Jak si premiér zkazil pověst

Média, a nejen ta tuzemská, jsou nově plná vulgárních výroků premiéra v demisi Jiřího Rusnoka. Letí titulky typu ,,Česko se zase ukázalo" a podobně. A napříkilad komentátor Aktuálně.cz Martin Fendrych hovoří o ,,vyléčení českého lidu z hloupého, léta trvajícího snu".

     V tomhle se s výše uvedeným komentátorem dá souhlasit, pokud ovšem mířil jen a pouze na osobnost premiéra Rusnoka. Skutečně, do nešťastné smrti Mandely a s nimi souvisejícími taktéž nešťastnými výroky, se současný premiér zdál být mírný, rozumný a především uhlazený člověk. A navíc někdo, kdo dokáže svým zjevem a především chováním stát reprezentovat. Ano, reprezentovat. Bohužel se ukazuje, že tento výraz by si Rusnok měl vyhledat ve slovníku.

     Prestiž úřadu premiéra je vysoká, jeho viditelnost doma a v zahraničí taktéž. Tím hůř pro každého, kdo byť na malý okamžik ukáže, že je vlastně někým úplně jiným, než za koho ho veřejnost považuje. Jenže Česká republika má zrovna na takovéhle postavičky v premiérské funkci ,,štěstí". Vzpomeňme si například na "Mirka", který pro sprosté výrazy také nechodil daleko, a kterému navíc přitížily jisté fotky v Berlusconiho vile. Pozadu nezůstal ani Jiří Paroubek, o němž si sice nevybavuji, že by mluvil vulgárně, ale jeho válcovací styl a navíc zjev pověsti premiérského postu příliš nepomohly.

     Je to smutné, ale je to tak: jediný premiér, za kterého jsme se v zahraničí nemuseli stydět, byl Petr Nečas... jenže jen do doby, než se ukázalo, že jeho názory se mění častěji než barvy světel semaforu na rušné křižovatce a navíc nezvládá ani vlastní úřad.

     Zkrátka a dobře, Česko pomalu ale jistě zakládá novou tradici. Tradici, v níž hlava státu potažmo  "první důstojník" země (nebo prezidenta) nejsou ze zásady těmi nejlepšími, které zem pro úřad stvořila. A že armádu místo člověka podle premiéra řídí vůl? No, nebyl by prvním takovým ministrem a asi ani posledním...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Sobecký | pondělí 9.12.2013 8:28 | karma článku: 23,69 | přečteno: 1647x