovatelů?

O nějakých morálních mantinelech vlády si rovněž myslím svoje. Jako malou ukázku bych rád použil Romana Pekárka, člověka, který ač obviněný z trestného činu, tak sejako poslanec stejně hodil pro podržení vlády. Stěžoval si snad tehdy někdo z vládních stran? A pokud ano, složil snad někdo kvůli takovému jednání mandát? Odmítnul se dále podílet na tomto stylu vládnutí? Nevím jak vy, ale já si tedy ničeho takového nevšiml.

Takže je to vcelku jasné. Pokud skutečně došlo k tomu, že se policii a justici uvolnily zhora ruce, tak za tím buď tato vláda nestojí, nebo sice stojí, ale udělala tak nevědomky, náhodou. To by jí bylo podobné, nic dobrého nám úmyslně zatím nepřinesla. A zvyk je železná košile.

Autor: Michal Sobecký | středa 26.6.2013 15:09 | karma článku: 21,68 | přečteno: 844x